404 Not Found
404 Not Found
Please forward this error screen to fd.langall.com's WebMaster.

The server can not find the requested page:

  • fd.langall.com/my.txt (port 80)
2019. október 21, hétfo
Orsolya napja

Évfordulók:
1878: Krúdy Gyula születése (Nyíregyháza)
1940: Megjelent Ernest Hemingway Akikért a harang szól című regénye
1969: Jack Kerouac halála (St. Petersburg)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Előtted még a múlt


2004.09.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Miloš Urban, a fiatal cseh szerző gótikus regényt alkotott. A Héttemplom azonban nem pusztán veretes rémtörténet . Éppen csak idézi a 18. század gótikus kísértethistóriáinak hangulatvilágát – mégis, a maga módján meglehetősen nyomasztó, borzongató mű. „Várostörténeti horror ” – olvasható a könyv hátoldalán; én inkább „építészeti kriminek” nevezném, igaz, ez hasonlóan semmitmondó kifejezés. Urban műve valójában túl sokrétű ahhoz, hogy valamely kategóriába soroljuk – egyszerre krimi és kemény társadalomkritika, építészettörténet, horror és moralizáló irodalom. A szerző a Héttemplom gerincéül, fő témájául a gótikát, mint a 13–14. századi Prága meghatározó építészeti stílusát választotta.

A keskeny, macskaköves utcák sora, a katolikus templomok égbetörő ikertornyai, a repkénynyel befutott málladozó várfokok – mindaz, ami a múltban a cseh polgárság mindennapos környezetét jelentette, e könyv lapjain új életre kel: ez a „regotizálás” folyamata, avagy a középkori Prága újjászületése a huszadik század végén. A Héttemplom elbeszélő-hőse Švach, a valamikori történész és elbocsátott rendőr. Csendes, szorongó, ügyefogyott fiatalember (a Švach beszélő név – a német schwach, azaz ’nyámnyila, gyenge’ kifejezésből származik). Igazi „lúzer”, aki nem tud és nem is akar együtt élni korával, embertársaival, és emellett megrögzött fantaszta is – a középkor szerelmese. A történelem az egyetlen, ami foglalkoztatja, ám annak sem a hagyományos, kanonizált válfaja. „Olyan történetírást akartam – vallja a főhős – ahol a kutatás tárgyai azok lennének, akiknek, hozzám hasonlóan nincs nevük. Önmagam történelme után kutattam, az emberi faj névtelen és nem önkéntes tagjának a történelme után.” Miloš Urbanra Švach alakjának megalkotásában valószínűleg nagyban hatott a kafkai hagyomány, a főszereplő Kafka hőseihez hasonlóan introvertált és gyámoltalan.

A külvilágot – vagy inkább a jelent – idegen és ellenséges közegként érzékeli, amibe beilleszkedni nem tud, amihez tulajdonképpen köze sincsen. A változást életében az a bizarr, hátborzongató gyilkosságsorozat jelenti, melyet titokzatos tettesek a prágai Újvárosban követnek el. Mindegyik áldozat közismert építész, és Švachnak így vagy úgy, de mindegyik esethez köze van. A prágai rendőrség „természetesen” tehetetlen az üggyel kapcsolatban, az egykori a rendőr tehát önálló nyomozásba kezd, és megtalálja a gyilkosokat – megtalálja élete közösségét: a hozzá hasonlóan múltban élőket. Évszázados titkos csoportosulás ez, ultrakonzervatív „múltvédő” kör, melynek tagjai a gótika dicső korát kívánják feltámasztani, Prágában, a 20. század végén. Műemlékek védelmében gyilkolnak, és bosszúból – áldozataik fő bűne az, hogy elcsúfították az ódon város arculatát új, modern épületeikkel. Švachnak választania kell: a bűnöző társaságot adja fel a rendőrségen – vagy régi, nyomorúságos életvitelét. Ez az egyetlen csoport, amelyben otthonosan érezheti magát, ahol helyet, megbecsülést és tiszteletet kaphat, ahol valóban az lehet, aki: a múltba néző, a régi idők tükre. Švach pedig választ, és döntésével mintha egy óriás katedrális utolsó építőköve kerülne helyére – Prágában megkezdődik a regotizálás.

Miloš Urban regénye végig a kettőségeken, az ellentétpárokon alapul. Közösség és egyén viszonya, a múlt és jelen szembeállítása – közismert írói fogás, és könnyen közhelyessé is válhat, Urbannak ezt azonban a legtöbbször sikerül elkerülnie. Érezhető, hogy nemegyszer „hozott anyaggal” dolgozik – a már említett kafkai jelenlét mellett a regényre hathatott Bulgakov Mester és Margaritája is – ám Urban munkája emellett sem veszíti el egységes jellegét. A Héttemplom élvezhető és elgondolkodtató könyv. Biztos talapzaton álló, karcsú és könnyed regény – olyan akár egy gótikus székesegyház.

Miloš Urban: Héttemplom
Ulpius-Ház
364 oldal, 980 Ft

 
 
 

Koncz Tamás

Ulpius-Ház Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu