buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 7, kedd
Herman napja

Évfordulók:
1867: Osvát Ernő születése (Nagyvárad)
1889: Gabriela Mistral születése (Vicuña)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Mosolyogni és nevetni jó


2004.09.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A humor tulajdonképpen a valóság komikus, nevetséges jelenségeinek tükre. A folklórban általában a hibát vagy a szokatlant szokták hol szolid humorral, hol csípős, vaskos tréfaként ábrázolni. Erről szól Bereznai Zsuzsanna az Ami igaz is... (Népi humor a Duna-Tisza közén) című, közel háromszáz oldalas gyűjteményes kötet bevezetőjében: „az emberi gondolkodásban és annak kifejezésformái között az ősidőktől napjainkig jelen vannak a humor és a nevetés különböző megnyilvánulásai. Már a kőkori ember is – aki a törzs többi tagjával együtt egy tábortűz mellett kuporgott – azzal nevettette meg társait, hogy a szomszédos hordák nevetséges és képtelen szokásairól mesélt nekik.

E fajta népi humor hátterében a néprajzkutatók által etnocentrikus szemléletmódnak nevezett jelenség áll, mely azt jelenti, hogy az ember legelőször mindent saját magához mér, saját közösségéhez hasonlít – azaz megelégszik önmagával. Minden más, ami ezen kívül van, az furcsa, különös, lenéznivaló, nevetséges idegenség.” A Duna-Tisza közének alföldi része, ez a Dunáninnen- Tiszáninnen fekvő régió, amelynek népi humorát a könyv kívánja bemutatni, számos történeti-néprajzi tájat és népcsoportot, nemzetiséget foglal magában. Tudjuk, hogy mindegyik népnek, csoportnak megvan a maguk jellegzetes humora – nevetéskultúrája –, amelyek Európa-szerte világjáró anekdotákkal keverednek, mert világszerte elterjedtek. „De nemcsak az egyes népek rendelkeznek jellegzetes humorral, egyegy etnikumon belül is megfigyelhetjük a humor sajátos változatait, a regionális humort. A magyar nyelvterületen belül az etnikus humor ilyen sajátos megjelenési formája a székely, a Balaton melléki, a Szeged vidéki s a bácskai nép humora is.

S nemcsak a kisebbnagyobb tájegységek jellegzetes humoráról lehet beszélni, hanem kisebb közösségek is rendelkezhetnek a környezetüktől eltérő humorérzékkel.” Azt is tudjuk, hogy a folklóralkotás nem mindig annak a népnek a produktuma, ahol a néprajzkutató éppen feljegyezte, hiszen számos alkotás a nemzetközi vándortémák közé tartozik, s ily módon csupán a továbbhagyományozás körébe sorolható. De az is jellemezheti egy-egy közösség hagyományvilágát, hogy melyek azok a műfajok és alkotások, amelyeket befogadnak és tovább hagyományoznak. A vándortémák nyelvi megformálása azonban minden egyes esetben olyan sajátosan helyi jelleget ölt, mely egyszerivé és megismételhetetlenné teszi a népi alkotást. „A humoros népköltészeti alkotás a legtöbb esetben nem felel meg semmiféle realitásnak, sem történeti hűségnek – írja a gyűjtő Bereznai Zsuzsanna – de minden esetben jót derülhetünk rajta. Hiszen az embernek mosolyognia és nevetnie kell – ez a normális.”

Jókai, aki egy nagy értekezést írt a magyar néphumorról, úgy véli, hogy „a humor csak szabadelvű és felvilágosult népek tulajdona. Nemzetek, akik szeretik kimondani az igazságot; mikor nyíltan nem lehet, képes beszédben, tréfa színe alatt is; akiknek szelleme azon önállóságra jutott, ahonnan a jót a rossztul nem csupán a hagyományos hit, hanem saját ítélőtehetség tudja megkülönböztetni, akik a világosságnak szemébe mernek nézni, azoknál otthonos a humor.” Jó ezt tudni, hogy itt, a honi földön, bár egyre gyengébb erővel, de a humor azért bőséggel születik. Jó ezt tudni, hisz Jókai szerint ez arról győz meg bennünket, hogy merünk szembe nézni magunkkal, vagyis nevetve hallgatni és mondani az igazat. Itt, ahol annyiféle nép élt és él háborúságban és békében.

Bereznai Zsuzsanna: Ami igaz is... Népi humor a Duna-Tisza közén
Forrás Kiadó, Kecskemét

 
 
 

MoZi

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu