buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 6, hétfo
Vilmos és Bíborka napja

Évfordulók:
1937: Juhász Gyula halála (Szeged)
1992: Isaac Asimov halála (New York)
2005: Saul (er. Solomon) Bellow halála (Brookline)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Talált tárgy
Takáts József beszélgetései


2004.09.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Ha valaki évtizedek távolából néz majd vissza mai világunkra és benne irodalmunkra, nem tudom, hogy lesz-e ilyen valaki, ebben a vonatkozásban nagyon szkeptikus vagyok, hiszen a történetiség, nem mint jelenség, hanem mint mozgatóelv kezd kiszorulni kultúránkból, szóval, ha valaki évtizedek távlatából nézne vissza mai irodalmunkra, akkor azt látná, hogy ennek az irodalomnak az egyik vezető műfaja a beszélgetés, az interjú volt. Ez a jelenség jobban tudatosulna az évtizedek távlatából, mint ahogy ma látjuk, hiszen ma az interjú jelenlétét a bennünket egyre inkább körbefonó média-világ jelenségeként nap mint nap megtapasztaljuk, s így hajlamosak vagyunk napi, múló jelenségnek, háttér-jelenségnek látni, mint valódi szellemi jelenségnek, műnek. A skála az interjú vonatkozásában egyébként rendkívül széles, ám azt már most látni, hogy a valódi és mély beszélgetéseket kár a felejtésre hagyni, mert való igaz, hogy a tv-ben, rádióban, heti- és napilapokban mérhetetlen mennyiségű interjú hangzik el, jelenik meg, s ezek többsége egy-két napig él csak, ám az is igaz, hogy az irodalom terén alapvető jelentőségű interjúk születtek, gondoljunk csak Bertha Bulcsu portré-értékű író-interjúira, vagy a számtalan életút-interjúra, ezek közül csupán jelzésszerűen Kabdebó Lórántnak a Határ Győzővel készített életút-interjúját említem meg, ez gyakorlatilag Határ Győző emlékiratának – szűkített emlékiratának – is tekinthető, ráadásul írott műként is viselkedik, hiszen az író-költő hozta létre a hosszú-hosszú beszélgetés írásos változatát. S akkor pár szó a mostani kötettel kapcsolatos tényekről: 1994 és 2002 között, különböző sorozatokban Takáts József negyvennél több interjút készített a Magyar Rádióban.

Több sorozat részeként hangzottak el ezek az interjúk, nyilvánvaló, hogy a sorozatok címe, jellege, témája meghatározta magukat a beszélgetéseket is. Az első sorozat címe a Talált tárgy volt, aztán jöttek a jelenkori művészettel és gondolkodással, majd a magyar irodalmi kánonokkal és kultuszokkal, majd a nyolcvanas évek művészetével foglalkozó sorozatok. Ez a mostani kötet tizenegy beszélgetés szövegét közli, amiből az is kiderül, hogy még legalább három hasonló terjedelmű kötetet lehetne összeállítani a meglévő anyagból. A könyv valamennyi sorozatból közöl beszélgetést, ami egyrészt természetesen változatossá, másrészt viszont eklektikussá teszi a kötetet. Az eklektikusság talán nem is jó kifejezés, hiszen inkább arról van szó, hogy a beszélgetések zöme kizuhan abból a keretből, amelyikben létezett, s hirtelen egyedülivé válik, s így az olvasónak is mindig meg kell teremtenie a beszélgetésekbe való bekapcsolódás szituációját.

De hát ennyi baj legyen, hiszen nem akárkik voltak a mostani kötetben is közölt beszélgetések megszólítottjai, hanem Balassa Péter, Bényei Tamás, Esterházy Péter, Földényi F. László, Keserü Katalin, Kunszt György, Nádas Péter, Szegedy-Maszák Mihály, Szilasi László és Wilhelm András. Szinte valamennyi beszélgetés olvasásakor éreztem a közbeszólás kényszerét, ami azt jelzi, hogy nem is olyan nehéz a beszélgetésekbe való belehelyezkedés. Viszont érezhetően megfogyatkoznak a sorozatok eredményei, azok az eredmények, amelyek a sorozat- szerűségből, az egyes beszélgetések egymásra épüléséből következtek. Ezzel együtt a másik oldalon megemelkedik a kérdező szerepe, a kötetből – s ez talán nem is a könyv létrehozóinak szándéka ellenére történt így – valójában az új szellemi jelenségek elemzésére, értelmezésére mindig kész Takáts József portréja bontakozik ki. Így kerülnek előtérbe ezeknek a rádiós beszélgetéseknek a sajátos műfaji funkciói is. Takáts József beszélgetései a tájékozódó esszét juttatják eszembe, ha Takáts kapcsán nem tűnik ez furcsának, annak is a Németh László-i értelmében. Egyrészt azért, mert Takátsot – mióta ismerem, s írásait figyelem – mindig a szellemi élet új jelenségei foglalkoztatták, az új jelenségek leírása, megértése, a hagyományokkal való összevetésük, másrészt törekedett és törekszik a szellemi élet kohéziójának a megteremtésére is.

Azonnal megjegyzem, hogy a még lehetséges kohézió megteremtésére, hiszen amit a világegyetem tágulásáról olvasunk-tudunk, az igaz a szellemi életre is, a tágulás és a szétesés jegyeit látom mindenütt. A szükséges és lehetséges szellemi élet iránti vágy azonban ott él Takáts Józsefben, s aligha tévedek, ha azt mondom, hogy rádiós beszélgetés-sorozatai eme szellemi élet iránti vágy leképeződései voltak, a tájékozódó ösztön megnyilvánulásai.

Takáts József: Talált tárgy. Beszélgetések
Szignatúra Könyvek, Alexandra Kiadó
156 oldal, 1999 Ft

 
 
 

Füzi László

Alexandra Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu