buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 2, csütörtök
Áron napja

Évfordulók:
1805: Hans Christian Andersen születése (Odense)
1840: Émile Zola születése (Párizs)
1914: Paul Johann Ludwig von Heyse halála
1933: Konrád György születése (Debrecen)
1936: Csukás István születése (Kisújszállás)
1952: Molnár Ferenc halála (New York)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Tárcatár


2004.09.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Ki a szánandóbb, a csak zsurnaliszta, aki hogy túlnyújtózkodjék takaróján, az aznapon, seregszemlére küldi újsághasábokon egyszer már felbukkant, lompos kis írásait, vagy az olvasó, aki ilyen álkönyvet kap ajándékba? Minél szebb egy ilyen kötet könyvészeti szempontból, annál elkerülhetetlenebb letargiát okoz. Szepesi Attila költő, író ízléses kivitelű tárcagyűjteménye ellenben intellektuális örömöt ígér a históriakedvelő emberek számára. Bőséges szellemi „ropogtatnivaló” a tartalma Az elsüllyedt várkastély-nak, melyben – időrend szerint – a 16–17. századi Homonnai Drugeth Bálint gróf naplójának fellapozásától a 20. századi Granasztói Pál építészmérnök Budapestesszéinek ízlelgetéséig ezer minden belefér. De tényleg tárcákról van-e szó, ha a témák merőben művelődéstörténetiek? Mindenesetre gyakori bennük a jelenre utalás.

Mellesleg például Kosztolányi napi publicisztikái között is sok olyat találunk, melynek kiindulási pontja olvasményélmény. Bár könnyedségük okán éppen nem, de rokonai ezek a Szepesi-írások Németh László Tanúsorozatának is: Németh az általa kifejlesztett kultúrtörténeti esszét a nyilvános tanulás műfajának tekintette. Olyan rendhagyó olvasónapló is ez a könyv, melyben a súllyal szereplő korabeli idézetek bebizonyítják, hogy a régi magyar nyelv az óbor hatását is kifejti a mai agyban. Könyvmoly kortárs poétánk számtalan érdekességet kikapar nekünk öt évszázad elfeledettségéből: többek között ízes prédikátorokat, modernnek ható poétákat, koruk tudáshatárait meghatóan feszegető polihisztorokat, vagy éppen egy azóta körbeépített hegy néhai flóráját-faunáját.

Szepesi Attilát minden érdekli, ezért ömölhet ezeken a kis írásokon át képzeletünkbe a magyar múlt gazdagsága. Szepesit a bőség érdekli, a kifogyhatatlanság ebben a kifogyó világban, ezért érzi jól magát a korábbi századokban, ezért is üti föl egy barokk hitszónok halálkatalógusát, vagy emel közkinccsé mondjuk egy kacskaringós nemesi káromkodást...

Szepesi Attila: Az elsüllyedt várkastély
Barangolás a magyar múltban Pázmány Pétertől Hamvas Béláig
Helikon Kiadó
352 oldal, 3490 Ft

 
 
 

Joó István

Helikon Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu