buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 26, kedd
Fülöp és Evelin napja

Évfordulók:
1966: Tamási Áron halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Erdélyi testamentumok


2004.06.30

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Ez a címe annak a négyrészes sorozatnak, melynek elsõ kötete hadviselõ székelyek végrendeleteit tartalmazza, fõleg Háromszékbõl. A következõ kötetek az erdélyi fõnemesek, nemesek, a városi polgárok, az értelmiségiek végrendeleteibõl nyújtanak válogatást, végül pedig Erdély fejedelmeinek a végakaratát tartalmazó kötet zárja majd a sorozatot. Forráskiadványt tartunk a kezünkben, melynek elsõ darabja 1548-ban keletkezett, az utolsó pedig 1711-ben, a Rákóczi szabadságharc végét jelzõ évben. A testamentumok döntõ többsége magyar nyelvû, ami azt jelzi, hogy a magyar írásbeliség az önálló erdélyi fejedelemség korában széles körû gyakorlattá vált. A végrendeletek zöme a 17. század elsõ negyede után keletkezett. A magyar írásbeliség gyöngyszemei nem csak az irodalomtörténet és a történettudomány számára jelentenek használható forrásanyagot, hanem a család-, agrár-, mûvelõdés-, földrajzés helytörténet, s nem utolsó sorban a mentalitástörténet számára is hasznos információkat hoznak napvilágra. Az okiratok gyûjtése 1990 elõtt elkezdõdött, akkor, amikor kiadásra kevés volt a remény.

A kötetekben közölt források elsõsorban a Román Nemzeti Állami Levéltár Sepsiszentgyörgyi, Marosvásárhelyi, Gyulafehérvári Igazgatóságainak Fiókjaiból, valamint a Magyar Országos Levéltár állományából kerültek elõ. A testamentumok a gyûjtés során különbözõ formában kerültek elõ. Szerencsésebb esetben eredetiben ismerhettük meg õket, de elõfordult, hogy korabeli másolatukat jóval késõbbi átírásban olvashattuk –, írja Tüdõs S. Kinga, a sorozat egyik szerkesztõje, a kötet válogatója, a bevezetõ tanulmány és a jegyzetek írója. A kötet csaknem negyven ívnyi, 617 számozott oldalt tartalmaz, valamint képmellékletet. Amennyire meg tudom ítélni, a kötet rendkívül gondos munka eredménye. Dicséret illeti a társszerkesztõ Horn Ildikót, Pakucs Máriát, Simon Ágnest, Iolanda Mitrofant, a román nyelvû tanulmány társszerkesztõjét, Oborni Terézt és Violeta Barbut, valamint a kötet lektorát, Demény Lajost. A bevezetõbõl megtudhatjuk, hogy mely intézmények nyújtottak támogatást a kutatáshoz. A szellemi támogatásban különleges érdeme van a MOL fõmunkatársának, Bakács Bernadettnek, az erdélyi levéltári anyag kiváló szakértõjének, s köszönet illeti még a már említetteken kívül Csáki Árpádot és Szõcsné Gazda Enikõt.

A kötet gondozója nyilván nem ok nélkül mond külön köszönetet a marosvásárhelyi Mentor Kiadó munkatársainak, akik a forráskiadás rögös útjától vissza nem rettenve vállalták a sorozat elindítását. Mi pedig ugyancsak hálásak vagyunk mindnyájuknak, akik lehetõvé tették, hogy kezünkbe vegyük ezt a csodálatos könyvet. Nem utolsósorban azért, mert üdülésszámba megy a nyelvezetét élvezni a tanulmánynak is, különösen pedig a testamentumoknak. Ép eszû emberek ép nyelvén! – töltsd bé szívünket! Végezetül a tartalomjegyzék kívánkozik ide. A bevezetõ és a bevezetõ tanulmány után következnek a forrásdokumentumok, majd a végrendelkezõ személyek adattára. Ezt követi a román nyelvû tanulmány és a román nyelvû rezüméje a testamentumoknak. Ezt követi a német nyelvû összefoglaló, majd következik az irodalom és a rövidítések jegyzéke. Három mutató is tartozik a kötethez: egy helynévmutató, egy névmutató és egy tárgymutató. Végül szómagyarázat és képmelléklet zárja a könyvet, amelynek kristálytiszta a szerkezete, és nincs kispórolva belõle semmi. Létezik még ilyen? Létezik! Erdélyben legalábbis.

Erdélyi testamentumok. Hadviselo székelyek végrendeletei. Háromszék
Vál. bev., jegyz.: Tüdos S. Kinga
Mentor Kiadó
617 oldal

 
 
 

Gődény Endre

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu