buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 25, vasárnap
Lajos és Patrícia napja

Évfordulók:
1976: Eyvind Johnson halála
1977: Kós Károly halála (Kolozsvár)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Értékek becsülése


2004.06.30

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Drámakötetet tartok a kezemben: Hubay Miklós drámai életmûvének elsõ kötetét. Most került ki a nyomdából. Túl azon, hogy egy nagy író, drámaköltõ, a magyar színmûirodalom mestere, a hazai drámaírás doyen-je munkásságát összesen majd hét nagyszerûen szerkesztett könyvben láthatjuk, olvashatjuk, öröm az is, hogy a kulturális tárca ez esetben bölcsen belátta, áldozni kell értékeink megbecsülésére akkor is, ha nincs kilátásban üzleti haszon. Mert tudjuk, hogy nincs. Nem mérhetünk mindent az üzleti sikerrel. Hiszen mi fogy a publikum elé tett könyvrengetegbõl leginkább? A bulvár, egy-egy sztár intimitásait elpletykáló kiadvány, a könnyed lektür. De nem a vers, a novella vagy a dráma. Ezt tudván, vállalkozhat-e a maga költségére valamely kiadó egy drámai életmû kiadására? Aligha. De nem azért, mintha Hubay Miklós ne írt volna izgalmas, mély igazságokat tartalmazó, az élet nagy kérdéseire választ keresõ, nem csak a színházak, de az olvasók számára is érdekfeszítõ, mûveket. Hanem mert bármily értéket képvisel is, munkájának „sikere” ki van téve a piac kénye-kedvének. Márpedig tapasztalhatjuk, hogy az mily könyörtelen. Könyörtelen a kultúrában is.

Ha nem áldoz az állam – az állam nevében történetesen a kulturális tárca – az értékek megõrzésére, akkor például a drámaíró ott állhat remekmûvével a merkantil világ piacán, tudomást sem vesznek róla, mert sok a csábító, noha kevésbé értékes portéka. Természetesen az a cél, hogy a drámakötet eljusson az olvasóhoz. De ahhoz áldozni kell. A minisztérium most áldoz. Hubay Miklós létrehozott a magyar kultúra dicsõségére egy felbecsülhetetlen értéket, egész eddigi életét a hazai drámaírásnak szentelte, ennek a gyûjteményes kiadását nem szabad a merkantil világ szeszélyeinek kitenni. Azt mondhatjuk tehát, hogy a felelõsek most értõen cselekedtek, és az Elektra Kiadóház közre is bocsájthatta az elsõ kötetet, melynek Hubay a Kivül Magamon címet adta, minthogy az antik világ ihlette drámái szerepelnek a könyvben. Par excellence drámaíró Hubay Miklós, naplói, esszéi mellett életmûvét a színpadi mûvek teszik ki, s már csak ezért is felbecsülhetetlen a ma már nyolcvanöt esztendõs mester munkássága. „…hálával kell leírnom két baráti fordító – Umberto Albini (Firenze) és Jean- Luc Moreau (Párizs) – nevét…

Számomra gondviselésszerû lett drámáimat kitüntetõ figyelmük és áldozatos fordítói munkájuk. Nem egy drámám hamarabb jelent meg idegen nyelven, mint idehaza. S ez is erõt adott, hogy kitartsak ezen a pályán.” – írja Hubay. Való igaz, nem mindig kapta meg az õt megilletõ elismerést idehaza. Pedig az európai drámaírás élvonalában tartják õt számon külföldi kritikusai, irodalmár-és színházi szakemberei. Ennek bizonysága, hogy nemrég Szicíliában jelent meg gyûjteményes dráma kötete. Magam is úgy vélem, hogy Hubay korunk – a 20. századi kortárs, és ebben a magyar drámaírás jelentõs alkotója. Vallomása szerint diákkori Szophoklész olvasmányának hatására jegyezte el magát a színpadi mûvek írásával, hogy aztán akár a görögöket újraélve és belõlük táplálkozva írjon, akár Bornemisszát keresse elõdnek, akár a századforduló vagy éppen az õrületbe kergetett huszadik század Európájának tragédiái, különös alakjai, történelmi fordulói, lehetõségei és lehetetlenségei ragadják meg a fantáziáját, s teremtsen mindebbõl egyedülállóan nagyívû életmûvet. A Kívül Magamon c. kötetben a Madách Színháznak, pontosabban Márkus Lászlónak írt Néró játszik címû keserûgroteszk játékot követõen A Szphinx, a Nyomkeresõk „Zenét minékünk, muzsikát!” a Búcsú a csodáktól és a Túszszedõk címû darabok szerepelnek. A drámákhoz írt jegyezetek érdekes eligazítással szolgálnak. Megtudhatjuk, hogy az agg Szophoklészrõl készült mû , a Búcsú a csodáktól soha nem került színpadra, legfeljebb Hubay születésnapi szerzõi estjein Sinkovits Imre mondott fel belõle szép részleteket.

A Túszszedõk sorsáról a közölt jegyzet mellé érdemes elolvasni Hubay naplókötetének a Végtelen napjaim- nak egyik kis jegyzetét. Euripides Orestesérõl – mely hosszan foglalkoztatta – elõadást akart tartani Firenzében, de az egyetemi sztrájk miatt az elmaradt. Pedig körvonalazta volna azt a drámát, amit klasszikus mû mai megközelítésbõl akart újjáteremteni. De nemsokára mit lát Rómában? Plakátok hirdetik Az isteni fiúk, vagyis az Oresztész modern változatát. Derül az egybeesésen: Be kell látnia, hogy a színházakban egyszerre érnek be a témák, ötletek: „2300 év óta csak a filológusok törödtek Euripides Orestesével” S míg õ azon van, hogy újraírja, megteszi ezt egy olasz rendezõ. Most ezt a munkáját is olvashatjuk a könyvben. Meggyõzõdésem, hogy a Hubaykötetek értõ és lelkes olvasókra fognak találni, miként a könyvheti sátraknál úgy a boltokban is. De ez annak a felismerésnek köszönhetõ, hogy vannak olyan vitathatatlan értékeink, melyekre közérdekbõl gondolkodás nélkül áldozni kell, akár beleillenek a pénzvilág haszon- kategóriájába, akár nem. S különösen ma, amikor az Európai Unióban élve meg kell õriznünk kulturális kincseinket. Mert az érték megõrzése is siker. Erkölcsi siker.

Hubay Miklós: Kívül Magamon
Elektra Kiadó
502 oldal, 2800 Ft

 
 
 

Szakonyi Károly

Elektra Kiadóház

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu