2020. október 22, csütörtök
Előd napja

Évfordulók:
1870: Ivan Alekszejevics Bunin születése (Voronyezs)
1882: Arany János halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Meditáció a történelmi gondolkodásról


2004.06.30

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Magyarországon minden bizonnyal John Lukacs a legismertebb és a legnépszerûbb történész, s nem ok nélkül az. Az eddig magyarul megjelent könyvei mindegyikének megvannak azok a sajátosságai, mondjuk azt, a történész-szakmán túllépõ sajátosságai, amelyek külön-külön is fontos munkákká emelték õket, emellett pedig érdekfeszítõ olvasmányoknak is bizonyultak. A teljesség igénye nélkül most csupán a Hitler és Churchill párviadaláról írott könyvre, (az elmúlt) századforduló Budapestjérõl írott munkára, az útirajzok irodalmi értékekkel bíró kötetére utalok, s arra, hogy Lukács professzor valamennyi írásában (miközben ezek az írások természetesen minden vonatkozásban megfelelnek a szakmaiság követelményeinek, mi az hogy, lenyûgözõ anyagismeretével mindig zavarba hozza az olvasót) megtaláljuk a történelemben létezõ ember töprengéseit is, azt hiszem, John Lukacs avagy Lukács János éppen ezáltal kerül közel mindenkori olvasójához.

A Könyvhétre magyarul megjelent A történelmi tudat avagy a múlt emlékezete címû kötete angolul 1968-ban látott napvilágot, s ha túlzás is azt mondani, hogy John Lukacs történetírói munkásságának elõhangját jelenti, azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy John Lukacs elméleti szinten ebben a munkájában nézett szembe a történelem, a történelmi gondolkodás lényegével, s a történeti megközelítés sajátosságaival, módszertanával. Ha tehát azt nem is mondhatjuk, hogy afféle elõhang, igénybejelentés lenne ez a kötet, azt azért mondhatjuk, hogy egy nagy történetíró meditációja arról, hogy miképpen is lehet avagy miképpen kellene történelmet írni, s hogy a történelem írása közben milyen elméleti és gyakorlati nehézségekkel kell szembe néznie annak, aki erre a munkára vállalkozik. Aki mindezek után afféle száraz, teoretikus vagy teoretizáló munkára gondol, az nagyot téved: Lukács professzor könyve most is lebilincselõen érdekes és izgalmas – két okból is. Az egyik ok az, hogy a történelmi gondolkodás kialakulásával, azt is mondhatjuk, hogy a történelmi gondolkodás történetiségével is foglalkozik, s meggyõzõen – a gondolkodás hétköznapi szintjére is utalva – bizonyítja, hogy gondolkodásunk mélyen benne gyökerezik a történetiségben, amikor tehát a történelem végérõl beszélünk, akkor gondolkodásunk történeti vonásaira is gondolnunk kell. A könyv letehetetlenül izgalmas voltához másik okként az is hozzájárul, hogy Lukács professzor nem csupán a történelemmel kapcsolatos meditációit jeleníti meg, hanem hatalmas példatárat is megmozgat, így magának a történelemnek is részeseivé válhatunk, ha ezt a könyvet olvassuk…

John Lukacs: A történelmi tudat avagy a múlt emlékezete
Európa Könyvkiadó
508 oldal, 2800 Ft

 
 
 

Füzi László

Európa Könyvkiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu