buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 3, péntek
Buda és Richárd napja

Évfordulók:
1757: Verseghy Ferenc születése (Szolnok)
1918: Hubay Miklós születése (Nagyvárad)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Kamaszokról kamaszosan


2004.05.29

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Dombi hangját még most is hallom. Zengett a hangja, az ízes beszéd úgy tört elő a torkából, mint egy vezénylő tábornokéból. Pedig nem volt benne semmi katonás, inkább sütött belőle a szelídség. A szeretettel teli szelídség, ami azért mégiscsak ötvöződött némi szigorral. Apaival. Dombi – Varga Domokos – gyönyörű, nagy család feje volt, hét gyermek nemzője, élete párjával nevelője. Nem volt könnyű ekkora fészekalja népséggel bánni, megélhetésüket előteremteni. De ha szűkösen éltek is, derék embereket neveltek gyermekeikből. Apjuk nézte, figyelte őket írói szemmel is. Nagy tanulmány ekkora család, a lélektan ezer rejtelme világlik elő a sokféle korú esetből.

Varga Domokos nemrég még itt volt közöttünk, írt, szerkesztett, amíg csak le nem teperte a halálos kór. De még akkor is munkálkodásra gondolt inkább, semmint az elmúlásra, nem adta meg magát, még ha belenyugodott is a változtathatatlanba. Gonddal nézte, rendezte, mit hagy hátra.

A Hét Krajcár Kiadóra bízta munkáit.

Meg is kezdődött az életmű kiadása, aminek egyik darabja most kerül az olvasók elé. Kamaszkrónika a címe. Akik ismerik a szerző könyveit, azoknak eszébe jut majd a Kutyafülűek, abban a gyerekeiről szólt. Most is itt vannak ők, de csak másodvonalban, mert a Kamaszkrónika az író vallomása gyermekkoráról, őszinte, kendőzetlen, már-már zavarba ejtően nyílt vallomása.

Minden bizonnyal a gyakorló apa élményei csalták elő a múltból a históriákat, Varga Domokos, látva lurkói csínytevéseit, rakoncátlankodásait, serdülőkori gondjait, emlékezni kezd arra, hogy mi mindent tett ő is hasonló korúan, mégpedig mi minden rosszat.
Úgy vélte hajdanán, hogy csak a gyerek lehet rossz, a felnőtt nem. Hitte, míg rá nem döbbent, hogy nem így van. De sokáig mégis abban élt, hogy a kamasz örökösen rosszalkodik, rosszban töri a fejét, ha nem is világrengetőben, de a felnőtteknek mindig bosszúságot okozva.
Vallomások sora a könyv. A fejezetek vallomások: egy éles bicska okozta bajról, neveletlenségről, a kamaszkori magányosságáról, barkácsolásról-mesterkedésről, szerelemről, iskolamérgezésről, az élet értelméről és sok más egyébről, amit csak átélhet a kamasz. Az író látja utódaiban a megismétlődést, ugyanazt élik meg, ugyanazzal küzdenek fiai, lányai, mint ő is, hajdanán. Meghatottan látja ezt, mentegetve is tetteiket azzal, hogy szinte felnagyít ja a maga egykori csínytevéseit. így nézi őket apai szeretettel, de tanulságokkal. Mert minden fejezetben ott van a tanulság is, mire is kell vigyázni, különösen már a nagyobbacska kamaszoknál, hogy ne érje őket örök nyomot hagyó sérülés. Amikor a szerelem kerül szóba, szerzőnk nagy gonddal járja körül a fiúk meg a lányok érzelmeit, az érzelmekből fakadó örömöket, de olykori bánatokat is.

Kamaszos derű hatja át a könyvet. Régi majálisok, iskolai tréfák, barátságok elevenednek meg nosztalgiával, de – mondhatnám – kíméletlen őszinteséggel. Egy igazmondó ember állt előttünk. Nem mindegy, hogyan mondjuk ki az igazságot. Lehet kíméletlenül, de lehet a tisztalelkűség fedezetével. Varga Domokosban mindig ott élt a jószándékú tanító, a nevelő, a becsületre bíztató, a tisztázó szándék. Ez a könyv olyan, mint egy családi körben estéről estére elmesélt igaz történetek füzére.

Kamasznak, szülőnek egyaránt kalauza lehet, és lesz is ez a könyv most, új kiadásában is. írója sok tapasztalat árán hozta létre, bölcsessége birtokában, és mint minden művét: nagy szeretettel az élet iránt.

Varga Domokos: Kamaszkrónika
Hét Krajcár Kiadó

 
 
 

Szakonyi Károly

Hét Krajcár Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu