buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 24, csütörtök
Gellért és Mercédesz napja

Évfordulók:
1896: Scott Fitzgerald születése
1910: Vas István születése (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Székelyek a világhálón


2004.05.29

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

1997 nyarán, San Diego közelében a Heaven's Gate szekta harminckilenc tagja követett el rituális öngyilkosságot – avagy, a beavatottak saját hite szerint, lépett át egy virtuális térbe. A hívők egy üstökös érkezését várták, és a Föld melletti elhaladásával egy időben távoztak (az itt) élők sorából; korábbi beszámolóik alapján úgy tűnik, az üstökösre, mint fénycsóvában elrejtett űrhajóra gondoltak, mely adott pillanatban felveszi majd őket. A bolygó elhagyását – a 39 hátrahagyott, bíborszín lepedővel elfedett tetem néma tanúbizonysága szerint – testetlenül, egyfajta digitális szimuláció formájában próbálták kivitelezni. A kisközösség exitálásának felfedezésével egy napon, Erdélyben, a csíkszéki Sándor-kúria restaurálása közben a lekapart mészrétegek alatt a renoválók nagyméretű freskót fedeztek fel. Az épület keleti falán látható festmény túlélte az idők pusztító munkáit, tűzeseteket, tatárok, németek hadjáratait. Valószínűleg egy egykori bögözi festő, bizonyos Máté Gergely munkája lehet – ez nem tudható biztosan, a freskón ugyanis csak a piktor monogramja, az M. G. látható.

Ezzel a két, látszatra összefüggéstelen rövid hírrel kezdődik Kozma Mária interaktív és multikulturális regénye, a Vérkápolna. Pontosabban: nem kezdődik sehol, a szerzőnő által kialakított történetvezetési forma ugyanis másodlagossá teszi a jól meg szokott linearitást. A regény szövegkorpusza tulajdonképpen címes hívószavak alá rendeződik, így valószínűleg bárhol elkezdhető, s a kötetet végigbarangolva megismerjük a teljes történetet.

A bővebb tájékozódást egy minidisc segíti, aminek tartalmát számítógép segítségével mintegy segédanyagként olvashatjuk. Hasonló, bár jóval egyszerűbb felépítéssel bírtak a kilencvenes évek elején megjelenő „Kaland, Játék, Kockázat” típusú fantasy könyvek, amelyek a szabad cselekvés látszatát nyújtották az olvasónak – igaz, minidiscet viszont nem mellékelt hozzájuk a kiadó. Kozma Mária könyvének felépítése leginkább szakirodalomban, jegyzetekben elmélyedni szerető könyvbúvárok igényeit elégíti ki, lehetőséget nyújt a szabad böngészésre.

A Vérkápolna témáját összetettsége miatt nehéz meghatározni. Oldalain helyet kap az erdélyi Csíkszékhez kapcsolódó jelentősebb történelmi események sora éppúgy, mint Kwaja Hafiz perzsa misztikus gondolkodó isteni parancsról szóló elmélkedése (a lemezen deszkához hívószó alatt található meg) – vagy éppen az interneten digitális információcsomagként száguldozó, testi kiterjedés nélküli cybernauták történetei. A külön-külön is élő elbeszélésszálak pedig nemcsak hogy összekapcsolódnak az interaktív felépítettségnek köszönhetően – az írónő láthatólag egységes, organikus történetté is kívánja egyesíteni őket. Ez talán hibás elgondolás. A regény két fő vonulatának – népiesnek és digitálisnak, ethno-nak és technonak – nászából az eddigi tapasztalatok alapján nem sok jó születhet (1. technósított népdalok); a „minden összefügg mindennel” eszméjét az értelmiségiek szorgos hada pedig már régen közhelyessé, színtelenné koptatta.

Sztenderd szereplőinek egész köteten átívelő történetét az író időnként megszakítja, hogy aztán több oldallal később vágjon bele újra. Közben újabb és újabb hívószavakat illeszt a nagyobb szövegblokkok közé. A Vérkápolna ettől eklektikussá, a hagyományos lineáris olvasási technika pedig nehézkessé válik – pedig az interaktivitás nyújtotta lehetőségek mellett erre is szükség van. Kozma Mária könyve emellett érdekes mű – az általa megvalósított, nyomtatott és digitális médiát ötletesen egyesítő írói technika pedig, meglehet, korszakalkotó jelentőségű lesz.

Kozma Mária: Vérkápolna
Pallas-Akadémia Kiadó
208 oldal + CD, 1600 Ft

 
 
 

Koncz Tamás

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu