buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. március 30, hétfo
Zalán napja

Évfordulók:
1844: Paul Verlaine születése (Metz)
1912: Karl May halála (Radebeul)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Könyvheteink – történetileg


2004.05.29

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Helyhiányos könyvkuporgatóként megint nehéz eldöntenem, hogy az új feldolgozás mellett megtartsak-e egy olyan kézbevaló kézikönyvet, melynek értékes dokumentumanyaga most jócskán kiegészült, formátuma viszont a duplájára magasodott. Az idén ismét jubiláló ünnepi könyvhét fél évszázados históriáját ugyanis már az akkori, 1979-es fordulóra megírta Köves József, s annyira alaposan és körültekintően dolgozott, hogy apróbb javításokon túl egyedül az 1957-es keletű részt kellett megtoldania A könyvhetek krónikája című újított kiadvány számára – az emigrált-üldözött írók névsorával.

Régi-leporolt áttekintése azért használható itt is, mert anno okosan szerkesztette meg. A sokat idézett Supka Géza-féle kezdeményezés prezentálása után jellemző korszakokra bontotta a történéseket. Egyszersmind meggyőző citátumokkal alátámasztva távlatosan összegezte a tanulságokat. Mindenütt érzékeltette az ideális elképzelések és megvalósulásuk közötti különbségeket, világosan kimutatta a nagypolitika meg a könyvtermelés tematikus felhígulásának és torzulásainak összefüggéseit. Mai szemszögből is valóságos látleletként olvasható a második világháború alatti, majd az 1948 utáni időszak elemzése. A könyvnapokat mindkét érában megtartották, de a könyvfelhozatal címei hátborzongatóan bizonyítják diktatúrák direktíváinak hatását.

A parancsuralmi önérvényesítés a továbbiakban rejtettebb. De például a hetvenes években az lett a baj, hogy a kiemelkedő művek nem koncentráltan jelentek meg, mert az avítt nyomdák csigalassan dolgoztak és késtek. Az 1973-as könyvév múltán átmenetileg látszat-aranykor köszöntött be; ez akkor óvatos optimizmusra késztette Köves Józsefet.

A krónikás stafétaszerepét 1979től veszi át tőle Murányi Gábor, s igényei a kötetből 25 év dinamikus eseményeire csaknem ugyanakkora terjedelmet. Ő is kicövekel időrendi szakaszokat. Ugyanakkor a sorozatosan felmerülő alap problémák köré szervezi-tereli tartalmi mondandóit. Vezérfonalként használja az országos megnyit szónoklatait. A hozzájuk fűzött kommentárokkal ragadja meg az éppen aktuális kultúrpolitikai mozgásokat, melyek főként a könyvheti listák körüli ideges purparlékban csúcsosodtak és ütköztek. A szabályozó törekvések előre jelezték a szakmai változtatások szükségességét, a reformpárton belüli villongásokat s az irodalmi nemzedékcsere követelő természetességét.

Mindenekelőtt azonban szerzőnk azt kis éri végig, hogyan ment végbe az állami monopólium megsemmisülése, s a magánosítás szórványos, illetve teljessé váló térhódítása. Kialakult az örökké megkérdőjelezett támogatási rendszer. A könyörtelen piachoz igazodtak a könyvárak, elkezdtek kiszorulni a vásárlásból a sovány pénztárcájúak. A könyvheti listákon még nem, de a könyvválasztékban megjelentek a színvonaltalan hitványságok. A tárgyalt tíz-tizenkét éven belül mind gyakoribb a csődbejutás, s az ezt követő fogcsikorgatás. A rendezvények mindazonáltal szépen színesedtek. A fenyegető általános összeomlást mindig meg gátolta valamilyen szerencsés körülmény.

1998 januárjában ért véget az úgynevezett hét szűk esztendő, s az érdeklődés a jó könyvek iránt – köszönhetően a rádiós propagandának is – szerényen növekedett. Hogy a magabiztosságra mégse legyen ok, arról a kiváló költő, Oravecz Imre gondoskodott. Legutóbbi ünnepi köszöntőjében elmondta: bármily groteszk, de neki speciel nem telik könyvvásárlásra ....

Az se kifejezetten örvendetes, amit Murányi a csak-csak kitörögető atrocitásokról s a diszkrét, de mégis rendőri jelenlétekről regisztrálni kénytelen ebben a hozzáértésről, gondosságról és aggódásról tanúskodó, lelkiismeretes írásában. Tájékoztatásunkra egyébként azt is közli, hogy a megszokott Vörösmarty tér helyett az ünnepet 2004. június 3-án a köztiszteletben álló Szabó Magda nyitja meg a Bazilika előtti térségen. Én pedig – helyet szorítok a tanulmányozást nagyon is megérő friss kiadványnak nagyalakú könyveim felett.

Köves József–Murányi Gábor: A könyvhetek krónikája
MKK–Vince Kiadó

 
 
 

Iszlai Zoltán

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu