buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 26, szerda
Edina napja

Évfordulók:
1802: Victor Marie Hugo születése (Besançon)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Kincseskamra


2004.05.29

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Mindig szerencsés országnak tekintettem Franciaországot, s most ez a meggyőződésem csak tovább erősödött Braudel könyvének olvasása közben. Szerencsés ország az, amelynek határai csak minimális mértékben módosultak az elmúlt ezer év során. A történész nyugodtan adhatja azt a címet első kötetének, hogy A tér és a történelem, és úgy tekintheti át a mai és történelmi Franciaország területi sokféleségét, hogy közben egyetlen szomszéd nép nemzeti érzékenységére sem kell tekintettel lennie. Képzeljük csak, mi lenne, ha egy lengyel történész azt próbálná meg elemezni, milyen hatással voltak a mai lett, litván, belorusz és ukrán tájegységek hazája történelmére! A hasonló vizsgálódással próbálkozó magyar történész nehézségei is mindenki számára nyilvánvalóak. És milyen problémákkal kerülnének szembe a 19. vagy a 20. században létrejött közép-európai államok hasonló elemzéssel kísérletező történészei? Vajon lehetséges-e az ő számukra két kötetes feldolgozást készíteni nemzeti identitásuk kialakulásának kétezer éves folyamatáról? Ne is folytassuk. Maradjunk csak annyiban, hogy Franciaország Európa szerencsésebb felének szerencsésebb országai közé tartozik.

Másrészt azért tartom szerencsésnek Franciaországot, mert számtalan egyetemén és tudományos intézetében oly sokrétű és szerteágazó tudományos kutatómunka folyt, és ezek során oly beláthatatlan mennyiségű kutatási eredményt halmoztak fel, hogy az ország egyik legnagyobb történésze egészen különleges dologra szánhatta el magát. Megtehette, hogy nem a felhalmozott történelmi ismeretanyag módosítását, kiegészítését, kiteljesítését tűzi ki célul maga elé – hanem ennek az áttekintését, rendszerezését, újraértelmezését. Szerencsés ország az, amelynek történészeinek már nem kell az alapkutatások folytatására, a források kiadására, az összefoglaló művek elkészítésére és a lehetséges értelmezések összehasonlítására koncentrálniuk minden erejüket hanem néha megelégedhetnek a felhalmozott tudásanyag számbavételévei. Fernand Braudel utolsó könyve írása során úgy viselkedett, mint egy öreg király, aki élete végén már feleslegesnek tartja felmérhetetlen mennyiségű kincseinek további gyarapítását.

Inkább betelepszik kincseskamrájába, számba veszi a legkülönbözőbb drágaságokat, eljátszik velük, elgyönyörködik a fény felé tartott ékkövek csillogásában, az aranypénzt pedig egyik tenyeréből a másikba önti, s élvezettel hallgatja csengését. Valahogy így vizsgálgat ja Braudel több évszázad történelmi kutatásainak eredményeit: hogyan is lehetne mindezt a hatalmas tudásanyagot új szempontok alapján átrendezni és átvilágítani, új és I szokatlan nézőpontokból elemezni?

A szerző szaktudása elképesztő, képes az egyik oldalon az ókori Római Birodalom limesét ismertetni, s pár oldallal előbb pedig felhívni a figyelmet a televíziónak a nyelvjárások visszaszorításában játszott szerepére. Ha lehetséges egyetlen ember számára enciklopédikus ismeretekre szert tenni hazája történelméről, akkor Fernand Braudel volt az, aki rendelkezett efféle ismeretekkel.

Nem lehet eléggé sajnálkozni azon, hogy a francia történetírás óriása nem tudta befejezni művét. Ami előttünk fekszik, e több mint 800 oldalas, két kötetes remekmű, az mindössze a három részre tervezett mű első részének a fele – vagyis a megírni szándékozott műnek mindössze egyhatoda. Mindazonáltal igen örvendetes, hogy a Helikon Kiadó lehetővé tette számunkra, hogy magyar nyelven is megismerkedjünk ezzel a különleges történelmi szintézisei, melyet számtalan táblázat és különleges tematikájú térkép tesz még érdekesebbé. Az is sokat használt a magyar kiadásnak, hogy a fordító és a kiadó igénybe vette a Franciaország történetét jól ismerő szakember, Sahin-Tóth Péter szakmai tanácsait. Az olvasó mindennek következtében nyugodtan és élvezettel ismerkedhet meg Braudel „király” kincsestárával – vagyis a francia történetírás legújabb eredményeivel.

Fernand Braudel: Franciaország identitása
I. A tér és a történelem, 311 oldal, 3990 Ft
II. Az emberek és a dolgok, 567 oldal, 5990 Ft
Helikon Kiadó

 
 
 

Hahner Péter

Helikon Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu