buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 25, szombat
Pál napja

Évfordulók:
1759: Robert Burns születése
1900: Fekete István születése (Gölle)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Szinbád újabb történetei


2004.03.11

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Kockázatos dolog elsőkötetes szerzőről írni, azonban az, hogy néha mégis megtörténik, azt jelenti, hogy olykor érdemes vállalni a kockázatot. Kiss László első kötetének a címe szinte maga után vonja az érdeklődő olvasó figyelmét: Szinbád nem megy haza. A nyilvánvaló utalás Krúdy Gyula elbeszéléseire merész kijelentést fogalmaz meg. Ezek szerint Szinbád a hajós él és újra útra kelt, hogy történeteivel szórakoztassa olvasóit.

A címet elolvasva azonnal kérdésként fogalmazódik meg, hogy miről és hogyan tud ma beszélni Szinbád, hiszen mások lettek a férfiak, mások a nők és talán maguk a történetek is megváltoztak Krúdy óta. Szinbád romantikus nosztalgiája és a múlt iránti szeretete, hogyan ültethető át egy velejéig (poszt)modern korba? A kötet egyik legizgalmasabb vonulata, hogy ezt a dialógust meg tudta teremteni. A ciklus első novellájában (Árnyas utcai hendikep) Szinbád csak, mint megszólított jelenik meg, a narrátor, mintegy hívja az elbeszélés szellemét. Megkéri Szinbádot, a hajóst, hogy térjen vissza és meséljen, mert ki más tudna mesélni, ha nem ő, ugyanakkor a narrátor ennek a beszédnek a módját is meghatározza. 6, Szinbád, te örökké nyughatatlan és csillapíthatatlan /.../ Téged szólítunk! Ki adja hírül, ha nem te, Jelentkezz, hajós, jelentkezz, s eriggy – vitorláidra szívek, bőrdzsekidre Rolling Stones-Iogó van hímezve! Ebben a visszahívásban jelezve van, hogy az elbeszélésekben két beszédmódnak és ezzel együtt két világnak az összeegyeztetése fog megtörténni. Szinbád visszatérése egy régebbi elbeszélői hagyomány meg idézése, ugyanakkor ennek átirata is. Szinbád a kötetben lakótelepeken bolyong, középiskolás lányoknak udvarol, rockzenét kedvel, néhol obszcén, sok helyütt ironikus, de mindezek ellenére vagy mindezekkel együtt Ő az. Az olvasó ráismerhet Krúdy Szinbádjára, egyrészt a mondatok szintjén, mert Kiss László Szinbádja gyakran úgy, beszél, mint Krúdyé, másrészt a leplezett és éppen ezért gyakran felbukkanó nosztalgikus visszavágyódásban.

A Szinbád ciklus csak az utolsó a kötetben~ ezt még megelőzi két másik is, melyek sem hangulatilag, sem poétikailag nem maradnak el az utolsó ciklus mögött. Az ironikus humor és a visszavágyódás ezekben a ciklusokban is ugyanúgy fő szervezőerő. A novellák első látásra önéletrajzi ihletésűek, a kötet tematikájának központjában a kamasz és a korai felnőttkor emlékeinek feldolgozása áll. Azonban a kötet (szintén Krúdytól vett) mottója figyelmezteti az olvasót, hogy nem kell mindent elhinnie: Mennyit szerettem volna írni, ami igaz Semmit nem írtam, csak színhazugságokat.

Kiss László: Szinbád nem megy haza
Tiszatáj Könyvek
142 oldal, 1850 Ft

 
 
 

Szigeti Kovács Viktor

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu