buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Az értelem kalandjai


2004.03.11

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A magyar nyelvű írásbeliség 20. századi történetében kétségkívül meghatározó szerepe van a negyedik műnemként számon tartott esszének. A Görömbei András által szerkesztett s a műfaj klasszikusait felvonultató kötet (XX. századi esszék az irodalomról, Kossuth Egyetemi Kiadó, 1998) is ezt támasztja alá, Ady tói, Babitstól Márain, Németh Lászlón, Hamvas Bélán át Illyésig és Csoóri Sándorig jelezve a magyar szellemi égbolt tágasságát és sokszínűségét.

A Magyar Napló Kiadó több figyelemre méltó kezdeményezés nyomán (Az év versei, Az év novellái 2002) a tavalyi Ünnepi Könyvhétre jelentette meg Az év esszéi (2003) című válogatást Molnár Krisztina szerkesztésében. Az antológia összeállítójának törekvéseiről sokat elárul, hogy a 27 szerzőt felvonultató kötetben a legfiatalabbakat képviselő Bácsfi Dianától és Nacsinák Gergely Andrástól Kodolányi Gyulán és Varga Csabán át Sütő Andrással és Vasadi Péterrel bezárólag sokféle szemléletmód és világlátás megjelenik. Ráadásul a saját rendszerén és metodikáján belül mindegyik írás szellemi izgalmat és hitelességet sugároz. Ilyen aspektusból tehát az antológia képes lehet arra, hogy lefedje, illetve reprezentálja a 2002-es esszétermés tematikai, világ képi gazdagságát, stílus- és értékrendbeli sokféleségét.

Ugyanakkor – noha a könyvet alapvetően igényesnek, kiegyensúlyozottnak és sikeresnek tartom –
nem hallgathatom el azt sem, hogy az efféle vállalkozások esetében az ízlés- és stíluspreferenciák, a tapintatkényszerek, kiadói elvárások, terjedelmi kötöttségek és egyéb szempontok aligha kerülhetők meg. (Egyezredvégi antológia szerkesztésekor mindezt magam is megtapasztaltam.) Az sem elhanyagolható körülmény, hogy a látókörünkbe került anyagot miféle szerkesztői elvek, milyen koncepció alapján rostáljuk meg. Számomra teljesen nyilvánvaló, hogy egy másik szerkesztő hasonlóan színvonalas esszégyűjteményt állíthatott volna össze a jelen kötetből kimaradt írásokból. Sőt, esetleg többet is. Mindez azonban Molnár Krisztina munkájának értékéből és a Magyar Napló Kiadó érdeméből semmit nem von le.

Figyelemre méltó és dicséretes az a tudatosság és átgondoltság, ahogyan a szerkesztő a kötetbe válogatott sokszínű írásműveket elrendezi, megfelelő kontextusba és bizonyos relációba állítva azokat. Feltűnhet az olvasónak, hogy bizonyos esszék nemcsak egyszerűen párbeszédet folytatnak egymással, de azonos irányba mutatva kölcsönösen feltételezik, erősítik és magyarázzák is egymást. A kifejezetten irodalommal foglalkozó, illetve ilyen indíttatású gondolatfutamok képeznek például ilyen vonulatot. (Vö.: Sütő András, Csoóri Sándor, Pomogáts Béla, Czigány Lóránt, Rónay László, Görömbei András, Maros Miklós, Valaczka András, Szávai Dorottya esszéi.)

Legalább ennyire tanulságosak és izgalmasak az irodalommal is érintkező, de inkább a filozófia, az eszme és társadalomtörténet, a jog, a nyelvfilozófia, az etika, a művelődéstörténet, avagy a szociológia felé elmozduló és zömmel szintetikus látásmódot érvényesítő írások. (Vö.: Salamon Konrád, Varga Csaba, Ács Margit, Kodolányi Gyula, Veres Károly, Knausz Imre, Schein Gábor, Molnár András esszéi.)

Előfordul, hogy a tárgyilagosságra és elfogulatlanságra törekvő befogadó olykor személyes érintettsége és alapmotiváltsága okán mégiscsak a szubjektivitás és részrehajlás vétségébe esik. Jómagam a spirituális életvalóságra figyelmező, a metafizikai dimenziókba és ezoterikus tartományokba kalauzoló (értő módon és élményszerűen beavató) esszék olvasása közben éreztem leginkább azt a bizonyos, mindennél beszédesebb bizsergést, illetve borzongást. (Vö.: Vasadi Péter, Pályi András, Czakó Gábor, Koppány Zsolt, Lackfi János, Nagypál Szabolcs, Bácsfi Diána, Nacsinák Gergely András esszéi.)

Úgy vélem, hogy ebben a mélységet és magasságot egybevillantó sokféleségben, már-már breviáriumszerű gazdagságban nemcsak elmerülni, de néhány megszentelt óra erejéig akár elveszni is érdemes. A gondolatébresztő, ön- és létmegértést segítő, szellemi kalandra hívó és valódi intellektuális élményt kínáló esszékötetet jó szívvel ajánlom az érdeklődő olvasók figyelmébe.

Az év esszéi, 2003
Magyar Napló Kiadó
349 oldal, 2996 Ft

 
 
 

Ködöböcz Gábor

Magyar Napló Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu