buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 21, kedd
Ágnes napja

Évfordulók:
1823: Madách Imre születése (Alsósztregova)
1950: George Orwell (er. Eric Arthur Blair) halála (London)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Kegyetlen (báb)színház


2004.03.11

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

New York, 2001 nyarán. Üvöltöző taxisofőrök, reklámok ragyogó hada, vásárlási láz és tömeghisztéria – bolydult méhkasként zsong a város, éli lüktető, megszokott életét. Részvényárfolyamok zuhannak és törnek felfelé, naponta újabb és újabb csillogó, hipermodern bevásárlóközpont emelkedik ki a földből; a tévében Jerry Springer-show és egy vérpezsdítően izgalmas sorozatgyilkosság hírei, az emberi lelkekben félelem és harag bármi, minden iránt. Ide, a Világvárosba érkezik meg egy napon Malik Solanka, az indiai származású eszmetörténész és bábkészítő is, a világszerte ismert és kedvelt Kis Agy bábfigurájának megalkotója; ide menekül régi élete, kultuszfigurává vált babájának hírneve, de főként a benne tomboló állati düh elől. Egyetlen szó nélkül hagyja el Londonban élő feleségét és kisfiát, Eleanort és Asmaant félti őket a minden érzékét elborító gyűlölettől. Amerikától új, kiüresedett és éppen ezért megtisz1ult életet remél: falj fel, imádkozik a szabadság bálványához, falj fel és adj békességet. A békesség azonban nem egyenlő a felejtéssel, s ezt Solanka a saját bőrén kell megtapasz1alja – démonait magában hordozza, a meneküléssel nem szabadulhat meg tőlük.

Műveltsége, élettapasz1alata ugyan védelmet nyújtanak számára az áligazságok, az illúziók tömegeket önkéntes rabszolgaságba hajtó maya fátyla ellen, de saját atavisz1ikus indulataival szemben mit sem érnek. Indulata céltalan, teremtő és pusz1ító erő, a veszettséghez hasonlít: bármilyen inger kiválthatja belőle az elmét homályba borító gyilkos dühöt, amit csak a legnagyobb önuralommal képes megfékezni. Családját is emiatt kell elhagynia – mikor a fúriadüh szerettei ellen fordul, egy (a Kis Agy miatti) veszekedéssel elrontott részeg estén. Izzó gyűlölet ragadja el, ad kést kezébe s vezeti tántorgó lépteit felesége hálószobájába; Malik Solanka, a bábkészítő egy iszonyatos pillanatra a harag bábujává válik. A gyilkosságtól csak az anyjával alvó gyermek látványa riasztja el – Solanka eljut a végső határig, s bár tovább lépni szerencsére nem mer, addigi élete egy perc alatt semmivé lesz. New Yorkba utazása tekinthető egyfajta zarándoklatnak is. Bűneitől szeretne megszabadulni az önként vállalt magányban: ott,
ahol senki sem kíváncsi rá, talán elfeledkezhet magáról. Egyedülléte azonban nem tart sokáig. Két vonzó fiatal nővel – Mila Miloval, a szerb származású hackercsászárnővel és Neela Mahendrával, a csendes-óceáni Liliput-Blefuscu polgárháború dúlta szigetéről érkező formás forradalmárral is – viszonyt alakít ki. Élete asszonyai (közöttük volt felesége is) hol mint Múzsák, hol mint dühödt Fúriák alakítják sorsát, mindennapjait. Solanka hatásukra ébred rá arra, hogy nyomorultnak hitt sorsa egy a sok közül; hogy bár bábukészítőként új világokat teremthet, az emberi sorsközösség kegyetlen (báb)színházában saját szerepétől nem szabadulhat. A regény végére meg szűnnek pusztító indulatai, ám végképp magára marad.

Az utolsó jelenetek egyike – Solanka a kenwoodi búcsúban őgyelegve elhagyott felesége és gyermeke, no meg az élettárssá avanzsált egykori családi barát után leskelődik. Együtt a Lelépett Apuka, a Szomorú Anyuka, a Kisfiú, a Szerető „bábja” – tart az előadás.

Salman Rushdie új regénye embertelenül reális képet nyújt az emberi természet sötét oldaláról, indulatainkról, vágyainkról, arról a bennünk rejlő mélységről, amiről sokszor nem is tudunk, vagy éppen nem akarunk tudni. A Fúriadüh ugyanakkor kemény társadalomkritikaként, groteszk szatíraként is olvasható – hiszen Rushdie hőse nem csak lelkének belső történéseit elemzi kritikusan, hanem folyamatosan reflektál a külvilág eseményeire is szavakban, gondolatban vagy bábuk készítésével. Szemével a terrortámadás előtti szabad és dicsőséges Amerikát láthatjuk, az árleszállítások, boldog babák és bestsellerek világát – úgy ahogyan már soha többé.

S. Rushdie: Fúriadüh
Ulpius-Ház
366 oldal, 2480 Ft

 
 
 

Ulpius-Ház Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu