buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 21, kedd
Ágnes napja

Évfordulók:
1823: Madách Imre születése (Alsósztregova)
1950: George Orwell (er. Eric Arthur Blair) halála (London)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Valóságshow belül, kívül


2004.03.11

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Véletlenül majdnem egyszerre jelent meg a könyvpiacon két eléggé öntörvényű magyar, illetve angol író, Sebeők János és Ben Elton ambiciózus munkája a valóságshow-król. Viszonyuk ehhez a penetráns médiajelenséghez „élből” különböző. Sebeők korábban is élt (természetóvó célzattal) a föltűnés keltő demonstráció önszemléltetéssel egybekötött eszközeivel. Elton viszont, aki szerepeket alakító, hivatásos jellemszínész is, főleg darabokat ír; tehát másoknak szán nyíltszíni feladatokat.

Alapállásuknak megfelelően a mi prózistánk tapasztalatgyűjtésként valamint újabb nyilvános akcióra törekedve személyesen vett részt egy hazai tévé-mutatványon. Brit kollégája csupán kitalált egy ilyesmit. S ha már létrehozta, megvizsgálta: milyen egyéb fejlemények keletkezhetnek még, miközben javában zajlik a különben hányingerig szokványos nézőpalizás kereskedelmi műsorszórása.

Sebeők a Földfelkeltébcn – mint saját műalkotásait remetei magányban alkotó írópróbatételként aposztrofálja bevonulását a kis csoportnak helyet adó, bekamerázott látványházikóba. Mindenekelőtt magára vonatkoztatva elemzi, széljegyzeteli, kommentálja (egyénileg szelektálva) mindazt, ami velük történt a kijelölt szűk hét alatt.

Számára ez az esemény – ismertségi indexe növelésén túl – kapóra jött alkalom. Egyszersmind ürügy arra, hogy számot vessen magával, s visszatérőleg, akár saját önérzetébe gázolva megvizsgálja: a már-már kóros exhibición kívül mi a csoda késztethet arra egy sokáig csak remekművekben gondolkodó, szuperigényes alkotót, hogy belekontárkodjék a popműfaji közönség-rángatás esztétikailag értékelhetetlen szakmájába. Végkövetkeztetése el- és befogadó. Tessék elhinni, bizonygatja a fanyalgóknak, hogy ilyen állat van, sőt némi elővigyázattal és ügyességgel meg lehet lovagolni – magasabb ügy érdekében. Ben Elton jóval kritikusabb a téma körkapcsolatban. Az ő fiktív tíz embere között író ugyan nincsen, de akad vagy három-négy értelmiségi-gyanús belépő. A csapatból a legundorítóbb figura egy színész. Csak épp megérintette a népszerűség mámorító fuvallata, de bízik benne, ő nyeri a kiszavazásos versengést s a vele járó egymillió fontot, majd a filmszerepek exponenciálisan növekvő sorozatát. Amikor kiderül róla, hogy transzvesztitálva pornófilmekben lépett fel, a pártatlan olvasó egyéb gazemberségekre sem tartja képtelennek.

Mert, hogy el ne felejtsük, ez a pokolian jól megírt, engesztelhetetlenül szórakoztatóshow-ellenes regény másodsorban érdekfeszítő bűnügyi történet is, kilenc gyanúsítottal. (Vagyis a ház lakóival.) Ha jól megvakarjuk őket – márpedig Elton kiváló embervakarász – magukkal hozott rossz tulajdonságaik miatt szinte óhatatlan a nyíltszíni egymásnakesés, vagy a kígyó-béka hajigálás egymásra a nevezetes titokszobán belül (amivel amúgy Sebeők Jánosunknak is voltak problémái).

Tanítani való az a változatos jelenetekben érvényesülő jellemrajzi tárlatvezetés, amelyben fölnyílik valamennyi szereplő zavaros lelkivilága s felszínre bukkannak kisebb-nagyobb fogyatékosságaik, melyek beűzték őket a képernyős manipulátorok karjaiba. Éppen kiszolgáltatottságuk az, ami a leginkább szánakozásra készteti, egyszersmind bosszantja az írót. El is követ mindent, hogy figyelmeztessen: micsoda jóvátehetetlen veszélyek rejlenek az akarat-elvesztés csapdáiban.

A valóságshow kártékonyságáról két pompás beszélőkéjű – alak van abszolút meggyőzve. Egyikük a régimódi (ifjú munkatársai mulatságos szlengjét sem értő) főfelügyelő, a nyomozás irányítója. A másik az adás rendezője, aki legszívesebben állandóan szembeköpné magát, hogy a mocskos poénért tevékenyen buzgólkodik (és buzgón tevékenykedik) az arcátlan és méltatlan praktikák lebonyolításában. Mély ellenszenvet táplál az agresszív producernő iránt is. Ő hajóskapitányokat és gengsztereket megszégyenítő trágársággal mindenkin keresztül gázolva hajtja végre nézőszámgyarapító ravaszságait.

A Halál egyenes adásban című bravúrstück (eltérően a pár évre nálunk is olvasható Pattogatott vérfürdőtől) nem szatirikusan támadja szembe a halállal is felelőtlenül játszadozó show-k előállítóit. Ítélkezés és meddő filozofálgatás nélkül – mint született realista – inkább a külső beavatkozások következményeiről ad számot. Így borzasztja el a rémes műfajtól az enervált kukkolásnál többet kívánó közönségjelölteket, akik az ál-spontán tévéműsorokat bizonyos távolságtartással fogadják s érdem/telenség/ük szerint teszik helyükre a kissé gusztustalan őrületek közé.

Az Elton-könyv zárófejezete természetesen tartalmazza a nyomozás végeredményét. Utóbbiról annyit, hogy Hercule Poirot és Charlie Chan egyaránt elfogadná közismert zsenialitásuk bizonyítékaként. Sebeők önéletrajzi regényét a Kossuth, Eltonét az Európa Könyvkiadó szabadította ránk; tisztes szándékokkal, minden manipuláció nélkül...

Ben Elton: Halál egyenes adásban
Európa Könyvkiadó
439 oldal, 2200 Ft

Sebeők János: Földfelkelte
Kossuth Kiadó
221 oldal, 1690 Ft

 
 
 

Iszlai Zoltán

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu