buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 6, péntek
Miklós napja

Évfordulók:
1935: Bertók László születése (Vése)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Tabutémák feltárása


2004.03.11

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Egy eddig még feltáratlan korszak – a második bécsi döntést követő északerdélyi évek – szellemi életére, az akkori irodalmi-művelődési sajtó paradigmaváltó törekvéseire irányítja figyelmünket a Kriterion Könyvkiadó gondozásában 2003 végén megjelent Sajtótörténeti esszék. Szerzője az esszé- és tanulmányíróként, műfordítóként máris jelentős teljesítményt felmutató fiatal kolozsvári irodalomtörténész, Vallasek Júlia, aki olyan nagy múltú folyóiratok szerepét vizsgálja a változó időben, mint a Pásztortűz, az Erdélyi Helikon, a Hitel, hogy aztán az ekkor induló Termés korszakos jelentőségű szellemi teljesítményét állítsa előtérbe.

Ez a korszak hosszú időn át „tabutémának” számított irodalom- és művelődéstörténet-írásunkban (nem csak Romániában, Magyarországon is!), jóllehet a nyolcvanas évek elején két tanulmány (már/még?) megjelenhetett az Asztalos István, Bözödi György, Jékely Zoltán, Kiss Jenő és Szabédi László által – 1942 és 1944 között – szerkesztett Termésről a Kriterionnál napvilágot látott lrodalomtudományi és stilisztikai tanulmányok 1981-es és 1984-es kötetében.

A kilencvenes évek elején Pomogáts Béla, Czine Mihály nemegyszer szorgalmazta: elérkezett az ideje, hogy pótoljuk kényszerű mulasztásainkat. A politikai rendszerváltást követő irodalmi értékrendszerváltás során érvényesülő új kanonizációs törekvések azonban ismét nem kedveztek a kutatások folytatásának – nem egy esetben értékfosztással is jártak. Szerencsénkre Vallasek Júlia az irodalmi értékképzést kezdettől történelmi folyamatában is szemlélte. Ezért tudott olyan irodalmi diskurzust teremteni, amely lehetővé teszi, hogy a negyvenes évek első felében született művekről úgy beszéljen, mintha azok napjainkban láttak volna napvilágot. Miként Az erdélyi magyar irodalom alakulása 1940–44 között című – 2003-ban a Debreceni Egyetemen megvédett – doktori értekezéséből is egyértelműen kiderül: elolvasta a bemutatott korszak minden figyelemreméltó alkotását, nyomon követi e művek korabeli és későbbi recepcióját, észleleteit pedig saját értékrendszerébe építi be. Vagyis a művek elemzése, a stílusirányzatok bemutatása és a publikációs fórumok feltérképezése révén megalkotja azt a teljességre törekvő spektrumot, amelynek segítségével argumentálhatjuk, visszaszerezhetjük irodalmunk számára azt a korábban „fehér folt”-nak tekintett korszakot. Nem kívülről „bevitt” kategóriákkal dolgozik, hanem a vizsgált korszakban ismeri fel azokat a tendenciákat, amelyek a szellemi tisztánlátást biztosíthatták. Az elméleti igényesség, a műelemző érzékenység épp azáltal érvényesül, hogy a szellemi élet jelenségeit történelmi folyamatában látja/láttatja.

Így derül fény a Pásztortűz és az Erdélyi Helikon szerepcsökkenésére a negyvenes évek első felében, illetve a Termés kivételes jelentőségére 1942 és 1944 között. A Termésben magam is a korabeli szellemi/irodalmi törekvések szintézisteremtő műhelyét láttam, de mindenekelőtt a népi irodalomszemlélet kiemelkedő fórumaként értékeltem. Örömmel fedezem fel, hogy kötetében Vallasek Júlia is érdemben foglalkozik e kérdéskörrel, de annak még inkább, hogy kimutatja: a Termés nem csupán egyetlen irányzatnak volt a fóruma. A hangsúly nála azon van, hogy a társadalmi és nemzeti kérdéseket a szellemi tisztánlátás igényével felvető kolozsvári folyóirat miként vált az összmagyar irodalom erdélyi értékvédőjévé, értékteremtőjévé.

Vallasek Júlia: Sajtótörténeti esszék
Kriterion Kiadó
111 oldal, 1500 Ft

 
 
 

Cseke Péter

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu