buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Köszönöm, jótállok...


2009.01.30

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Nemrég, gondoltam, adjuk meg a módját a szöveggyártásnak, amúgy ágyban, párnák közt, veszek egy laptopot. Napokig bújtam a gyártók, eladók kínálatát. Idõközben már lelki szemeim elõtt láttam, amint délelõtt a második bögre kávémmal (az elsõ kávé szigorúan családi rituálé) visszabújok az ágyba, ölbe veszem a gépet és ebédig fel sem kelek. Nyakamon az ösztöndíj, az Andric fordításom, az EX Symposion legújabb száma, stb.

Nagyapám emlegette annakidején, hogy, fiam, te úgyis egyszer irodista leszel. Gondoltam magamban, azért ezt még õ sem gondolta, hogy az irodám az ágyamban lesz. Idõközben megérkezett az ösztöndíjam, rögtön a startban visszamenõleg négy hónapra, tehát kibõvült a gépre szánt keret is. Ha így állunk, akkor legyen valami nagy. Kisgyereknek kisbicikli, nagy gyereknek nagy bicikli.

Meg is rendeltem a kiszemelt gépet. A huszonegyedik század elején, (még a Dalai-láma szerint is) Európa kellõs közepén. Igaz, tudomásom szerint õszentsége, bár lehet, hogy földrajzban tájékozottnak számít (ennyi utazás után meglepne, ha nem), még nem vásárolt számítástechnikai eszközt Magyarországon. Kihasználva a modern technika kétségkívül hasznos fejlesztéseit, elküldtem az „emilt”, két nap múlva futárszolgálat hozta, tokkal, vonóval, utánvéttel, jótállással.

Fõztem egy kávét, rágyújtottam, ölembe vettem, stb. bekapcsoltam. Elkékült s újraindult, ismét és ismét. Néhány percig kékült s újraindult, majd mintha mi se történt volna, „felállt”. Négy hónapig kínlódtam vele. Már teljesen hozzászoktam, hogy kávéfõzés elõtt bekapcsolom, és mire elkészül, nagyjából mûködõképesen vár a szerkezet. Elvégeztem a fontosabb munkáimat és gondoltam itt az ideje felhívni az eladót, még mielõtt lejárna a garancia.

Hívom a boltot, a szervizük túlterhelt, a gyorsabb ügyintézés érdekében hívjam a gyártót. Hívom a gyártót, holnap küldik a futárt, viszik a gépet. Cseregép? Ptk, Gtk, Btk, 2003 óta nem kötelezõ. És ha már nem kötelezõ, akkor a világ egyik legnagyobb számítástechnikai cégének sem kötelezõ. Magyarországon nem.

Eltelt két hónap. A szervizben kicserélték az összes alkatrészt, de csak nem javult a gép. Hívjam a boltot és egyezkedjek velük. Nagyanyám egyszer még az üzletközpontban is lealkudta a pulóver árát, de ezeket a géneket én sajnos nem örököltem.

A boltnak új üzemeltetõje van, az elõzõ lelépett Romániába és egyébként is… majd jött a Ptk, Gtk, Btk az ide passzoló paragrafusaival. Magyarországon nem kötelezõ. Mindezt körülbelül úgy, ahogy az iskolában mi szavaltuk: „…azért a víz az úr”. Így már teljesen érthetõ, miért kell a Jókai összes rövidítve. Idõ és hely kell a mai nebulóknak bevésni ezeket a paragrafusokat. Fel kell készülni a nagybetûs gazdasági és egyéb válságos real-life ra, vagy hogy is mondják.

Pap Gábor tanár úr mesélte egyik kultúrtörténet órán, hogy egy kis olasz falu még kisebb kolostorában ereklyeként õrzik Jézus azon bõrdarabkáját, amelyet a körülmetélése során távolítottak el róla, de van Németországban, Franciaországban és még számtalan helyen olyan vallási intézmény ahol ugyanezzel dicsekednek. Sõt már Olaszországban is, vagy tíz kolostorban. Ha öszszeadnánk, több négyzetméternyi bõrfelület jönne ki belõle. És természetesen minden egyes hely zarándokok százait vonzza, mennyei csoda reményében. Eddig mindhiába. Miért mesélem ezt? Mert a Baradlay család lecsupaszított csontjai sem változtatnak senkit Jókaivá. A Jókai nélküli Jókait meg, és itt visszatérünk a történethez, az ide vonatkozó paragrafusok bár nem tiltják, de mégis… Lehet, hogy van valami mélyebb értelme és haszna is a szépirodalomnak, mint hogy szadista irodalomtanároknak gyártson kisebb-nagyobb huncutságokat.

Röviden összefoglalva, itt fekszem az ágyban (idõközben kaptam kölcsön egy laptopot) a gépem a szervizben már harmadik hónapja, hó végén le kell adnom az ösztöndíjam anyagát, amelynek egy sorát sem írtam a saját gépemen… és különben is a klaviatúrán az enter és a space után a legnagyobb billentyû a backspace.

Tóbiás Krisztián (1978)
Sinkó Ervin-díjas (2008), Babits- (2007) és Móricz-ösztöndíjas (2008)
költõ, az Ex Symposion tördelõszerkesztõje

Kötetei:
Ver/sec
(Zenta, 2006) zEtna Kiadó,
vasjani
(Zenta, 2008, Zetna Kiadó)

 
 
 

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu