buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 25, kedd
Géza napja

Évfordulók:
1842: Karl May születése (Hohenstein-Ernstthal)
1983: Tennessee Williams halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Egy kicsit másképp
Beszélgetés Dietrich Tamással, a Céhis Kft. ügyvezetõ igazgatójával


2004.10.07

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Úgy gondolom, kezdenek letisztulni a könyvszakmai folyamatok, már csaknem teljesen „kifehéredett” a könyvpiac. Sajnos az elkövetkezõ néhány évben még nem számíthatunk nyugodt gazdasági és politikai légkörre, de ezt követõen kiszámítható növekedési pályára állunk. Ekkor már nem lesznek olyan kiugró teljesítmények, de a kiadók és a kereskedõk egyre hosszabb távra tudnak tervezni.
 

Alig több mint egy évvel ezelõtt még úgy ismertek, mint a Libri Kft. igazgatója. Össze tudnád foglalni, hogy 2003. augusztusa és 2004. szeptembere óta mi történt?

– 1996. májusától 2003. augusztusáig voltam a Libri vezetõje, 2003. január 1-tõl a Skála vezérigazgató-helyettesi teendõit is elláttam. Azután, amikor már csak a Skálánál dolgoztam, nagyon hamar kiderült számomra, hogy ez nem az én világom. Ekkor különféle állásokat ajánlott számomra a Capital Rt., amely a Libri és a Skála együttes tulajdonosa, de végül abban maradtunk, hogy 2004. április 1-vel elköszönök tõlük. Rövid töprengés után barátaimmal úgy döntöttünk, hogy alakítunk egy könyvkereskedelmi céget, így jött létre ez év júniusában a C Könyvkereskedés.

Milyen elképzelésekkel vágtatok neki a könyvkereskedés megalakításának?

– Úgy gondoltuk, hogy öt év alatt egy közepes méretű könyvterjesztõ hálózatot hozunk létre. Az elsõ három évben öt üzletet szeretnénk megnyitni, és úgy tervezzük, hogy az ötödik év végére érjük el az üzemi méretünket, amikor tíz könyvesboltból áll majd a hálózat. Az elsõ lépéseket Budapesten tettük meg, de vidéken is szeretnénk megvetni a lábunkat. Az elsõ üzletünket augusztus 19-dikén nyitottuk meg a Rákóczi úton, amit nagyon hamar, szeptember 3-dikán követett a Pólus Centerben található boltunk megnyitása. Egy kicsit másképpen szeretnénk működtetni a boltjainkat, mint a piacvezetõk. Ami azt jelenti, hogy csak szakképesítéssel rendelkezõ eladókat kívánunk foglalkoztatni üzleteinkben, akik ismerik könyvválasztékunkat. Annak ellenére, hogy a könyv önkiszolgáló jellegű áru, nagyon fontosnak tartjuk, hogy foglalkozzunk a vevõkkel, segítsünk nekik a tájékozódásban. Nem azokra gondolok, akik tudják, hogy mit szeretnének venni, mert õk nem böngésznek, szeretnének minél elõbb túlesni a vásárláson. Sokan viszont nem tudják, vagy nincs idejük nézelõdni, és igénylik, hogy a rendelkezésükre álljunk, a kérdéseikre világos, szakszerű választ adjunk. A minõségi kiszolgálásra kívánunk nagy hangsúlyt fektetni. Üzleteinket egységes arculattal alakítjuk ki, reményeink szerint kellemes, barátságos környezetet biztosítva a vásárláshoz. Másrészt attól a pillanattól kezdve, hogy egy kiadó beszállította hozzánk a könyvét, egészen az eladásig, gondozzuk a könyveket, figyeljük az útját. Mindenkor gazdag kínálatra törekszünk, de csak akkora készlettel, amely éppen indokolt. Véleményem szerint a bizományosi rendszer jelenleg nem megkerülhetõ. Ugyanakkor a kereskedõk egy picit visszaélnek a bizományosi rendszerrel, mert lekérik a könyveket a kiadóktól, de az már kevésbé érdekli õket, hogy a vevõ elviszi-e a boltjából. Mi automatikusan nem kérünk könyveket, követjük a fogyást, s ha úgy ítéljük meg, hogy nálunk nem keresik a vevõk, akkor visszaadjuk a kiadónak, megadva ezzel a lehetõséget számára, hogy olyan helyen forgalmazza, ahol megveszik, ráadásul ezzel elejét vesszük a fölösleges utánnyomásoknak. Egyszóval sokkal intenzívebbnek kell lenni a kereskedõ és a kiadó kapcsolatának, gondozni kell a bizományba átvett könyveket, ami rendszerint kimarad a kereskedõi munkából.

Milyen technikákat alkalmaztok, hogy ez meg is valósuljon?

– Megvásároltuk a Laurel rendszerét, amely véleményem szerint a legjobb könyves számítógépes rendszer napjainkban. Talán túl komoly is egy ilyen kis könyvkereskedésnek, mint amilyenek mi is vagyunk, de ennek segítségével pontosan követni tudjuk a könyveket, azaz pontos csoportosításokat, fogyásokat, elszámolásokat tudunk készíteni. Ez teremti meg annak a lehetõségét, hogy jelentõsebb készlet nélkül is gazdag kínálatunk legyen. Ezért például raktárra sincs szükségünk. A számítógépes rendszerünk segítségével pontosan el tudjuk dönteni, hogy melyik az a hét-nyolcezer könyvcím, amelyre éppen szükségünk van. Nyilvánvalóan egy nagy hálózatnál ez nem működik, azonban mi nem szeretnénk közepes méretnél nagyobbak lenni, ami lehetõvé teszi, hogy mindig naprakészek legyünk és hogy a legfrissebb könyvkínálatot tartsuk.

Szakkönyveket vagy általános könyveket kívántok forgalmazni?

– A Rákóczi úti boltunk különleges helyzete – a Könyvpalota és a Fókusz könyváruház szomszédsága – miatt ott szakkönyveket árusítunk, de a többi üzletünkben általános kínálattal várjuk a vásárlókat.

Milyen forgalommal kalkuláltok?

– Nehéz most számokat mondanom. Kétszáz-kétszázötvenmilliós forgalomra számítunk az elsõ teljes évben, s reális célkitűzésnek tartom, hogy az elsõ három évben megduplázzuk ez elõzõ évi forgalmunkat. Hosszú távon ez nyilvánvalóan nem tartható, de nem is akarjuk túlnõni magunkat. A mi üzletfilozófiánkkal egy nagy cég nem tud működni. Persze lehet, hogy öt év múlva újragondoljuk a dolgot.

Nagyon kevés idõ telt el az indulás óta, mégis, mik az elsõ tapasztalatok?

– Június végén jegyezték be a cégünket és augusztus végén már kinyitottunk. Mint minden rövid idõ alatt létrejövõ vállalkozás, mi is tele voltunk olyan feladatokkal, amelyeket menet közben kellett megoldanunk. A nyitáskor még nem volt teljes a könyvkínálatunk, de mostanra már büszkén mondhatjuk, versenyképes készlettel rendelkezünk. Jelenleg a forgalom felfutásának az idõszakában vagyunk, úgy számítom, hogy karácsonyra már teljes lendülettel tudunk működni. A célunk az, hogy olyan könyvesbolthálózatot hozzunk létre, amely megbízható, korrekt szereplõje a piacnak.

Milyennek látod a könyvpiac mai helyzetét?

– Felgyorsult a hazai üzletláncok koncentrációja, megerõsödése, ami egyre szűkebbé teszi a kicsik mozgásterét. Aki nem nyújt valamilyen pluszt, vagy egyedi dolgot, annak nagyon nehéz lesz.

Mit gondolsz a hazai könyvforgalom növekedésének csökkenésérõl, visszaesése elérte a mélypontját, vagy ez egy hosszabban elhúzódó idõszak
lesz?

– Úgy gondolom, kezdenek letisztulni a könyvszakmai folyamatok, már csaknem teljesen „kifehéredett” a könyvpiac. Sajnos az elkövetkezõ néhány évben még nem számíthatunk nyugodt gazdasági és politikai légkörre, de ezt követõen kiszámítható növekedési pályára állunk. Ekkor már nem lesznek olyan kiugró teljesítmények, de a kiadók és a kereskedõk egyre hosszabb távra tudnak tervezni.

 
 
 

Lafferton Kálmán

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu