buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 1, szerda
Hugó napja

Évfordulók:
1809: Nyikolaj Vasziljevics Gogol születése (Szorocsinci)
1868: Edmond Eugène Alexis Rostand születése (Marseille)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Átölelő szivárvány
Lőkös István 70 éves


2004.02.12

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Lőkös István egri születésű irodalomtudós ifjúkoráról, szellemi felnőtté válásáról ad hírt az egri Gonda Kiadónál megjelent, Gonda Zsigmond és Hubai Gruber Miklós ál-tal szerkesztett könyv, melynek címe: Átölelő szivárvány.

A jeles professzor szellemi fejlődése a kristálynövekedést idézi. Felnémeten, „fel-nevelő falujában”a tisztelet és szeretet jegyében tanulta meg a rend és pontosság kö-vetelményét, a mértéktartást, a minőségre törekvést: a holtig tanulás eszményét. Ak-kor még nagy tisztelet övezte az iskolát, a tanítók munkáját; nem szakadt szét ennyi-re a család, az iskola és a társadalom; nem uralkodott el ennyire a mennyiség a mi-nőség felett. Nem folyt ilyen gyors ütemben a világ dehumanizálása... Felnémeti és egri tanítói és tanárai nagy erkölcsi megbecsülésnek örvendtek, a bizalom légkörében felelősen, hivatástudattal előhívták tanítványaikból a bennük meglévő lehetőségeket.

Dr. Lőkös István a magyar és a nemzetközi irodalomtudomány elismert személyi-sége; szellemi hidat épített Eger és Zágráb, a magyar és horvát irodalomtörténet-tu-domány között. Miroslav Krleza és Sinkó Ervin egyaránt életre szólóan a barátságába fogadta. Szemléletévei és nyelvtudásával korszerű, európai műveltségmodellt képvi-sel. Magyar és orosz szakos képzettségét magas fokú horvát és szerb nyelvtudással, szlovák, lengyel, német és francia nyelvismerettel gazdagította.

Kutatói és oktatói tevékenységének középpontjában a magyar és szláv, főképpen délszláv, kiemelten pedig a horvát irodalom áll. Az irodalomtudóst minősítő bibliog-ráfia imponáló eredményről tanúskodik. Számos könyvet, tankönyvet is publikált, ta-nulmányok, cikkek százait jelentette meg magyar, horvát, német és orosz nyelven. Különösen Gundulic, Katancic és Krleza munkásságát vizsgálta behatóan. Szöveg ki-adásokat, sajtó alá rendezést, jegyzet, elő- és utószó írást is vállalt. Műfordítóként is fontos feladatokat végzett.

A Magyar-horvát irodalmi kapcsolatok (1988) című könyvével indult útjára Zágráb-ban a Külföldi Kroatisták Könyvtára horvát nyelvű könyvsorozat. A horvát irodalom története (1996) című műve az első magyar nyelvű szintézis, a kilencszáz éves ma-gyar-horvát társadalmi és szellemi együttélést is reprezentálja.

1997-ben elsőként Lőkös Istvánnak ítélték oda a Horvát írószövetség Davidias-díját; 2000-ben levelező tagjává választotta a Horvát Tudományos és Művészeti Aka-démia; 2002-ben az INA horvát irodalmi díjával tüntették ki. (A Széchenyi-díjnak felel meg.). 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetéssel ho-norálták kutatói és oktatói munkásságát. A Németh László-i „tejtestvérek”, a „most, punte, silta”, vagyis a hidak jegyében munkálkodik: „A megismerés: megértés, a megértés: szeretet”. Nagy László hitvallását képviseli: „szomszédaink szellemi értéke-it szeretjük és tiszteljük a létfontosságú megértés jegyében”.

A Vulgátaból idézem Jób szavait: „Katonasor az ember élete a földön – militia est vita hominis super terram.” Ma is olyan hiteles tanítókra és tanárokra van szükség, akik a bibliai haszontalan szolgához hasonlóan, a korigényhez mérhető lelkiismerettel teljesítik kötelességüket. A 70 éves Lőkös Istvánt Balassi áldáskívánásával köszöntöm: „Mint sok fát gyümölccsel, sok jó szerencsékkel, áldjon Isten mezőkbe!”

Lőkös István: Átölelő szivárvány
Gonda Kiadó, Eger
218 oldal, 1850 Ft

 
 
 

Cs. Varga István

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu