buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Feljegyzések a svédasztalról


2004.04.08

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Ennek a regénynek nincs valódi mondanivalója, gerince, határozott vonalvezetése. Mégsem szétesõ, sõt, kifejezetten egységesnek tûnik. Eseményeiben nem közöl vagy üzen saját határain túlra, mondataival nem sugall többletjelentést. Magában és magáért létezik, pusztán komponensei által. Ahogyan egy jól elkészített ebéd is csupán egyedi ízeit, csípõsségét, zamatát nyújthatja. Torgny Lindgren, a Tüdõkása szerzõje érezhetõen nem a szöveg szépségére törekszik. Pontosan és egyszerûen, de nem humortalanul ír – reálisan, a szürreálisról is. Könyvében egy sajátos, látomásszerû, ám mégis teljesen érthetõ világ tárul fel; valószínûtlen képek sorozata a II. világháború utáni észak-svéd vidékrõl, az ott élõ parasztság mindennapjairól.

Eldugott, még katonai térképeken sem jelölt apró falvak képezik a Tüdõkása jeleneteinek színterét, ahol az életté váló halál, a tuberkulózis szedi áldozatait. A kiindulási pont Avabäck: egy pusztán feltételezett falu, feltételezetten létezõ (ám egészen biztosan tüdõvészes) lakosaival. Lindgren hõsei – Robert Maser, textilkereskedõ és egykori náci bûnös, Lars Högström, az immunis falusi tanító, vagy Bertil, a tökéletesen szimmetrikus megfigyelõ – tulajdonképpen tézisek, mesefigurák. Útjaik bizonyos pontokon találkoznak, összefonódnak, ám a regény szereplõinek mintha nem lenne közük egymáshoz. Egy közös tulajdonságuk van – mindnyájan a svéd nemzeti eledel, a tüdõkása imádói. Számukra az állati belsõségekbõl fõzött különlegesség nem pusztán táplálék, hanem kinyilatkoztatás. Alkimistákként keresik a legtökéletesebben elkészített, legharmonikusabb ízvilágú tüdõkását, a konyhamûvészet végsõ értelmét. Kalandjaikat csak közvetetten, egy másodlagos szûrõn keresztül ismerjük meg – egy százhét éves újságíró feljegyzéseibõl. A krónikás, a västerbotteni nyugdíjas otthon lakója éjt nappallá téve írja visszaemlékezéseit, így kárpótolván magát több mint ötvenéves hallgatásáért.

Soraiban életre kel a múlt minden szürreális eseménye. Az elbeszélõ- hõs tulajdonképpen az öregséget, a közelgõ halált teszi semmissé az írás erejével, és olyan pontosan, oly nagy megjelenítõ erõvel fogalmaz, hogy múltidézése visszafordítja az idõ folyamatát. „Az, aki az aggkort túlélte, arra a maratoni futóra hasonlít, akinek már nem kell célba érnie, vagy arra a síugróra, akinek már sohasem kell talajt fognia.” – vallja a szó szoros értelmében halhatatlanná lett író. A leírt szó misztikus teremtõ ereje valósítja meg, teszi élõvé a Tüdõkása különös, abszurd világát. Ez az erõ hozza létre Avabäcket, a falut, amit Svédország egyetlen hivatala sem ismer, de egy emlékezetbõl festett térkép alapján könnyedén odatalálni. Elmondható, hogy Lindgren érdekes, sajátos tempójú mûvet alkotott; olyant, amit érdemes elolvasni. De. A könyv (meglehetõsen jellegtelen) külalakja, a fordítói és korrektori hibák rontanak az összhatáson. Bosszantó olyan helyesírási hibákat látni, mint az „enyire” vagy a „szûntelenül”, utóbbit ráadásul egy olyan szövegrészletben, ami az írás értelmérõl és fontosságáról szól. A fordítói figyelmetlenség sokszor még zavaróbb. Egy helyen például tejeskávéval kínálják Robert Masert, a bujkáló háborús bûnöst – a következõ oldalon a férfi már egy bögre teát kortyolgat.

A nyelvezet is színtelenné, kimódolttá válik néha – nem célszerû például a „kocsi” szó helyett a „közlekedési eszköz”-t használni, pusztán a szóismétlés elkerülése végett, hiszen erre még számtalan szinonima létezik. A Tüdõkása – e „technikai” hibáktól eltekintve – jó könyv. Egyszerû és közvetlen, mesésen valóságos regény. Apokrif mese Svédország tájairól.

Torgny Lindgren: A tüdõkása
Széphalom Könyvmûhely
184 oldal

 
 
 

Koncz Tamás

Széphalom Könyvműhely

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu