buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 25, szombat
Pál napja

Évfordulók:
1759: Robert Burns születése
1900: Fekete István születése (Gölle)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Egy kékharisnya fantazmagóriái


2003.10.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Kis kölyök voltam még, amikor J. F. Kennedyt Dallasban lelõtték. Anyám gyakran emlegette J. F. hitvesét, aki hosszú huzavona után egy görög hajómágnás, valami Onassis felesége lett. Így aztán, amikor a kezembe került Mátéffy Éva 18 éven felülieknek ajánlott könyve (nincs fóliában, úgyhogy minden kiscsávó belelapozhat a könyvesboltban nyugodtan, és már a hatodik oldalon olyasmire bukkan, amit más regényekben sokáig kell keresgélni, ne adj isten, talán még a könyvet is végig kell érte olvasni), rögtön J. F. K.-ra gondoltam. Azaz hogy nem is rá, hanem arra a texasi bártulajdonosra, bizonyos Jack Rubyra, aki az elnök elsõre feltételezett gyilkosát, egy B. B. Shirhan (ha ugyan így hívták) nevû perzsát lelõtte az ügyészség folyosóján, amikor a szerencsétlent (akirõl hamarosan kiderült persze, hogy tök ártatlan) kihallgatásra vitték. A másik vélelmezett merénylõ, akinek talán Oswald volt a neve, csak késõbb került képbe.

Anélkül, hogy belemerülnénk a Dallasban történtekbe (ami ma már nem igazán érdekel senkit), szögezzük le, Mátéffy Rubyjának semmi köze Kennedy John F.-hez, Dallashoz, még Jocky Ewninghez sem (ezt csak azért jutott eszembe, mert a Dallast most vetíti a királyi tévé), bártulaj névrokonához, Rubyhoz is csak legfeljebb annyiban, hogy eléggé el nem ítélhetõ módon belõle is gyilkost eszkábált a magyar rögvalóságtól meglehetõsen elrugaszkodott írónõi (nõírói) képzelet.

Hogy végre a tárgyra térjek (miközben permanensen letérek róla; az õ nekem, mint Vámosi Jánosnak a macskaköves út), a mi Rubynkat eredetileg Rubánszky Rékának anyakönyvezték, késõbb lett csak Ruby, hogy aztán Hûvös Mariannként bosszantson engem, s más jóérzésû olvasót, akiket sikerült bepaliznia a kiadónak, hogy kötelességszerûen végigrágjuk magunkat hõsnõnk bevérzett életvonalán. Ebbõl is látszik, hogy fejlõdésregénnyel van dolgunk, ahol a címszereplõ folyamatosan megvalósítja magát, meg másokat (esetünkben egy AIDS-es, ennek megfelelõen parázó képzõmûvész-palántát), nevet, foglalkozást, identitást vált (közben a személyiért whiskyvel (!) halálra itat egy hajléktalant), éppen hogy csak nemet nem, mint egy másik írónõ, Virginia Woolf Orlandója, avagy hogy egy mindannyiunkhoz közelebb álló példát is mondjak, Danika édes(apja)anyja, a Terry Blackként elhíresült Rácz Károly. Teszi mindezt a mi mocskos, posztszocialista-vadkapitalista korunkban, Budapesten (kicsit Debrecenben), bulvárlapok bûnügyi rovatából átemelt, ám azoknál hiteltelenebb és átgondolatlanabb alvilági sztorikkal színesítve. Ahogy az alvilági játékokat Móricka-Évike (a Kék Fény meg a Blikk bûnügyi rovata után szabadon) elképzeli. Olvashatjuk Mátéffy regényét úgy is, mint egy felelõsségteljes leány cikkcakkjait a boldogulás (vér)rögös útján. Egy olyan öntudatos – arc és lélek nélküli, egydimenziós, tehát rosszul megírt, pontosabban meg nem írt – teremtését, aki nem alázza magát holmi diákhitellel, a szülõk verejtékesen megkeresett pénzérõl nem is beszélve, õ önnön testével (testébõl) finanszírozza tanulmányait. Elõször csak szimpla kurva, aztán lányhálózatot futtató madámmá küzdi föl magát.

Unalmas és haszontalan dolog egy rossz könyvrõl írni, márpedig a Ruby az a javából, ezért inkább az írónõrõl írok, aki viszont maga a titokzatosság. Legalábbis olyan, mintha az lenne, mert hiszen ebben a történetben semmi sem valódi. Ez mind mûanyag! Mûnõk, mûmájerek, mûpéniszek. A mi szlovákiai magyar bestsellerírónõnk sokkal rejtelmesebbre van fényezve, mint mondjuk a Harry Pottert kiötlõ tanárnõ. Kékharisnya–Mata Hari-imidzs-zsel próbálja eladni kiadója, személyisége mellett a regény másodlagos. Mátéffy Éva (ha ugyan ez a valódi neve, ha ugyan õ valódi, s ha ugyan nem mondjuk egy Nemere István ûzi itt velünk véget nem érõ grafomán, és meglehetõsen lapos tréfáját – merthogy hülyére vagyunk véve, az tuti. Marketingileg vagyunk megmarkecolva. Mûvalóság, mûírónõ, mûolvasók. Azazhogy alighanem egyedül az olvasók igazi, hús-vér figurák ebben a zavaros al- és félvilági pszeudotörténetben. A vasútállomáson lévõ látványpékség eladónõje úgy nyújtotta át a múltkor a káposztás hasét, hogy közben fél szemmel a Rubyt olvasta. Na ná, hogy éppen a hatodik oldalnál volt kinyitva: „– Vedd le azt a rohadt gumit!” – Ha más nem lesz, akkor 115 forint, köszönöm! A viszontlátásra! „– Ruby szopott tovább.”

Persze nem csak szegény, kötelességtudó Ruby, mi is, persze a legtöbben csak átvítt értelemben. Megmajmoltak bennünket, aztán vesszük a könyvet, mint a cukrot.

Feltehetõen M. É. mégsem Nemere István, mivel: „Mátéffy Éva költõ, pszichológus, tanár, PR maneger. Elsõ tárgyalására a kiadóba szemüveges, szolíd értelmiségiként érkezett. Második alkalommal elegáns üzletasszonyként, kigyúrt testõrrel az oldalán. Szerzõdése aláírásakor bõr miniszoknyában és szegecsekkel kivert bõrdzsekiben…” Szóval egy földreszállt szuperBarbie-val állunk szemben. Egy sajtóanyagban – egy csomó olyan infó mellett, amire abszolúte nem voltam kíváncsi – azt is megtudtam M. É.-rõl, hogy több ezer könyvet elolvasott, tehát tud olvasni. Én is elolvastam több ezer könyvet, meg még sok százezer bestsellert olvasó, ami csak tovább súlyosbítja M. É. és kiadója helyzetét – tudniillik az embernek sejtései vannak arról, milyennek is kéne lennie egy regénynek.

Azt viszont senki se higgye el, amit a hátsó borítón füllent a szerkesztõ, vagy az Ulpius-ház piár-menedzsere, hogy tudniillik ez a könyv „…a magyar líra legszebb hagyományait, a francia erotikus irodalom legkeményebb alkotásait, és a kelet-európai alvilág zárt világának (sicc!) értõ leírását ötvözi egységes egésszé.” Kétségtelen vannak benne líraiság benyomását keltõ képzavaros (intim)betétek, franciáznak, bestiálkodnak is olykor-olykor a lapokon, de hogy a zárt alvilág értõ leírását prezentálná a mûvésznõ, az mégiscsak túlzás. Merthogy az ún. alvilágról a kisasszonynak csupán leányregényesen zavaros elképzelései vannak.

Jelentem, láttam az írónõt élõben egy reggeli tévémagazinban. Egy átlagos külsejû, szemüveges, megilletõdött, harmincas (negyvenes?) nõ ült szemben a riporterrel. Testõrei meg kint a váróban meredtek közönyös arccal maguk elé. Merthogy, persze falból, kigyúrt öltönyösök vigyáztak Évára. Ebbõl is látszik, hogy jól megy az Ulpiusház Kiadónak, kirakat õrzõ-védõkre is telik. Elég avétos ez a felvezetés, de nálunk még viszonylag ritkán adták elõ irodalmi berkekben. Elképzelem Szabó Magdát, vagy Jókai Annát, ahogy fejhús-fazonú kiadói biztonsági emberek karján (a fekete dzsekin mondjuk a Kortárs Security felirat) libegnek be egy nyugdíjasklub író-olvasó találkozójára. A sötét napszemüveges testõrök diszkréten helyet foglalnak az utolsó sor szélén; halkan köhintenek kettõt, mire a magáról megfeledkezett, a hetvenhároméves Marika nénivel üvöltve társalgó, töksüket, nyolcvan éves Józsi bácsi megszeppenve behúzza a nyakát.

A kötet szerkesztõjének ajánlanám, hogy sürgõsen változtasson szakmát, azon egyszerû oknál fogva, hogy ami nem megy, azt nem érdemes, még pénzért sem, erõltetni. Ugyanis a Ruby kéziratát alaposan meg kellett volna húzni. Elõször a negyedére, aztán a felére, végül pedig….

Mátéffy Éva: Ruby
Ulpius-ház Kiadó
443 oldal, 2480 Ft

 
 
 

Tódor János

Ulpius-Ház Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu