buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 8, vasárnap
Mária napja

Évfordulók:
Kr.e. 65: Quintus Horatius Flaccus születése (Venusia, ma Venusa)
1832: Bjørnstjerne Bjørnson születése (Kvikne)
1842: Csiky Gergely születése (Pankota)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A zenén túl...


2003.10.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Vásáry Tamás, az idén hetven esztendõs nemzetközileg ismert és elismert zongoramûvész és karmester a hazai közönség körében bizonnyal a Zeneakadémián tartott népszerû zenetörténeti és -esztétikai elõadássorozata révén vált ismertté. Most ennek a sorozatnak könyvbe szerkesztett változatát kaptam kézhez, amely a mûvész jubileumi évfordulója alkalmából jelent meg.

A mesterrõl csak szuperlatívuszokban lehetne értekezni; amihez csak hozzá nyúlt, arannyá változott: hõsünk Debrecenben született, elsõ koncertjét csodagyermekként nyolcéves korában adta. A Liszt Ferenc Zenemûvészeti Fõiskolán végezte zongoratanulmányait Dohnányi Ernõ és Hernádi Lajos vezetésével. 1948-ban megnyerte a Liszt Ferenc Zongoraversenyt, 1955-ben a párizsi Long-verseny és a varsói Chopin-verseny díjasa. Diplomája megszerzése után Kodály Zoltán asszisztense lett, de 1956-ban elhagyta Magyarországot.

Zongoramûvészként a legfontosabb nemzetközi fesztiválok állandó vendége és mint szólista a világ összes jelentõs nagyzenekarával fellépett. Hangfelvételei jelentõs Liszt-, Chopin-, Debussy- és Rahmanyinov-interpretációkat õriznek. Számos lemeze jelent meg Brahms zongora és kamarazene mûveivel. A Berlini Filharmonikus Zenekarral játszotta lemezre Mozart zongoraversenyeit, amelyet a zongora mellõl vezényelt.

Vásáry karmesterként is hasonló népszerûségnek örvend. A Bournemouth-i Szimfonikus Zenekar karmestereként rendszeresen fellép Európaszerte. 1979-tól 1982-ig a Northern Sinfonia zeneigazgatója volt. Vendégkarmesterként a Londoni Filharmonikusokkal és a Royal Philharmonic Orchestrával koncertezett. 1993-ban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara fõzeneigazgatójává és vezetõ karmesterévé nevezték ki. Bérletei, hangversenyei, televíziós szereplései a magyar zenei élet jelentõs ünnepi eseményeinek számítanak, s ezzel egyidejûleg a Rádiózenekar turnéit külföldön valóságos diadalmenetekké változtatta. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával készített felvételei a közönség és kritikusok körében is nagy sikert aratnak.

1994-ben elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztjét. A magyar zenekultúra fejlesztése és külföldi terjesztése érdekében végzett munkássága elismeréseképpen 1998-ban a köztársasági elnöki Arany Emlékéremmel, valamint a Rádiózenekar szellemiségének magasrendû megújításáért, karmesteri és zongoramûvészi pályafutásáért Kossuth-díjjal tüntették ki. 2001-ben a magyar államiság ezeréves évfordulója alkalmából alapított, egyetlen alkalommal odaítélt állami kitüntetést, a Millenniumi Kölcsey-díjat különféle mûvészeti ágak képviselõi vehették át – muzsikusként Vásáry Tamás részesült az elismerésben.

A Nap Kiadó gondozta kötetet olvasva megjelenik az alkotó mûvész szeretete és alázata a zene iránt, sajátos egyéniségének sokszínûsége. Az elõadások – vagy stílszerûen tételek – egy-egy szerzõ munkássága köré épülnek, sorrendben: Schubert, Mendelssohn, Schumann, Kodály, Liszt, Brahms, Chopin, Verdi, Mozart, Beethoven. Az egyetlen hiányérzetem csak abban támad, hogy a szóban forgó jelentõs és kevésbé ismert mûveket nem tudom azonnal meghallgatni – csak némi kotorászás, keresgélés után. Egy CD-melléklet még élvezetesebbé tehetné számomra, hogy hamarabb elérjem azt a magasabb tudati állapotot, amelyet Vásáry úgy aposztrofál: „a zenén túl...”

A zenén túl... Vásáry Tamás zenés beszélgetései
Nap Kiadó
143 oldal, 2800 Ft

 
 
 

Nap Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu