buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 20, kedd
István napja

Évfordulók:
1901: Salvatore Quasimodo születése (Modica)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Árnyékból a napfényre


2003.10.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Karácsony Benõ 115 éve született. Aki nem hallotta volna még a nevét, ne magában keresse a hibát. A mûvész útját és utóéletét nem kísérte a kiadások sokasága és nem kövezte simára a történelem. Aki viszont ismeri ezt az erdélyi magyar zsidó írót (e hármas identitás mindent elárulhat tragikus sorsáról), valószínûleg rajongója is egyben. Még valószínûbb, hogy a rajongást a Napos oldal címû regény alapozta meg. Jó választás volt tehát a kiadó részérõl ezzel az 1936-ban keletkezett mûvel kezdeni az életmûkiadást, melyet eddig az „újabb” megjelenések közül csak a nyolcvanadik születésnap alkalmából közrebocsátott sorozat, illetve a nyolcvanas évek elején kiadott kötetek elõztek meg. Van olyan regénye, amely az éber kultúrpolitikának „köszönhetõen” máig nem jelent meg modern kiadásban, gyakorlatilag hozzáférhetetlen.

A Napos oldal mostani kötete az elsõ cenzúrázatlan kiadás: épp ideje volt hát az életmûvet kihozni az árnyékból, amelyet egy szépen gondozott kötettel meg is tett a kiadó. Végre széles körben ismertté válhat Felméri Kázmérnak, ennek az életszeretettõl átitatott, egyszerre városi és falusi góbénak, naplopó mûvésznek, filozofáló pernahajdernek a története, aki a hanyag könnyedség álcája alatt a szív és a humánum legnagyobb mélységeit járja be. A léha szobrász alakja a legismertebb és legkedvesebb figura a Karácsony-regények fõszereplõi közül. Egy erdélyi kisváros lakójaként - hasonlóképp bohém barátai társaságában - egyszercsak állás nélkül marad (a rigorózus gyári hivatalviselés egyébként is harsány ellentétben áll jellemével), majd megörökölve édesapja falusi malmát, kiköltözik a természetbe, és szinte eggyé válik azzal: erdõk, virágok, bogarak és a hegyi falucska lakói közt õ is egy darabka élet lesz. Nem véletlenül ebben a környezetben csúcsosodik ki az író alkotói lendülete: nyelvi bravúrjai, gondolati szellemessége, páratlan hasonlatai és éles szemû megfigyelései itt, az akadályoktól leginkább mentes rousseaui világban bomlanak ki a tökéletességig.

Hogy azután a nagyvárosi (pesti és párizsi) fejezetekben is ennek az idealizált környezetnek emléke szolgáltassa a fõhõs és az olvasó érzelmi „munícióját”. Felsejlik e szerkesztési elv mögött egy Ábel-trilógia sziluettje is, de Felméri és környezetének viszonya alapvetõen más: õ pusztán mûvész létébõl fakadóan is folyton kilóg a szigorú társadalmi rend soraiból, bölcs szarkazmusával pedig még ott is ellenségeket szerez, ahol nem lenne törvényszerû. Bebizonyítja – különösen a folytatásnak tekinthetõ regényben, A megnyugvás ösvényein-ben, fiával, Kiskázmérral való együttléte során –, hogy sorsunkat lehet a szokványos elvárásoktól eltérõen is nagyon komolyan venni. Szinte provokálja a „fapofákat”, akik egyébként jellegzetes katalizátorai a Karácsonyi ars poetica megszületésének.

Annak a mindig naposabb (de nem a könnyebb!) oldalt választó hitvallásnak, amely mindjárt a regény elsõ oldalain felbukkan, a maga páratlan nyelvi érzékletességével kifejtve:

    „A fapofák szerint az élet szörnyû nagy dolog, tisztelni kell. Lábujjhegyen kell járni benne, mint a templomban. Vannak igék, amelyeket lesütött fejjel illik fogadni, és szent kötelességek, amelyeket csak iszonyú fapofával lehet teljesíteni. [...] Sok ilyen kötelességtudó fapofa vert a fenekemre, mert elfelejtettem lekushadni rozzant igéik elõtt, és mert szabályellenesen elvakkantottam magam unalmas ceremóniáik alatt. Sokszor neveztek ki léha pimasznak, mert kibontottam igéik és fogalmaik üres hasát, mint kíváncsi kölykök a pléhkatonájukat. A felbontott hasak kongottak a tartalmatlanságtól, a fapofák elfelejtettek nekik enni adni.”

Karácsony regényei az élet „fenékre veréseinek”, olykor rúgásainak elviselését teszik lényegesen könnyebbé. Neki magának egy végzetesen nagy rúgás jutott a sorstól. Nem kétséges, hogy ennek ellenére örök, szelíd derûjével most már valóban egy naposabb oldalról szemlél bennünket. Nekünk pedig érdemes várni az életmûsorozat még idén megjelenõ két újabb kötetét, A megnyugvás ösvényein-t és a Pjotruska címû, líraian szép regényt.

Karácsony Benõ: Napos oldal
Aquincum Kiadó
368 oldal, 2700 Ft

 
 
 

Laik Eszter

Aquincum Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu