buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 8, vasárnap
Mária napja

Évfordulók:
Kr.e. 65: Quintus Horatius Flaccus születése (Venusia, ma Venusa)
1832: Bjørnstjerne Bjørnson születése (Kvikne)
1842: Csiky Gergely születése (Pankota)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Viaskodás a történelemmel


2003.10.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Jaan Kross az elmúlt évtizedekben az egyik leginkább olvasott baltikumi író volt Magyarországon. Nem is baltikumi, hiszen azokban az években mindennek más volt a helyi értéke, mint amilyen normális esetekben lenni szokott, ennek megfelelõen a mi szemünkben Kross kelet-európai írónak számított, kelet-európai írónak, akinek az írásaiban a magunk sorsára ismerhettünk, pedig ha jól meggondoljuk, a mi kelet-európai kötõdésünkhöz is kellett volna pár megjegyzést fûzni. Így vagy úgy: Krosst olvasva a magunk történelmét is olvastuk, történelmét, mert Kross kiemelt jelentõséget tulajdonított a történelemnek, számomra legfontosabb regénye, A cár õrültje is történelmi regény, s a magunkét, mert a megfelelések és hasonlóságok túl feltûnõek voltak ahhoz, hogy ne kellett volna észrevennünk õket. A cár õrültjének története, ha nem is a kulcsregény szintjén a mi történelmünk fontos kérdéseit is leképezte, a cár õrültjének, Thimotheus von Bocknak a viaskodásai mozdulást akaró arisztokratáink küzdelmeit juttatták eszünkbe, ragaszkodása a maga tételeihez, ehhez kapcsolódóan küzdelmének a kilátástalansága pedig mindazt, ami a mi irodalmunkban az álmokról és a realitások figyelembe vételérõl leíródott…

Aztán persze annak is vége lett, hogy a valamikori keleti tömbhöz tartozó országok-népek íróinak könyvei rendszeresen megjelenjenek Magyarországon. Kár, hogy így van, mert jó írókról mondunk le, vélhetõen fontos írásokról maradunk le, annak esélyét pedig, hogy egy-egy, ehhez a térséghez kapcsolódó író munkásságát a maga folyamatában követhessük, végképpen elvesztettük. Így, nyilván számos fontos kötet helyett kaptuk most meg a Széphalom jóvoltából Jaan Kross nyolc elbeszélését. A nyolc elbeszélés feltehetõen kevés ahhoz, hogy rálátást nyújtson Kross elbeszélõ mûvészetére, de talán elegendõ pár megállapítás megtételéhez. Az elsõ megállapítás a mostani elbeszélések kapcsán is a történelemre vonatkozik: a történések hátterében mindenütt az észt történelem áll, annak huszadik századi szakasza, a két nagy nép közé szorítottság megannyi momentumával, fõképpen a második világháború történéseivel, börtönökkel, táborokkal. A második megállapítás legyen az, hogy elbeszéléseiben Kross hagyományos módon történetet mesél el, a történéseket mindig az elbeszélõ szemszögébõl, egyes szám elsõ személyû elõadásban ismerjük meg, ami természetesen nem jelenti azt, hogy az író és az elbeszélések elbeszélõje feltétlenül azonos lenne egymással.

Lecsupaszított, a valódi emberi életnek kicsike teret adó világokat ismerünk meg az elbeszélésekben, ezért a legapróbb történés, a véletlenek jelentkezése, ismerõsök megtalálása is önálló értékkel bír benne – mert egy korábbi, tágabb világra emlékezteti a történések szereplõit. Ha csupán egy elbeszélést olvasnánk a kötetbõl, általánosításként talán csak ennyit mondhatnánk el róla, az elbeszélések sora azonban azt is megmutatja, hogy Krosst az apró emberi jelenségek mellett voltaképpen a helytállás, a választás és az emberi cselekvés kérdései foglalkoztatják. Az, hogy elbeszélésének hõse az adott pillanatban képes-e a megnyíló cselekvési tér felismerésére avagy elmulasztja a cselekvést. Vagy: a jelenség negatív megmutatkozásaként annyira kiszolgáltatottá vált, hogy mások döntenek a sorsáról… A kötet elbeszéléseit azok fordítója, Jávorszky Bála állította egymás mellé, tehát a kötet egésze hangsúlyozottan nem ciklusként olvasandó, olvasás közben mégis minduntalan Székely Jánosnak A nyugati hadtest címû elbeszélés-füzére jutott az eszembe, ott találkoztam a kiszolgáltatottságnak és az emberi-etikai útkeresés hasonló megmutatkozásával.

Jaan Kross: A hamutartó és más elbeszélések
Vál. és ford.: Jávorszky Béla
Széphalom Könyvmûhely
212 oldal, 2000 Ft

 
 
 

Füzi László

Széphalom Könyvműhely

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu