buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Kritikus választások


2003.10.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Talán nem állít valótlanságot, sem rendkívülit recenzens, ha azt mondja, hogy a kritikus választásai kritikus választások, azaz vitatottak vagy vitathatók, tehát problémáktól terhesek. S így helyénvaló ez. Nincs ez másként Bertha Zoltán esetében sem. Tanúság lehet rá elsõ kötete is (A szellem jelzõfényei, 1988), amelyben Tamási Áron- és Bodor Ádám-tanulmányok, Weöres Sándor- és Szilágyi Domokos-elemzés, Utassy József- és Nádas Péter-kritika „van meg” egymással, illetve a tegnapi és mai avantgárdról vagy a transzszilvanizmusról cikkezik a szerzõ. Sõt, még egy korábbi irodalomtörténeti összefoglalóban (A hetvenes évek romániai magyar irodalma, 1983) a modernség jegyében Romániában alkotó elsõ Forrás nemzedék jeles tagjairól készít portrésorozatot, s egyikükrõl nemsokára monográfiát (Bálint Tibor, 1990), késõbb viszont Sütõ András életútját és -mûvét dolgozza fel monografikus tanulmányban (1995).

Bertha Zoltánnak az utóbbi évtizedben közreadott irodalomkritikai tanulmánykötetei (Gond és mû, 1994; Sorstükör, 2001) a kritikus kitartó következetességét szemléltetik, ami választásait illeti, hiszen újabb és újabb tanulmányokban tér vissza – többek között – Tamási Áron, Sütõ András, Bálint Tibor, Szilágyi Domokos mûvéhez, illetve a transzszilvanizmus és az avantgárd, valamint a posztmodern kérdéséhez, de nemcsak az elmélyülés tekintetében nyit a kritikus, hanem érdeklõdési körének kiszélesítése tekintetében is tapasztalni ezt a gesztust, ami újabb vizsgálódásaiban a Németh László és az Illyés Gyula életmûvének a központba állítását jelenti.

Ez a nyitás fõként új kötetében követhetõ nyomon, s eme választásaival szerves összefüggésben vannak a Kós Károlyról, Áprily Lajosról Reményik Sándorról, Wass Albertrõl, Kányádi Sándorról készült hosszabb-rövidebb elemzések és eszmefuttatások is. Azzal a szándékkal követ Bertha Zoltán bizonyos alkotókat, kortársakat és huszadik századi klasszikusokat, irodalmi tendenciákat, jelenségeket, illetve értékeket, hogy a mai magyar irodalmi tudatban jelenlétüket aládúcolja, hatásukat felerõsítse az adott lehetõségek között. S ez a kritikusi cselekedet ma sem minõsül másnak, mint kritikus választásnak. Olyannak, amit Bertha Zoltán vállal és vállalhat.

Bertha Zoltán: Sorsbeszéd
Kráter Mûhely
287 oldal, 1500 Ft

 
 
 

Borcsa János

Kráter Műhely Egyesület

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu