buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 18, szombat
Piroska napja

Évfordulók:
1882: Alan Alexander Milne születése
1936: Rudyard Kipling halála (Burwash )

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Nyomozóregény


2003.10.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Megjelent Márton László regénytrilógiájának (Testvériség) harmadik kötete is, A követjárás nehézségei. A regény a történelmi Károlyi család nagy narratíváját dolgozza fel. A történet központjában Károlyi Sándor és a smirnai fogságból hazatérõ testvére Károlyi István pere áll, ugyanis Károlyi István személyazonossága körül kérdések merülnek fel. Egy per mindig az igazságot hivatott kinyomozni, így van ez Márton László regényében is, de mivel a regény a történelmi múltban játszódik, így nem csupán Károlyi István hitelessége felõl nyomoz a regény, hanem a múlt hitelessége felõl is.

Márton történelmi regényeiben mindig van egy olyan narratív funkció, mely az olvasó elbizonytalanítását célozza. Ebben az új trilógiában sem hazudtolja meg magát, a történetmesélés mellett erõsen önreflexív a szöveg. Ezek a reflexiók, a történelem referencializálhatóságáról, illetõleg a regény mibenlétérõl szólnak. Mártonnál a regény nem csupán leképezi a valóságot, hanem meghosszabbítja azt és nem csupán az irodalom a valóságot, de a valóság is megtudja ismételni az irodalmat. A narrátori reflexiókon túl ezt a gesztust úgy éri el, hogy Menander regényét ( Buda Várának vissza vételekor A keresztények fogságába esett egy Kártigám nevû Török Kisasszonynak Ritka, és emlékezetes történetei ) intertextuális alakzatként beemeli a történetbe. Menander regényének a szereplõi átsétálnak a Károlyiék történetébe és a két narratíva bizonyos pontokon összefonódik. Sõt a történet végére ezeknek az összefonódásoknak a miértje is láthatóvá válik. Ugyanakkor mégis hiteles képet kapunk a korabeli Magyarországról, mert a regény keretvilága dokumentálható pontossággal van megírva. Izgalmas útleírások, népi szokások és képzetek tárulnak a szövegnek ezen a szintjén az olvasó szeme elé. A gyógyászattól kezdve az akasztások módjáig sokmindent megismerhet az olvasó.

Umberto Eco szerint a regényolvasás nyomozás, ez Márton László könyvére különösen igaz, soha nem lehet sejteni, hogy mi történik a következõ oldalon. A történet során, mind a szereplõk, mind a narrátor kiléte egyre bizonytalanabbá válik, ami rendkívül izgalmassá teszi a regény olvasását.

Emellett olyan mítoszokat teremt meg a szerzõ, mint az Ásotthalom nevû település eredete és olyan figurákkal is találkozunk a regény lapjain, mint Kölcsey Gábor, aki nem más, mint Kölcsey Ferenc dédapja (vagy mégsem?). A történet végén, nem kapunk egyértelmû válaszokat (az sem derül ki teljesen, hogy a Károlyi Istvánnak nevezett személy, Károlyi István volt-e, vagy féltestvére Nagy Geci, vagy esetleg egy harmadik szereplõ), de ez nem a teljes összekuszálódáshoz vezet, csupán nagyobb értelmezõi szabadságot ad az olvasónak.

Szemünk elõtt zajlik egy per, melynek nem kisebb a tétje, mint az, hogy mennyire írható meg hitelesen a történelem. Mindez kiváló nyelvi humorral és bravúros stílusérzékkel elmondva.

Márton László: A követjárás nehézségei
Jelenkor Kiadó
278 oldal, 2100 Ft

 
 
 

Szigeti Kovács Viktor

Jelenkor Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu