buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 27, hétfo
Angelika napja

Évfordulók:
1832: Lewis Carroll (er. Charles Lutwidge Dodgson) születése
1919: Ady Endre halála (Budapest)
1945: Szerb Antal halála (Balf)
2009: John Updike halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Szív Ernő Szinbád hajójára lép


2003.10.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Megjelent Szív Ernõ legújabb tárcakötete az Összegyûjtött szerelmeim, melyben úgy tûnik Szív Ernõ Darvasi László nyomdokaiba próbál eredni. A kötetben találhatóak ugyan a szó klasszikus értelmében vett tárcák, de az írások többsége már a novella mûfaja felé hajlik. A szövegek jó része, mintha már a „vonal fölé” lõne nem pedig a „vonal alá”. Ezek az elbeszélések mégsem egészen Darvasi-novellák, mert a Darvasira jellemzõ mitikus struktúrák itt poétikai funkcióból motívummá lépnek elõ. Szív Ernõnél a mítosz, mint a nõi természet megismerhetetlen része van jelen.

Az Összegyûjtött szerelmeim nõkrõl / a nõrõl szól, illetõleg arról, ami a férfi számára a nõbõl (nem)megismerhetõ. A kötet írásai mintha azt próbálnák meg érzékeltetni, ami a nõbõl a férfi számára nem meglátható, így gyakran allegorikusak az írások, ezért is tolódnak el a tárcák a novella mûfaja felé. Mint a klasszikus értelemben vett novellákban, van egy központi motívum, amit aztán a szöveg a történet során megpróbál kibontani pl.: a szemetelés vagy a lopás. Ezek a motívumok azonban mindig metaforikusan értelmezõdnek, mint a nõi „tulajdonságok” egy kifürkészhetetlen része. Minden írás mondani akar valamit a nõrõl illetõleg a szerelemrõl. Ez a mondani akarás teszi izgalmassá az elbeszéléseket, akár rejtvényként is olvashatjuk a szövegeket: mit állít ez az írás a szerelemrõl?

A kötet legnagyobb érdeme, hogy képes kikerülni a közhelyességet: máshogy tud beszélni a nõrõl. Szív Ernõt akár modern Szinbádként is felfoghatjuk, hiszen õ is egy férfi, aki a kor asszonyáról mesél. Szív Ernõ azonban máshogy beszél a nõrõl, mint Szinbád, úgy beszél róla ahogy ma lehet. Szív Ernõ megteremt a nõhöz egy új nyelvi regisztert, ezzel hozzákapcsolódik, ahhoz a beláthatatlan irodalmi hagyományhoz, ami a nõrõl szól.

Vannak a kötetben pár soros írások is, ezekben a zeneiség lép elõ a legfontosabb szervezõ elemmé, ezek az írások egy hangulatot próbálnak megragadni, erõsen lírikus töltetük miatt, akár versként is értelmezheti õket az olvasó. A kötet legnagyobb újdonsága talán a dzsessz-novellák. Az elnevezés a dzsessz zenére jellemzõ ritmus megtörésbõl származik. A novellák elõrehaladó építkezését meg-megtöri egy oda nem illõ motívum, egy rövid elszólás, egy gondolat. Ezzel a gesztussal az elmesélt történet nagyobb nyomatékot kap, vagy kiemelõdik egy részlet különös fontossága.

Ami Szív Ernõben és Darvasiban mindenképpen közös, az a jól elkapott, érzékletes mondatszerkesztés, mely magával ragadja az olvasót. Elolvasva a kötetet úgy tûnik, hogy Szív Ernõ kiválóan megállja a helyét Szinbád hajójának a fedélzetén.

Szív Ernõ: Összegyûjtött szerelmeim
Magvetõ Kiadó
294 oldal, 1990 Ft

 
 
 

Szigeti Kovács Viktor

Magvető Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu