buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 23, csütörtök
Zelma és Rajmund napja

Évfordulók:
1783: Stendhal (Marie-Henri Beyle) születése (Grenoble)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Ördöglakat


2003.10.10

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A regény rejtélyes műfaj volt egy demitologizált világban, vagy a mitológiát lopta vissza a varázstalanított életvilágba. Egyáltalán az irodalomnak a rejtély, a talány, a titok, az enigma vagy a varázs volt a leglelke. Aztán történt valami lecsupaszodás, lecsupálódás, valami titoktalanodás – és ma már a show-biznisz mint művészetpótlék vásári zsákbamacskákat kínál. Az írónak számolnia kell az egyetemes szellemi helyzettel, csak úgy írhat megalapozottan, és Kertész Imre ezt mindig meg is tette. Új regényét írva is alapvető premisszákból indul ki, mint amilyenek a valóságvesztés, a személyiség szétmállása, a világ mint többdimenziós, talányos léttér szétlapulása, valamint a regény mint ábrázolás és „álomfejtés” ellehetetlenülése, a történetek elmondhatatlanná kuszálódása. Új regénye a regény hiányáról szól, a meghalásról és a lepusztulásról, történeteink véget éréséről mint az egyetlen valamirevaló regénytémáról; bizonyos pőre enigmáról, melynek megfejtése szinte senkit sem vonz.

Ez a „szinte senki” a regényhíja-regény „tálalója” és a fabula elbeszélője – Keserűnek hívják, foglalkozására nézve lektor, irodalmár, akiben atavisztikus maradványként még él a kíváncsiság és az izgalom, amit az irodalom régente keltett. Öngyilkossá lett barátja és mestere, B. eltűnt regénye után nyomoz makacsul és irgalmatlanul. Csak egy színdarab és szétszórt jegyzetek jutnak a kezébe. Ezekből idéz. A Felszámolás 25. oldalán megnyílik egy idézőjel, mely majd a 150. oldalon zárul be; közben az olvasó elfelejti, hogy idézetet olvas. A hosszú idézet, melyben drámai és prózai részletek is vannak, átmegy egyes szám első személyű elbeszélésbe, melyben ő, Keserű mondja el barátja, B. élet- és haláltörténetét, illetve a halála utáni bonyodalmakat, azt, amiről a szóban forgó darab töredékei is szólnak.

A Felszámolás című regényben a szerkezet a rejtély és a kibogozhatatlan ördöglakat. A „talált kézirat” régi jó regénypoétikai trükk –– ellenben itt egy „meg nem talált kézirat” körül forog minden. A hosszú idézet - mely talán maga a kézirat és a meg nem lelt kézirat regénye egyúttal – egy regény és életek vesztéről szól. Az idézőjelezés és a kompozíció enigmát állít elénk: megvan, vagy nincs meg, amit Keserű, s vele együtt immár az olvasó is keres? A lényeg? Megtalálta, rekonstruálta, megköltötte vagy a vesztét beszélte el az elbeszélő? Aki Keserű, avagy zseniális, „kristálytiszta előrelátással” maga B., aki a saját halálát írta meg, s írja valahogy a képtelen regényét még a holta után, azon keresztül is?

A fabula egyébként nem nevezhető rejtélyesnek. B. Auschwitzban született, és ezzel a „születési traumával” (mely a pszichoanalitikus fogalom ironikus pandanja) csak öngyilkossággal tud megbirkózni. Volt felesége, Judit zsidó származású, és a „származási traumáját” a kíméletlen B. mellett dolgozza fel egy rettenetes házasság mindennapjai során. Úgy tűnik, az új férj mellett normális életet tud élni, amikor utána nyúl a múlt. A „normális élet” nem bírja elviselni a traumatikus terheket, melyekkel nem lehet normálisan élni.

Keserű sorsa is áttekinthető. Őt a kommunista diktatúra morzsolja fel, és B. barátsága jelenti neki az ellenállás esélyét. B. regényétől, amit oly szenvedélyesen kutat, a saját léttelenségére keres magyarázatot, megoldást. Amit azonban megtalál, kitalál vagy kitálal, az a megoldhatatlanság és a menthetetlenség, valamint egy abszurd áldozati aktus nyoma.

Az elveszett regényről Keserű kideríti – avagy B. előre megírja –, hogy Judit, a volt feleség égette el a szerző utolsó kívánságát teljesítendő. A kandallóban elégő kézirat itt az auschwitzi kémények ironikus pandanja, antityposa. Ez az égőáldozat nem hoz kegyelmet. Ellenkezőleg: a korma, avagy B. dupla (szellemi és testi-lelki) öngyilkosságának csapása a regény minden szereplőjére rátelepszik. Megfosztja őket a tiszta, egyértelmű szeretet lehetőségétől is.

A Felszámolás szereplői mind fulladozó emberek, akiknek a sorsa szétválaszthatatlanul egymásba akadt. „A sors az élők bűn-összefüggése” – írta Walter Benjamin, és ez a gondolat szempontot adhatna a regény behatóbb elemzéséhez; itt már nem sorstalanságról van szó. A szeretet és szerelem csupán perverz (szadomazochista, egyoldalú, kétségbeesett, bűntudatos) formában köti össze az alakokat, magányuk feloldhatatlannak bizonyul, és súlyos neurózisok alkotják a „lelkiéletet”. Traumájuk eredeténél ott van Auschwitz „rejtjele”, szerencsétlenségük kibontakozása pedig a kommunista diktatúra égisze alatt történik. B. azért igézte meg valamennyiüket, mert „egészen rendkívüli érzéke volt a kínos élmények felidézéséhez”, „a saját életében akarta rajta kapni Auschwitzot, a saját mindennapi életében, úgy, ahogyan azt élte”, legalábbis a „szelídített Auschwitzot”, ami a diktatúra idején, B. szerint, Magyarországon zajlott. B. radikalizmusa, kíméletlen gondolati következetessége, mely elzárta előle a hit, a lázadás és a reménykedés, egyáltalán a változtatni akarás útját, egy olyan önáltatás nélküli, „a saját törvényei szerint élő” - azaz pusztuló - egzisztenciáról ad hírt, melytől az ember többet vár, mint a halni tudást. Azonban a Felszámolás tanúsága szerint ilyen többlet nincs.

A szerkezet ördöglakatja, mely a két barát, a lektor és az író, a tehetetlen egyén és a tehetetlenséget a gondolat erejével fölülmúló ideál-én összegabalyodását, halált megvető, bizarr kommunikációját képezi meg, olyan rejtélyt formáz, mely megakasztja „a kétségbeesés már-már szinte otthonos közönyét”. S ahol van rejtély, ott van remény, még ha nem is nekünk.

Kertész Imre: Felszámolás
Magvető Kiadó, 159 oldal,1890 Ft

Radics Viktória

Magvető Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu