buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 12, csütörtök
Gabriella napja

Évfordulók:
1821: Gustave Flaubert születése (Rouen)
1928: Csingiz Ajtmatov születése (Seker)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Feltárások


2003.09.14

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Onagy Zoltánt úgy négy-öt éve óta ismerem, ha szerkesztõk vagyunk éppen valahol, küldözgetjük egymásnak az írásokat, de személyesen még sohasem ittunk nagyfröccsöt, a sörrõl és Unicumról nem is beszélve. Fizimiskáját is csak könyvborítókon láttam. Konfliktus nélküli barátságunk titka alighanem az Esztergom-Budapest közötti nehezen lebírható távolság. Elõbbiek miatt is örültem, amikor a fõszerkesztõ asszony nekem adresszálta Onagy két legutóbbi könyvét, ugyan tárnám már fel a szövegek mélységeit. Persze felsejlett bennem, ha rosszat (csúnyát) írok, alighanem véget ér köztünk a felhõtlen barátság. Úgyhogy ez most egy bevallottan elfogult recenzió.

Nem esik nehezemre elfogultnak lenni, mert közel érzem a magaméhoz Onagy világlátását( nevezhetnénk az elfogultságot, mint módszert, az 52-es csapdájának, mármint az 1952-ben születettek közötti szolidaritásnak), még ha tekintélyes életmûvében (4 regény, 3 novelláskönyv, 1 tanulmánykötet) aránytalanul soknak is vélem a nõkkel kapcsolatos lelkizést, az önszeretõ mácsó és antimácsó (a kettõ mindig együtt kavar bennünk) nyomulást, majd az ezt szükségképpen követõ sebnyalogatást. Persze Onagy talptól-lélekig férfibúl van, és ötven felé, akár egy Krúdyból Hajnóczy Péter által átigazított 20. század végi Szindbád, rezignáltan réved vissza a csajozós, piálós radikális (politikailag késõ kádári) évekre, amikor az ember elsõsorban még élte, nem csupán írta az életét. Onagy irigylésre méltóan szorgalmas tollnok, nála az írás nem csak akkor életben tartó terápia, amikor 120 napos önkéntes alkoholelvonó kezelésre ítéli magát.

Az Évszázadokra szóló éjszaka címû novelláskötet elsõ ciklusában a Lókos parti gyerekbirodalom elevenedik meg, a Márquez csodálatos õsöregasszonyaira emlékeztetõ halottöltöztetõ öreganynyal, „a fájdalom és a gyönyör térképészével”, Nenével, a Tóthné nevezetû „sót” vén kecske létére is nyalogató nagyapával, a gyerekkori példakép, életrevaló öccsel. Kitûnõen fölépített, „hagyományos” elbeszélések ezek; az Onagy prózájára jellemzõ, a befogadást olykor indokolatlanul megnehezítõ linearitást megbontó töredezettség, naplószerûség, reflektivitás – amikor is a szerzõ folyamatosan kommentálja, a történetet, s benne önmagát – csak nyomokban van jelen. Ezekben még a történet (no meg a nyelv) és nem a gyakorta magáért való irodalmi szöveg van a középpontban. A Bojtorján ucca (a második ciklus), a két és fél évig épített kisházzal már a jelenben van, valahol a Dunakanyarban; a jelenben van az új, 25 évvel fiatalabb kedves, s vele a bûntudat, és a jelenben van az „ötlettelep” kocsma is. Az író, aki az új helyen sem kezd(het) gyökeresen új életet, teszi a dolgát: érzékeny szeizmográfként rögzíti az esetlegest. A fóti állami gondozott kissráccal folytatott párbeszéd telitalálat. Az Ostromnaplót viszont akár Kocsenda szomszéd is papírra vethette volna. A Feltárás az általam ismertek közül talán a legjobb Onagy novella: magába ránt, mint az örvény, és önvizsgálatra késztet. „Az alternatív testnek” szánt ifjú kisasszonyból történõ „kivonulás” korántsem problémamentes, mi több rákgyanús. De aztán (deus ex machina), akár egy hollywoodi katasztrófafilmben, kívül-belül megtörténik a gyógyító feltárás.

A feltárás (investigation) a kulcsszó Onagy regényében, a Szerelmeskönyvben is. Csakhogy most nem az író az amorózó, hanem barátja, Sahaguni János esztergomi szobrász, aki „ belehalt a szerelembe, ha abba.” Az õ ügyében folyik a tetemrehívás. Onagy/Sherlock Homes elemében van: a nyomozási folyamat logikája (az idõben való elõreugrások, megtorpanások, hátraarcok, a csapongó gondolatkísérletek, asszociációk stb.) kísértetiesen hasonlít ahhoz a módszerhez, ahogy az író szereti szõni szövegei hálóját. A Szerelmeskönyv egy „talált” regény, ugyanis az író eredetileg arra kapott megbízást, hogy gyûjtse össze barátja hátrahagyott írásait, kiegészítve azt a szobrász szerelmének leveleivel. Miután meghiúsul az ötlet (a hölgy összeszûri a levet a kiadást szponzoráló téglagyárossal, majd nem járul hozzá levelei publikálásához), és Onagy megszabadult a „hullarablóktól”, maga kezdi lábjegyzetekben értelmezni-kommentálni a nála lévõ dokumentumokat.

Nehezen olvasható a Szerelmeskönyv, a szó átvitt és gyakorlati értelmében egyaránt, ugyanis az apró betûs lábjegyzetek böngészéséhez az éles szem mellé nem mindennapi türelem is szükségeltetik.

Onagy Zoltán kötetei
Évszázadokra szóló éjszaka
Felsõmagyarország Kiadó
146 oldal, 1800 Ft

Szerelmeskönyv
Ister Kiadó
180 oldal, 1500 Ft

 
 
 

Tódor János

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu