buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 22, szerda
Vince és Artúr napja

Évfordulók:
1729: Gotthold Ephraim Lessing születése (Kamenz)
1788: George Gordon Noël Byron születése (London)
1823: Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt
1989: Weöres Sándor halála (Budapest)
1989: A Magyar Kultúra Napja
1993: Abe Kobo halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Két legenda


2003.09.14

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A rendszerváltozás körül kamaszként úgy éreztem, hogy lemaradtam valamirõl. A jobbnál jobb bakelitek között kotorászva kénytelen-kelletlen elfogadtam, hogy nincs már Illés, Omega, Metró, LGT, sorolhatnám. Sõt akkoriban megnyíltak a határok, lehetett utazni, s valamilyen rissz-rossz fúvószenekarral Európában az akárholban voltam, amikor még egy-egy (búcsú)koncertre ezek a csapatok összálltak. Errõl is lemaradtam. Hittem akkor. De szerencsére az, aki a mûvészettel, a zenével jegyezte el magát, sosem tudja abbahagyni, így ha kicsit késõbb is, de a legendás magyar „könnyûzenei” géniuszokat testközelbõl, koncerten is megismerhettem.

Az idézõjel szándékos. Korábban (alig 20–30 éve) a mûfajt – vagy inkább mûfajok sokaságát? – nem ismerte el sem a zenei szakma, sem a kulturális vezetés. Gondolom, nagyanyáink még kevésbé. Holott nincs se könnyû zene, se komoly – csak jó, vagy hallgathatalan. Az elismerést jelzi, hogy a 2000-dik évben az Illés zenekar tagjaként Bródy János, míg tavaly Presser Gábor kapta meg a magyar mûvészeknek kijáró legrangosabb kitüntetést, a Kossuth-díjat. Róluk, kettõjükrõl jelentetett meg egy-egy monográfiát a Vince Kiadó.

A két könyv két életutat mutat be az olvasónak. Együtt olvasva kiderül, nem csak borítójuk, de még szerkezetükben is hasonlóak a kiadványok. Miért is? A két muzsikus hasonló pályát járt be. A ’60-as, majd a ’70-es évek egy-egy meghatározó zenei formációiban (Bródy: Illés – Fonográf; Presser: Omega – Locomotiv GT) alkottak, majd saját önálló szerzõi karriert befutva, mindketten kimagaslót hoztak létre a színház világában, számos slágert írtak más zenésztársuknak, vagy éppen egy-egy mozifilmben csendült fel melódiájuk. A kötet végén fellelhetõ diszkográfia például utóbbira ki sem térhet, de oldalakon át csak a megjelent albumok sokasága is jelzi, milyen termékeny alkotókkal állunk szemben.

Talán ezért tetszik furcsának, hogy bár a kötetek kiadása igenis indokolt, de nem átfogó. Hiányzik belõle számos forrásmunka, nincs bibliográfia, s nem tér ki részletesen a dalokra, koncertekre. Több helyütt szó szerinti átemelést fedeztem fel korábbi könyvekbõl, igazából (az azóta eltelt idõszakot leszámítva) semmi új nincs – inkább kevesebb – az És ilyen a Boksz?, illetve az Illés szekerén címen megjelent korábbi kiadványokhoz képest. A Bródy-könyv nyitómondata pedig egy jól eltalált indítás lett volna, de arra még én is emlékszem, hogy április elsõ napjaiban piros nyakkendõben a 4-dikét kellett ünnepelni, nem Bródy születésnapját, 5-dikét.

A könyvek végén néhány vélemény ismert személyektõl. Nem mind igazolható. A pálya- és alkotótársak személyes véleménye, akik talán jobban ismerik ezt a két kiváló zeneszerzõt, elõadót, autentikusabbnak hatna.

A sorozatnak tetszõ (vajon lesz folytatás?) kötetek gondos kivitelben jelentek meg. Számos fekete-fehér, archív fotó tagolja az oldalakat.

Gréczy Zsolt– Retkes Attila: Presser Gábor / Bródy János
Vince Kiadó
kötetenként 2995 Ft

 
 
 

Cz. Tóth János

Vince Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu