buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A feminista Sztálin


2003.09.14

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Amikor a jó mezei polgárnak kétségei támadnak, hogy az élet szép, az élet fájdalmasan, de ügyesen egyensúlyoz, amit elvesz innen, visszaadja másféle formában, tehát számla kifizetetlen nem marad, akkor jusson eszébe, hogy a feminista Sztálin három napig kínlódott az ágya mellett, amíg pártja Központi Bizottsága egymást gyilkolta, hogy ki lesz az új fõnök. De az is eszébe juthat, hogy a mi Rákosink, aki legalább annyira veszett volt a maga stupid módján, mint közép-európai Legjobb Tanítvány, húsz éven át küldözgette a feljelentéseit, reformjavaslatait elõbb Hruscsovnak, azután Brezsnyevnek, de a kutya nem törõdött vele.

Ha nem így volna, ha nem juthatna eszünkbe, hogy egyszer csak vége a mocsárba strukturáló mozgásnak, amikor nem rólunk szól a politika, akik éljük, hanem a politikacsinálók ideológiai küzdelmeirõl (ami mögött megint csak semmi nincs a hatalom szeretetén kívül, ahhoz ravaszkodik oda valami aktuális ideológia szólam), lehet, politikusaink úgy járnának, mint a Maszadát ostromló rómaiak, egyik reggelen nincs tovább feladat, várvédõ sereg. Kollektív öngyilkosságot követtek el. Ettõl kezdve a rómaiak megint egymást ölögethették, amíg új ellenséget nem találtak.

De ha minden esetben ez jut a mezei polgár eszébe, hogy minden túlélhetõ, sõt, jókedvvel élhetõ túl, mégse nyugtassa lmagát túlságosan az elsõ körben. Nem árt rögzíteni, soha nem volt olyan egészségre ártalmas politikai vonulat, mi a mezei polgárok közül ne szörzött volna támogatókat. Akár Kossuth-térnyi üvöltõ támogatót. Pl. a házmester – esetünkben a házmester felesége – minden ideológiai perverzióra alkalmatos, csak egyszerre látsszon két darab házmesterfeleségnek. A kettõbõl az egyik a gyengéd családanya, a másik a vízparton billegõ pompás nõstény, a Mónikasó bombázója, maga a kikent-kifent bulvármaca.

Egyszóval: hátrébb az agarakkal. Ne okoljuk a politikát, még ha világpolitikai jelmezbe bújt is, hogy mindig, mindenben õ a ludas. Mert nem. A politika lehetõséget nyújt, ebben az esetben a Magyar Dolgozók Pártja (ez volt a moszkvai kommunisták fedõneve), hogy elmenjen az eszünk. Hogy megváltoztassuk az életünket. Hogy felrúgjuk, megtagadjuk, lerobbantsuk az alapokig.

Ha apánk ránkförmedne (húszéves nõ volnánk adott esetben), „de Mari, te nem vagy normális, tudod, milyen munka folyik a bányában?!”, vagy azt: „Mari, te hülye liba, a Hoffer traktor (ez a „körmös” traktor hivatalos neve) a férfiak gerincét is szétszedi?!”, mi, akik Marik vagyunk, alapjáraton hülye libák, genitálisan ráepedve a bányászszervezõ Fercsire, vagy a gépállomás snájdig lakatosára, Lacira, apánk beszélhetne. „Rákosi elvtárs is megmondotta volt [így beszélnénk mi, a Mari], hogy a traktoristalányoké a jövõ!” Egy követezõ változat: Mari vagyok, szép vagyok, fiatal vagyok, elegem van apámból is, anyámból is, elegem van a faluból, a tehen valagából, a libatömésbõl, kalandot akarok, fényt és csillogást! Elmenek hát traktoristalánynak a fénybe, a csillogásba! A Szabad Nép címlapját akarom! Énekelni akarok a Filmhíradóba!

Meg ilyenféle mozgató erõk.

Közben alig hihetõ, ha olyan nõvel – nõkkel – olvasom végig Schadt Mária „Feltörekvõ dolgozó nõ” címû tanulmánykötetét, akik érintettek voltak a kérdésben, mint például anyám (sz. 1929.), oly felhõtlenül vigyoroghatnék egynémely kitételen. Õk telibe kapták az áldást. Élesben, 1948-tól. Pedig milyen jól elmulathatnánk a konyhaasztal mellett egy ilyen idézeten: „A Becsületkönyvben G. E. traktoros, aki a pusztaszabolcsi gépállomáson augusztus 20. tiszteletére 14 lányt szervezett be traktorosnak.” Tizennégy lányt beszervezni aug. 20. tiszteletére, azért ez nem akármi, még ha a nemi vonatkozásokat le is kapjuk a mögöttes mozgásból. Jó kis fickó lehetett a szocializmus hajnalán ez a G. E. Vagy itt egy szebb: „S. A-né munkájával bizonyította, hogy szereti országunkat, teljesítménye 183 %-ról 400 %ra emelkedett.” Naja. Mennyi lehetett
a 100 %?

„Asszonynak szülni kötelesség, lánynak dicsõség!” Mi minden húzza magára a takarót az idézet alatt, szentséges egek. Túl a bolseviki vezetõk – az egymás elõl is titkolt – bornírt szexuális szokásain (pl. a kivégzett pedofil Berija, az aszexuális, hatalommániás Sztálin, a tizenhat évet börtönben töltõ Rákosi, a krumplilevesre felesküdött Kádár). Tudták ezek, mit csinálnak. Tudták, mi borítja az összes addig érvényben lévõ szociologikus, hierarchikus és humánpolitikai törvényt. És hazudtak, hazudtak reggeltõl estig, mint mindenben, ebben is, a traktoristalányokban, a nõi bányászbrigádokban, a boldog malteroslányokban.

Kelet-Európa feminista mozgalmai a kezdetektõl erre a hazugságdömpingre épülnek. „Érsz annyit, mint a férfi, tudsz annyit, mint a férfi, és még szebb is vagy!” Mintha errõl szólna a nóta.

A folyamat származása, mint csobogó forrás, ebben a kontextben soha fel nem merült. Soha az, hogy a velünk élõ kommunizmus valamennyi embertelensége, bûne közül a legtartósabb keserves (vélhetõleg a fiaink is ezt szívják majd), az, hogy a nõket kirángatták a családból, a konyhából, felzavarták a traktorra. Mert nem voltak hajlandóak annyi pénzt adni a rabszolgamunkáért a családfõnek, hogy képes legyen eltartani a családot. Túl az összes ideológiai értelmû disznóságon még amiatt is kötelezõ átkozni õket, hogy nem tehetem meg, amit pedig bizony megtennék, ha tehetném, a nõt, aki hozzám tartozik becsukom az ezüstszelencébe, és csak akkor nyitom ki, amikor látni akarom (látni akar). Eltartani, megõrizni. A következõ életemben nem akarok bölcsõdét, óvodát, hajnali félálomból közösségbe csapott gyerekeket, nem akarok se kizsigerelt pedagógust, se másféle munkásasszonyt.

Különös tanulmánykötet. Száraz, mint a tapló, és tele élettel, mint a nõmozgalom. A máról beszél. Egy folyamatról, amelynek egyszerre vagyunk részesei, résztvevõi, kárvallottjai és haszonélvezõi.

Schadt Mária: „Feltörekvõ dolgozó nõ”
Pannónia Könyvek
160 oldal, 1790 Ft

 
 
 

Onagy Zoltán

Pro Pannónia Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu