buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Õrvidék – Várvidék – Burgenland


2003.09.14

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Még mindig hiánypótló mûnek számít a most már harmadik, javított kiadásában megjelenõ Burgenland címû útikönyv. A késlekedésért persze nem a kiadót kell okolnunk. Nyugat-Magyarországnak ez a Hegyeshalomtól Szentgotthárdig húzódó keskeny, 4312 m2-es sávja, amely a trianoni döntés következményeként 340 917 lakossal Ausztriához került (Sopron, „a leghûségesebb magyar város” akkor visszaszavazott), a II. világháborút követõ kommunista berendezkedéssel afféle terra incognita lett. Megközelíthetetlen és tulajdonképpen nem létezõ. Ez a gyakorlatban pl. azt jelentette, hogy a nyolcvanas évek közepéig ha valamely emberi lénynek Nyugat-Magyarországon támadt dolga, vagy netán ott lakott, s vonatra szállt, már Veszprémtõl (sic!) számolnia kellett a titkosrendõrök zaklatásaival: igazoltatás, hova megy, miért megy, kihez megy, rendben vannak-e a papírjai, nincs-e gyanús csomagja, ruházata, hajviselete megfelelõ-e stb.

Aztán vagy engedték továbbutazni szigorú felügyelettel, vagy leszállították további egzecírozásra. A veszedelmes nyugati határhoz közeledve a zaklatások egyre fokozódtak, mint az osztályharc. Épeszû ember messzire elkerülte a „határzónát”, ahol a már említett nagy számú titkosrendõrök mellett honvédeink élesre töltött puskával, kutyákkal, a jól megszervezett „határõr falvak” spicli hajlamú vagy egyszerûen csak megfélemlített emberei pedig besúgással segítve az apparátus munkáját, õriztek minket a veszedelmes nyugati eszmék hatásától meg a jóléttõl. Ismert volt a szögesdrót-sáv kockázata, nem igen jutott át rajta senki, és, ahogy lenni szokott, a fizikai határ szellemi határrá erõsödött szépen.

Így aztán, amikor már „menni lehetett”, a magyar turista fridzsidert, olcsó, rendkívül pocsék kávét, mosóport, szex-lapot, eldobható ezt-azt hozott be nagy számmal – mulatott is a kabarék népe, saját magán. (Persze, sokat nem változott a dolog, ma meg olcsó benzinért jár át a határmente a „sógorokhoz” – ki hitte volna cirka másfél évtizede...)

Õrvidék, Várvidék, Burgenland – ahogy próbálgattak nevet adni a régiónak – a rendszerváltozás után sem lett a turisták célpontja, pedig magyar emlékekben nem csak bõvelkedik, de ezek az emlékek kiváló állapotban is vannak, ráadásul az eredeti magyar föliratokat sem tüntették el az osztrákok, bár az ott élõ õshonos magyarokat az „átkos” idején egyszerûen csak lekommunistázták (nem éppen hízelgõ jelzõ volt). Az õrségi népi építészet emlékeit sem csupán a tarcsfürdõi (Bad Tatzmannsdorf) Szabadtéri Tájmúzeumban találjuk meg, de a szeres építkezés, az õrségi ház továbbélõ hagyománya az Õrség Ausztriához esõ településein tisztább formában õrzõdik, mint az ideátiban. Az egész magyar nyelvterületen belül arányosan itt a legnagyobb a Szent István- és Szent László-ábrázolás, a felsõlövõi (Oberschützen) templom pedig a Szent László-legenda legnyugatibb freskóját õrzi. A látnivalók közül csak néhányat emelnék ki kulcsszavakban: Kismarton (Eisenstadt) Esterházy kastély, Haydn-múzeum; Lorettó (Loretto), Boldogasszony (Frauenkrichen) búcsújáró helyek; természeti kincsek: a Kõszegi-hegység legmagasabb pontja, az Írott-kõ (Geschriebenstein), a Fertõ-tó nagyobbik része; aztán várak sokasága: Fraknó (Burg-Forchtenstein), Borostyánkõ (Bernstein), Léka (Lockenhaus), Városszalónak (Stadtschlainin), Németújvár (Güssing) – ez utóbbi a Battyhány család fészke, a vár a 16. század végén messze földön híres kulturális centrum, magyar nyelvû könyveket nyomtató nyomdával.

Fölfedezni, látni való akad bõven – Németh Adél útikönyve megbízható kalauz az odalátogatóknak vagy a régión átutazóknak. A magyar emlékek búvárlóinak talán mégis az a legfurcsább, hogy az épületek többsége az „eredeti tulajdonos” (család) birtokában van – az egész Trianon elõtti Magyarország birtokfolytonossága egyedül itt maradt meg. Fölsóhajthatunk: gyönyörû, ápolt, gondozott, gazdag vidék – Trianon, kommunizmus nélkül az egész Kárpát-medence ilyen lehetne!

Németh Adél: Burgenland
színes fotókkal ill.
Panoráma Útikönyv
235 oldal, 2100 Ft

 
 
 

Paál Bence

Medicina Könyvkiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu