buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A méltó öregségért


2003.09.14

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Annak számára, aki csak egy kicsit is érdeklõdik a mai magyar társadalom gondjai iránt, köztudomású, hogy az egyik legsúlyosabb az öregeké, fõként akkor, ha magányossá és beteggé válnak, s szegénységükben segítségre szorulnak. Benke László egyszerre több minõségben is elkezdett foglalkozni ezzel a kérdéskörrel. Vallomástevõként, hiszen édesanyja is hasonló helyzetbe került, s ez indította el riporteri és szociográfusi érdeklõdését. Mindezt nyilvánvalóan színezte az is, hogy az író maga is a hatvanadik életév közelébe került, s így folytonosan rákényszerül arra, hogy öregedéssel, betegséggel számot vessen.

Tudjuk, hogy a nomád társadalmak egy része olyan kegyetlen volt, hogy a teherré váló idõs embereket magukra hagyták, s ezzel gyors halálra ítélték. A fejlettebb társadalmak azonban az öregek tiszteletére nevelték tagjaikat. Ez a létezés egyik legfontosabb törvényének bizonyult, s így tudatosan vált részévé a Tízparancsolatnak is. Mint minden parancsolat, ezt is sokan és sokszor megszegték. A modern ipari civilizáció paradoxona, hogy ezek a társadalmak képesek még a magatehetetlenné váló idõsek eltartására is, mégis egyre inkább terjed az a felfogás, amely az öregeket feleslegesnek, tehernek tartja, akik nélkül könnyebb volna az élet, hiszen nem kellene nyugdíjat fizetni, kevesebb kórházra volna szükség és így tovább. Azaz több jutna a fiatalabbaknak, akik közül sokan elfelejtik, hogy az elõttük járó nemzedékek egy élet munkájával szolgálták meg öregkori ellátásukat.

Ezeknek a modernesülõ társadalmaknak, amilyen a mienké is, a huszadik században átalakult a mikroszerkezete is. Megszûnt egyre inkább a nemzedékek együttélése, felbomlott a nagycsalád, a falvak, a kisvárosok, a szakmák, a társadalmi rétegek természetes szolidaritása, egymás iránti segítõkészsége. A mai ember sokszor még a hivatali adminisztrációra is inkább számíthat, mint legközvetlenebb rokonaira. Mindeközben a halál fogalma, helye is megváltozott, a családi környezetbõl a kórházakba helyezõdött át. A magányossá váló ember többnyire a halálában is magára marad.

Ezt a helyzetet vizsgálja benke László, többnyire Somogy megyei szociális otthonokat, nyugdíjasházakat látogatva, lakóival és munkatársaival beszélgetve. Ahány ember, annyiféle sors, ahány helyszín, annyiféle körülmény. De nyilvánvaló, hogy még a legjobb helyzetben levõk sorsán is lehetne tovább javítani, nem is beszélve az országos átlagról, s azokról, akik csak reménykednek ilyenfajta elhelyezésben. Korántsem hiábavaló azoknak az embereknek a munkája, akik az elvárhatnál sokkal többet tesznek öregjeinkért, de mindez sajnos kevés. Sokkal többre volna szükség. A fiataloknak lehet karriert ígérni, nekik lehet azt mondani, hogy tíz év múlva sokkal jobb lesz az életminõségük, de a nyugdíjaskorúaknak azonnal kellene a több segítség. Benke László lírával is átszõtt könyve értük fohászkodik és kiáltozik. Mindannyiunk felelõsségére figyelmeztet.

Benke László: És hirtelen leszáll az este
Hét Krajcár Kiadó
209 oldal, 1180 Ft

 
 
 

Vasy Géza

Hét Krajcár Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu