buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 20, kedd
István napja

Évfordulók:
1901: Salvatore Quasimodo születése (Modica)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Messzirõl jött ember


2003.09.14

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Azt mond, amit akar. S mi hiszünk neki, ha elég tûzzel, átéléssel beszél. Ahogy hiszünk Száraz Miklós Györgynek is, aki úti élményeit foglalja össze, ebben a (sorban az ötödik) kötetében. Granadáról mesél szerelmes elragadtatottsággal, a spanyol városról, a forró nyári alkonyok, a gránátalma, az ódon utcaköveken heverészõ kóbor kutyák hazájáról. Granada. Dél-Spanyolország vidékén, Andalúzia szívében található, közel a Földközi-tengerhez. Népek olvasztótégelye; évszázadok óta él ott együtt mohamedán, keresztény, szefárd zsidó és cigány békességben. Az ¡Ó, Santo Domingo! különös, idõtlen nyugalommal eltöltött várost mutat be. Múltja és nevezetességei – a nyolcszáz éves mór megszállás, Szent Domonkos inkvizíciójának rettenete, Ferdinánd és Kasztíliai Izabella, Õrült Johanna sírja – súlytalanul jelenlévõen határozzák meg Granadát. Száraz Miklós György legalábbis így érzi, érezte ottléte során.

A szerzõ évszázados sikátorokban, napsütötte tereken bandukol, figyel és gondolkodik. Spanyol, magyar- és világtörténelmi eseményeket elemez, összefüggések után kutat. És mintha magyarázatot várna. Mire is? Talán arra, hogy miért érzi annyira otthonosan magát Granadában, mi lehet a hasonlóság az álmos spanyol város és szülõfaluja, hazája között. Õrült Johanna és Szép Fülöp lányára, Magyarországi Máriára gondol (Marie de Hongrie), aki a spanyol Habsburg-ház sarja volt, és akit szülei a mi II. Lajosunkkal házasították össze. Magyar utazókra emlékezik, Neller Mátyásra és gróf Vay Péterre, akik Andalúzia tájait járták, akárcsak õ.

Száraz Miklós György beszámolója idõvel egyre több színes, személyes élménnyel gazdagodik.

Szökõkutakat, buján zöldellõ kerteket lát sétái során, eldugott, árnyas vendéglõben falatozik barátnõjével, Susanával, hallgatja a flamenco gitár dallamait – az író lassanként már maga is granadaivá lesz. A helyi nõkrõl is beszámol: „Az andalúz csajok nem szépek. Nem szõkék, és nem kék szemûek. Nagy, kerek fenekük van. Jó kerek. Az andalúz csajok nem szépek, hanem kedvesek. Vonzók. Nincs bennük semmi mesterkéltség. Ez a kedves természetesség kívánatossá teszi õket. Szerethetõvé. Könnyen szerethetõvé. Úgy érzem. Az andalúz csajok nagyon szépek.” Ugyanilyen lelkesedéssel nyilatkozik a vakító fehérre meszelt granadai házakról s az elõttük üldögélõ öregekrõl, Szent Domonkos templomáról, az utcákon sétáló (vagy önsétáltató) kutyákról. Az ¡Ó, Santo Domingo!-ban múló hangulatok, fények és illatok megférnek évszámokkal, történelmi tényekkel, sõt, mintha ötvözõdnének, ahogy a múlt visszatér a jelen legapróbb rezdüléseiben is.

Végtelen, végtelenített történet tulajdonképpen Száraz Miklós Györgyé. Lassú sodrású, mindig változó, mint a város élete. Éjszakák és nappalok Granadában, a testes vörösbor íze, fehér falú házak, harsogó szökõkút a Plaza Nueván. A taverna, ahol ülnek ketten s körülöttük a nyüzsgõ tömeg. „Akkor mégis megírod a könyvet, kérdezi Susana, de nem érdekli igazán a válaszom, vagy mondjuk úgy, hogy a pici, egészen feketére sült tapas, a hely egyik különlegessége, valami elmondhatatlan tortilla, amit éppen most tesz elé az öt felszolgáló egyike, az egy kicsit jobban…”

Száraz Miklós György: ¡Ó, Santo Domingo!
Magyar Könyvklub
182 oldal, 1890 Ft

 
 
 

Koncz Tamás

Magyar Könyvklub

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu