buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 27, hétfo
Angelika napja

Évfordulók:
1832: Lewis Carroll (er. Charles Lutwidge Dodgson) születése
1919: Ady Endre halála (Budapest)
1945: Szerb Antal halála (Balf)
2009: John Updike halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A Führer legendája


2003.07.03

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Vajon minek tulajdonítható, hogy olykor mélységesen visszataszító politikai vezetõk is rendkívül népszerûvé válhatnak? Sztálin például alacsony, ragyás arcú, kacskakezû ember volt, akinek teste a mosdatlanság szagát árasztotta. Munkatársait és családtagjait módszeresen kiirtotta, egyéb áldozatai számát pedig tízmilliókban mérhetjük. Ennek ellenére hatalma csúcspontján olykor mûvelt, pártonkívüli írók is imádattal csüngtek minden szaván, és utólagos beismerésük szerint nem csak a rettegés, hanem a boldogság is eltöltötte õket, ha a közelében lehettek. Ha Sztálin engedte volna, 1938-ban Moszkvát is átkeresztelték volna Sztálinodarra, vagyis „Sztálin ajándéká”-ra. Vajon csak a „csordaszellemmel kevert paranoia” okozhatta mindezt, ahogy Kornyej Csukovszkij orosz író megfogalmazta? Vagy talán az emberi természet képtelen elfogadni, hogy egy aljas és embertelen személy élet-halál ura lehet felettünk, s automatikusan vonzó tulajdonságokkal ruházza fel potenciális hóhérunkat, hogy könnyebb legyen elviselni a kiszolgáltatottságot? Vagy csak egyszerûen a jól adagolt és ügyes propaganda fokozza fel irracionális mértékûre a méltatlan vezetõk iránti rajongást?

Hitler semmiben sem volt kevésbé visszataszító személy Sztálinnál. Ugyanolyan félmûvelt, gyanakvó, bosszúálló és gyûlölködõ személyiség volt, ugyanolyan képtelen volt normális, meleg, szeretetteljes, egyenrangú kapcsolatok kialakítására környezetével, mint grúz kortársa. A német nép viszont jóval mûveltebb és módosabb volt az orosznál, s ráadásul az elmúlt évszázadok során távolról sem volt olyan tehetetlenül kiszolgáltatva a központi hatalomnak, mint a kelet-európai jobbágyság. És mégis: az 1930-as években végigsöpört Európa egyik legfejlettebb és legmûveltebb országán a Hitlert tömjénezõ ünnepségek mindent elsöprõ áradata, s a Führer ezrével kapta a rajongók leveleit, olyanoktól is, akiknek ehhez semmilyen személyes érdekük sem fûzõdött. Mivel magyarázható mindez? Hitler tényleges sikereivel, a hatékony propagandával, vagy a sajátos társadalmi elvárásokkal?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ könyvében Ian Kershaw brit történész, aki a közelmúltban megjelent kétkötetes monumentális Hitler-életrajzával korunk egyik legtekintélyesebb nácizmus-szakértõjévé vált. E valamivel régebbi, angol nyelven 1987-ben kiadott kötetét, akár elõtanulmánynak is tekinthetjük az életrajzhoz. Kershaw e mûvében nem Hitler, hanem a róla alkotott kép, a náci vezér mítoszának a történetét dolgozta fel. Arra a kérdésre kereste a választ, milyen tényezõknek tulajdonítható, hogy Hitler jóval népszerûbb volt saját pártjánál és e párt vezetõinél a németek körében. „Joggal mutatnak rá,” írja a szerzõ, „hogy Hitler óriási népszerûségének forrása inkább azokban keresendõ, akik imádták õt, mint magában a Führerben.” Voltaképpen nem is Hitler érdekelte Kershaw-t könyve megírásakor, vallja be az elõszóban, hanem inkább a náci propaganda mûködése, és a német nép készsége e propaganda elfogadására. Mivel azonban nem lehet úgy megírni egy történelmi személy „imázsának” kialakulását, hogy magával a személlyel ne foglalkozzunk, Kershaw könyve is jóval több egy propaganda-tevékenységet bemutató tanulmánynál.

Forgathatjuk a náci hatalomgyakorlás történeti kézikönyveként, vagy akár egy rövidebb Hitler-életrajzként is. A Kortina Kiadó igen jól tette, hogy magyar nyelven is elérhetõvé tette számunkra ezt a rendkívül meggyõzõ, szellemes és alapos tanulmányt – ráadásul gördülékeny és színvonalas fordításban. Már csak annak örülhetnénk jobban, ha e könyv joggal remélhetõ sikere arra ösztökélné valamelyik kiadónkat (vagy akár magát a Kortina Kiadót), hogy a szerzõ monumentális Hitler-életrajzát is kiadja magyar nyelven.

Ian Kershaw: A Hitler-mítosz
Kortina Kiadó
398 oldal, 2500 Ft

 
 
 

Hahner Péter

Kortina Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu