buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 20, kedd
István napja

Évfordulók:
1901: Salvatore Quasimodo születése (Modica)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Nyitás elõtt


2003.07.03

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Augusztus 25-dikén új könyvnagykereskedéssel gazdagodik a fõváros. Ez a hír a bolti könyvvásárlót nem hozza lázba. Hogy majd megérzi-e a „bõrén” az új nagykereskedés mûködését, azaz nagyobb választék mellett netán olcsóbban juthat hozzá a keresett kötetekhez kedvenc könyvesboltjában, az utóbb kiderül, annyi azonban bizonyos, hogy a Líra és Lant Rt. mindent meg fog tenni ennek érdekében. A indulást megelõzõ napokban Weiler Péter nagykereskedelmi igazgatót kérdeztük a részletek felõl.
 

– Szakmai körökben egy ideje közismert, hogy a Líra és Lant Rt. a nyár folyamán nagykereskedelmi központot nyit, miért döntöttetek így?

Saját boltjaink ellátására mindenképpen nyitni akartunk egy olyan központi raktárrendszert, amely megfelelõen ki tudja szolgálni üzleteinket. A jelenlegi infrastruktúrát a mostani hálózatunk már kinõtte. A másik ok a forgalomnövelés. Arra számítunk, hogy jelentõs forgalmi emelkedést tudunk elérni mind a kiskereskedelmi láncunkban, mind a viszonteladók kiszolgálása terén. A közeljövõben jelentõsen átalakítjuk és bõvítjük a kereskedelmünket. Jelenleg a Líra és Lant tulajdonában lévõ kiadók könyveit külön csatornákon értékesítik a piacon. A jövõben a kiadványainkat, a többi beszerzett könyvvel együtt, a nagykereskedés fogja értékesíteni a saját boltjainknak, a hálózatoknak, a nagykereskedéseknek, a viszonteladóknak. Úgy számolunk, hogy a jövõ év végére a jelenlegi forgalmunkhoz kétmilliárd forint többletet tudunk megtermelni a nagykereskedés kapcsán. Ez nem egy feszített terv, de addig még nagyon sok mindent kell tennünk, hogy ezt a tervünket valóra válthassuk.

– Mikorra tervezitek az indulást?

Augusztus 25-dikén nyitjuk meg a nagykereskedést, de a kereskedõket már augusztus elejétõl várjuk, hogy megállapodjunk a feltételekrõl és regisztráljuk õket a rendszerbe. Ez annál is fontosabb, mert például szeptember elején jelenik meg Kertész Imre új regénye és szeretnénk a várható tömeges igényeket zavartalanul kielégíteni. Minden más idõpontot ehhez képest határoztunk meg. Ez az a nap, amikor bármely viszonteladó be tud jönni a kereskedésbe és megtekintheti a kínálatunkat. A Líra központja, a beszerzés és a kiadói raktárak már július közepétõl átköltöznek az új telephelyünkre. Egy jó erõs hónapunk lesz arra, hogy berendezkedjünk, felépítsük a raktárat és mindenki megszokja az új környezetét. Az építkezés jelenleg két fázisban halad, javában tart az irodaház és a nagycsarnok felújítása, ami július elsejével fejezõdik be, illetve folynak a berendezési munkálatok. Az állványokat, galériákat, valamint a teljes polc rendszert speciális igényeink figyelembevételével gyártja le és szereli össze egy alvállalkozó. Úgy tervezzük, hogy július közepére el kell készüljünk valamennyi munkával.

– Mekkora a nagykereskedés területe és hol található?

A telephelyünk a nyolcadik kerületi Dankó utca 4–8-ban található, 4500 négyzetméter alapterületû. Nagyon-nagyon megörültünk, amikor rátaláltunk erre az ingatlanra, mert mind a parkoló, mind az irodaház mérete, elhelyezkedése olyan volt, mintha csak nekünk találták volna ki. A környéken jelenleg nagyon sok építkezés folyik, amely jelentõsen és elõnyére átformálja a kerület arculatát. Nagy elõnye, hogy közel esik a belvároshoz, a nagykörúthoz és mindenhonnan jól megközelíthetõ.

– Végeztetek-e elõzetes felmérést, hogy milyen viszonteladói érdeklõdésre számíthattok?

Visszatérve még egy pillanatra a saját hálózatunkra, el kell mondjam, hogy a franchise rendszerben mûködõ üzleteinkkel és a FokuszOnline-nal együtt jelenleg ötven boltunk van. Jövõre a franchise partnereink számát legkevesebb 15–20-szal kívánjuk gyarapítani, s ez már önmagában is jelentõs növekedést fog eredményezni. A kiadóink révén mintegy százötven viszonteladói partnerrel rendelkezünk, mely számot drasztikusan növelni szeretnénk. Olyan feltételeket kívánunk biztosítani a számukra, hogy megérje nekik nálunk vásárolni. Ilyen a jó parkolási lehetõség, a verhetetlen választék, harmincezer féle könyvet fogunk tudni tükrözve bemutatni, a versenyképes százalék (ez egyénre szabott és forgalomfüggõ lesz, természetesen a már kialakult kapcsolatok figyelembevételével) és a személyes, szakszerû kiszolgálás. A Líra eddig is kapcsolatban állt a nagykerekkel, azaz a saját bõrünkön tapasztaltuk, hogy mi az, ami jól mûködik és mi az, ami nem. Folyamatosan figyelni fogjuk, mit igényelnek, mit tartanak fontosnak a kiadók és a vásárlók, így a szerzett tapasztalatokat beépítjük a mûködésbe. A filozófiánk lényege a nagyon széles választék. Nem olyan nagykert akarunk mûködtetni, ahol túlnyomótöbbségben Magvetõ, Corvina, Athenaeum kiadványokkal találkoznak a vásárlók, hanem ahol lehetõség szerint a Magyarországon forgalmazott könyvek mindegyike megtalálható lesz. A csarnok egyik felében a kiadók teljes választéka lesz megtalálható a saját nevük alatt, míg a másikban tematikus bontásban kínáljuk a könyveket. Döntés kérdése, hogy a forgási sebesség rovására meddig bõvíthetõ a választék, ám úgy gondoljuk, hogy egy igazi nagyker akkor vonzó, ha minél nagyobb választékot tart.

– Mekkora árrésbõl tervezitek mûködtetni a nagykereskedést?

A bolthálózatunk ellátása, és a kiadói háttér megengedi, hogy a nagykereskedés mûködésénél csak 6-7%-os nagykereskedelmi árréssel számoljunk.

– Nyilvánvaló, hogy a nagykereskedés színvonalas mûködtetése elképzelhetetlen egy korszerû, minden szempontból kipróbált számítástechnikai háttér nélkül?

Kipróbált társasággal dolgozunk lassan már négy éve, a Morgan Hill Consulting csoporttal. Õk gyártották azokat a szoftvereket, amelyek jelenleg is mûködnek a boltjainkban és a központban. Minden kiadó, amely kapcsolatban áll velünk, ismeri, hiszen ebbõl a szoftverbõl nyerjük az elszámolásokat. Ezt a rendszert fejlesztettük tovább és tettük alkalmassá arra, hogy más típusú boltokat is ki tudjunk szolgálni. Az új szoftver számos statisztikai információval fogja segíteni mind a kereskedõk, mind a kiadók munkáját. A rendszer nagyon fontos eleme az internetes kiszolgáló modul. Ennek segítségével bárki (viszonteladó), aki regisztrálja magát, kap egy azonosítót, és online fog tudni az adatbázisunkban keresgélni, rendeléseket feladni. Elvileg nem szükséges, hogy valaki bejöjjön a nagykereskedésbe (az Internet mellett faxon, telefonon is rendelhet), azonban ismerve a viszonteladói igényeket, a hangsúly természetesen egy jól áttekinthetõ, kellõen rendszerezett, széles választékot kínáló nagykereskedésen lesz, ahol a kereskedõ kézbe veheti a könyveket. Nagy a kihívás, azonban biztos vagyok benne, színvonalasan meg tudunk neki felelni. Arra törekszünk, hogy nálunk minden könyv megtalálható legyen, és olyan kiszolgálásban részesítsük partnereinket, hogy legközelebb is örömmel térjenek be hozzánk.

 
 
 

Lafferton Kálmán

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu