buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 21, kedd
Ágnes napja

Évfordulók:
1823: Madách Imre születése (Alsósztregova)
1950: George Orwell (er. Eric Arthur Blair) halála (London)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Térkép minden idõben
Interjú dr. Papp-Váry Árpáddal, a Cartographia Kft. igazgatójával


2003.07.03

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

– Milyen turistaatlaszokat, turistatérképeket kínáltok a közelgõ nyárra?

Egy kollegánk ötlete volt, hogy a hegyvidékek útikalauzát és a térképeket egyesítsük, mert nagy volt az igény az útikalauzra és a térképre egyidejûleg. Az így megszületett turistaatlaszok óriási elõnye, hogy aki a térképet nézi, az mindjárt a szövegben is nyomon kísérheti az adott tájat, amely felhívja a figyelmet az érdekességekre, látnivalókra, történelmi tudnivalókra. Az eddigi visszajelzések alapján elmondhatom, hogy nagyon népszerûek és sikeresek ezek a kiadványaink. Az idén már megjelent a Bakony, a Balaton-felvidék és a Keszthelyi hegység, a Bükk, a Mecsek és a Villányi-hegység turistaatlasz, illetve a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és még meg fog jelenni a Pilis és a Dunakanyar, az Aggteleki-karszt és környéke és a Zempléni hegység. Az Aggteleki-karszt annyiban lesz érdekes, hogy az atlasz már tartalmazni fogja a szlovák oldal adatait is. Az atlaszaink mellett továbbra sem mondunk le a hagyományos térképeinkrõl, azokat folyamatosan felújítjuk és utánnyomjuk. Tavaly óta az összes turistatérképünk tízméteres szintvonalakkal jelenik meg, s ez nagyban segíti a magassági tájékozódást. Nagy örömmel fogadta e kezdeményezésünket a „turista társadalom”, amit a térképek fogyása is jelez. Az idén megjelentek közül kiemelném a Velencei-hegység és a Velencei-tó térképét. Ennek az az érdekessége, hogy egységes tájként mutatja be a tavat, a tõle északra lévõ hegységet és a településeket is részletesen bemutatja. Ezen kívül kapható már a Bakony (északi és déli rész), a Mecsek és a Villányi-hegység, míg a Bükk, a Kemeneshát turistatérképe a közeljövõben fog megjelenni. És most jelentettük meg az elsõ szabadidõtérképünket a Balatonról, fõbb turista útvonalakkal, tanösvényekkel, kerékpárutakkal, a térkép hátoldalán tizenegy település térképével, rövid történelmével, nevezetességeivel, magyar és német nyelven. Kíváncsian várjuk az elsõ tapasztalatokat, s ha a vásárlóink viszszaigazolják a várakozásainkat, akkor szeretnék sorozat formájában feldolgozni a fontosabb üdülõkörzeteket.

– Milyen példányszámban jelennek meg, illetve mennyiért kaphatóak ezek a kiadványok?

Miután ráálltunk a féléves fogyás szerinti utánnyomásra, mely szisztémával nem csak a készleteinket kíméljük, de az idõközben bekövetkezett változásokat is rá tudjuk vezetni a térképeinkre, átlagban háromezer példányban adjuk ki õket. Az Országos kéktúra atlaszt azonban, amelyet tavaly jelentettünk meg, ötezer példányban adtuk ki, s végül tízezer példány fogyott el belõle egy év alatt. Azokat a térképeinket, amelyek nem nagyon fogynak, megpróbáljuk másként ábrázolni. Például a Somló-hegyet bemutató térképünket részletes melléklet formájában rátettük a Bakony térképre. Az atlaszaink egységesen 1800 forintba, a turistatérképek pedig 700 forintba kerülnek.

– A térkép- és könyvesboltok, valamint a benzinkutak mellett milyen lehetõségek kínálkoznak a térképek terjesztésére?

A turistaházakban, a turistavidékeken található szállodákban és számos élelmiszerboltban is megtalálhatók a térképeink.

– Maguk a turisták mennyire segítik a munkátokat, jelzik-e az általuk tapasztalt változásokat?

Vannak nagyon lelkes turisták, akik önként és szívesen megosztják velünk az információikat, de azért ez nem elég. Elsõsorban a természetjáró szövetségek közlik velünk a változásokat.

– Nemrégiben jelentettétek meg Erdély, Horvátország, Szlovákia útikönyveit. Melyek az idei nyár újdonságai?

Márciusban került a boltokba a Lengyelország és Svájc, míg a júniusi könyvhétre jelent meg Róma és Egyiptom – s ezzel ötvenre emelkedett a Cartographia útikönyvek sorozatban megjelent kötetek száma. Nagy várakozás elõzte meg a Lengyelország útikönyvünket, mert hosszú ideje nem volt kapható a magyar piacon. Örömmel mondhatom, beváltotta ígéretét sorozatunk: kézbeillõ formátuma, szép fotói, tömör útleírásai, a kötetek végén található hasznos információk és nem utolsó sorban kötetenkénti 1500 forintos ára, elnyerték vásárlóink tetszését.

– Az utazáshoz nélkülözhetetlen térképek és útikönyvek mellett az oktatásban használt iskolai atlaszairól is közismert a Cartographia. Nemrégiben jelent meg a Képes történelmi atlasz, valamint a Középiskolai történelmi atlasz átdolgozott kiadása. Milyen újdonságok találhatók e két kiadványban?

A Képes történelmi atlasznál jelentõs tartalmi változások történtek. A húsz évvel ezelõtt megjelent atlasz térképein kis grafikák segítették megértetni az adott korszakokat, azonban mára ezen a megjelenítésen túllépett az idõ. A kis grafikákból ezernyi információt tartalmazó valódi illusztrációk, képek lettek, lekerültek a térképekrõl. Ezek a kis illusztrációk bemutatják az elmúlt korok társadalmainak fegyverkezési, ruházkodási, építészeti kultúráját. Túlzás nélkül állíthatom, remekül sikerült az atlasz megújítása, s nagyon gondolkodunk azon, hogy az ábrákat CD-én, melléklet formájában is megjelentessük. Mivel annyira újszerû ez az atlasz, készítettünk egy Tanári kézikönyvet a történelmet tanító pedagógusok számára, amely nagyon hasznos segítséget nyújt az órák felépítéséhez. A Középiskolai történelmi atlasz törzsanyaga nem változott, de a készítésénél igazodtunk az oktatás mai követelményeihez. Az atlasz végén idõrendi táblázatba foglalva országonként áttekinthetõ az egyes történelmi korok fontosabb eseményei.

– Milyen csatornákon keresztül juttatjátok el ezeket a kiadványokat az iskolákba?

Közvetlen kapcsolatot tartunk az iskolákkal, de a Nemzeti Tankönyvkiadó és néhány kisebb cég is vesz tõlünk térképeket. Atlaszaink átdolgozása mellett igyekeztünk az árakat is alacsony szinten tartani, a Képes történelmi atlasz 730 forintba, a Tanári kézikönyv 640 forintba, míg a Középiskolai történelmi atlasz 1485 forintba kerül.

 
 
 

ÚKP

Cartographia

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu