2020. október 22, csütörtök
Előd napja

Évfordulók:
1870: Ivan Alekszejevics Bunin születése (Voronyezs)
1882: Arany János halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A csatorna varázslója


2003.06.11

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Árpa Attilának jót tett, hogy kirúgták az RTL Klubtól. Azelõtt a szakmabelieken kívül a kutya sem ismerte a nevét, most pedig – könyvének köszönhetõen – valóságos szupersztár lett. Igazi botrányhõs. Kapós szakember, akit hívnak a különbözõ csatornákhoz, hogy ott is tegyen csodát. Könyve nem mellékesen üzletnek sem lehetett rossz. Végeredményben – s ez a szórakoztatóipar sajátos természetébõl, lényegébõl következik – Árpa jól, sõt nagyon jól jött ki a buliból.

Leleplezéseivel, odamondogatásával csak az a bajom, hogy ne mondjam erkölcsi aggályom, hogyha nincs az a kis malõr, ha nem olyan feltûnõen manipulálja a Való Világot, s ezért nem veszti el zsíros állását, valószínûleg eszébe sem jut a mûhelytitkok kifecsegése, s az idõk végezetéig elégedetten készíti újabb és újabb produkcióit. Vállalkozása bosszú is, elégtétel is, sikervágya újabb kiélése. Ha egyelõre a képernyõn nem bizonyíthat a mûsoraival, akkor saját kiválóságát egy másik terepen igyekszik igazolni, demonstrálni.

Árpa viharos gyorsaságú karrierje fontos állomásairól, kalandjairól és fordulatairól mesél, arról, ahogy az RTL Klub megerõsödésével párhuzamosan megkapaszkodott, ahogy minden akadállyal dacolva megcsinálta magát, a fõnökök és irigy kollégák szküllái és kharübdiszei között egyre biztosabb pozícióba lavírozva. (A kreatív igazgató általa kitalált posztja egyébként csak a reklámszakmában létezik, televíziós csatornáknál nem.) Nemcsak az érvényesülés iskolájából kapunk leckét – mindez feltörekvõ ifjak számára kézikönyvként ajánlható – de a mûsorok készítésének kulisszatitkairól, szereplõirõl is lehull a lepel. S amit különösen szeretnek az olvasók, szerzõnk sztárokról és sztárocskákról pletykálkodik – legtöbbjükrõl van egy vagy több rossz szava –, értékeli teljesítményüket, tanácsokat ad további pályafutásukhoz.

Egy darabig – míg a csúcsra nem jut – vitathatatlan iróniával és öniróniával szemléli magát, az RTL Klub legsikeresebb mûsorainak (Heti hetes, Legyen ön is milliomos, Való Világ) nagyhatalmú és fõúri módon megfizetett producereként azonban már hajlik az öntömjénezésre: „Én voltam /…./ a csatorna elsõszámú varázslója, aki nem ismer lehetetlent.” Úgy véli, a Való Világgal – amely szerinte a szórakoztatóipar Mount Everestje – „újabb mérföldkövet raktunk le a magyar televíziózásban.”

A kereskedelmi televíziók mûsorai magukért beszélnek, a végterméket ismerjük, az addig vezetõ utat – amely nem éppen jó szándékkal van kikövezve – el tudtuk képzelni. Árpa könyve abból a szempontból lehet mégis érdekes, hogy most valaki belülrõl is megerõsíti prekoncepcióinkat, baljós elõfeltevéseinket. Hõsünk ráadásul a munkahelye iránt abszolút elkötelezett ember, „alkotói”, produceri személyisége együtt született a kereskedelmi televízióval, ezért is sokatmondó, hogyan végzi a munkáját, mit meg nem tesz a siker érdekében, s hogyan látja a kereskedelmi televízió lényegét.

„ /…./ – bárki bármit is zagyvál ezzel kapcsolatban összevissza – nem a kultúra népszerûsítése és az ismeretek terjesztése. Túró!” – summázza véleményét. „Miért nem voltak színházas, múzeumi, irodalmi és mûvészeti mûsoraink? Mert az a kutyát sem érdekli.” Árpa nemcsak a nyelvtani egyeztetést illetõen nagyvonalú, de a módszerekben sem válogatós. Értékrendjének sarokköve, „vallásának” kulcsszava a nézõszám, amelynek emelése érdekében semmitõl sem riadt vissza. Maga is elismeri, kollégáival sokszor éltek a „megtévesztés nem túl elegáns eszközeivel.” Mikor például Mónika beszélgetõs mûsorába meghívtak egy homoszexuális interjúalanyt, – hogy szükség esetén sarokba szoríthassák –, felkutatták, s a közönség soraiban leültették a partnerét.

Vagy: egy gyanútlan vendégük a stúdióban tudta meg, barátnõje csalja õt a testvérével. Elismeri, a nézõért, s a konkurens kereskedelmi csatornával folytatott gyilkos harcban az élen járt, nem ismert kegyelmet. „Olyan eszközökhöz folyamodtam, amelyek a jó ízlés és a kollegialitás határain mérföldekkel túlmentek.” A Big Brother stúdiót sötétbe akarta borítani, Zámbó Jimmy temetésén pedig – amely közvetítésének jogát az RTL Klub vette meg – a közterületrõl is igyekezett távol tartani a TV 2 operatõreit. A sírnál például – hogy a TV2 operatõre a helikopterrõl se tudjon használható képet adni –, a rokonok és a barátok kezébe fekete esernyõt nyomott.

Árpa nemhogy szégyenkezne módszerei miatt, de kifejezetten még büszke is azokra. Tesz rá, hogy médiamunkásként a szakma írott-íratlan szabályai mire köteleznék, hogy nem emberek megalázásával, nevetségessé tételével kellene szórakoztatni a nagyérdemût. (Sokat elárul a Való Világot saját játszóterének tekintõ producerrõl, s persze a csatornánál uralkodó morális állapotokról, hogy mikor a valóság show szereplõi zuhanyoztak „pár kulcsember kivételével az egész stáb betódult, élõben élvezni a látványt /…/A szponzorokat, a támogatókat és a vendégeket is fõleg ez a rész érdekelte.”)

Egy playboy és yuppie keveréke. Az élet császára, két kézzel szórja a pénzt luxuscikkekre, Harley Davidson motorra, lenyitható tetejû Alfa Romeóra, acélkék Jaguárra, motorcsónakra, jet-skire, ruhákra, utazásokra, bulikra. Egyéniségének legalapvetõbb vonásai erõszakossága, rámenõssége, kíméletet, könyörületet, együttérzést nem ismerõ természete. Ez lehet – szimatán és szervezõkészségén kívül – karrierje legfõbb magyarázata. Számára minden és mindenki csak eszköz céljai megvalósításában, csavar a nagy szórakoztatóipari gépezetben. (Egykori fõnökének, Borisnak például állandóan a sarkában volt, hogyha széke megbillen „egy rúgással én is segíthessek”.)

Kétségtelenül gördülékenyen, jól ír, vannak találó megfigyelései, de könyve élvezeti értékét nagyban csökkenti a majdnem minden sorát átható mérhetetlen cinizmusa és felsõbbrendûség érzete, amit nyilván milliói és viszonylagos hatalma, sikerei és a kellõ intelligencia hiánya táplálnak. Még a saját mûveletlenségére is – arra, hogy például azt sem tudja kicsoda Kálmán Imre – hallatlanul büszke. Új barbárságát valamifajta trendi dolognak gondolja. Nincsenek aggályai, gátlásai. Nincs lelkiismeretfurdalása. Pontosabban Jimmy temetése kapcsán kiszalad a száján – illetõleg a tollán – a megjegyzés: „…ez mégiscsak egy rohadt szakma.” És akkor még finoman fogalmazott.

Árpa Attila: Ha én ezt a klubról egyszer elmesélem
Art Noveau
288 oldal, 2499 Ft

 
 
 

Gervai András

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu