buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 27, hétfo
Angelika napja

Évfordulók:
1832: Lewis Carroll (er. Charles Lutwidge Dodgson) születése
1919: Ady Endre halála (Budapest)
1945: Szerb Antal halála (Balf)
2009: John Updike halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
„Nem így vagyok az…”


2003.06.11

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Horror? Szadi? Önéletírás? Bûnügy? Háború utáni kavargó történelmünk? Mind-mind és más is – hihetetlenül sokrétegû, vegyes technikájú regény, igazi mai, érzéki-intellektuális olvasmányélmény. Ne köntörfalazzunk: igényeseknek, de azoknak kihagyhatatlan!

Mintha részben visszatérne a felejthetetlen Miért élnél örökké? életanyaga, finom érzékenysége, hamleti kérdésfelvetése. Bonyolultabban, keserûbb humorral, és fûszerezve a virtuóz Vér és virághab vizionárius, hallucinációs, klipszerû akcionalitásával. Nem habzsolva kell olvasni, hanem csemegézve (U. Eco!). Visszalapozni, résen lenni, bírni az iramot. Nem árt, ha felidézõdnek nyomasztó régebbi történetek (Poe, Stevenson) mellett társmûvészeti élmények, például kortárs filmek: a Blöff, a Visszafordíthatatlan… brrr! Speciális javaslatom kezdõ Tandori-olvasónak: Nézegessen figyelmesen részleteket! Ma este még csak egy-két oldalt. Próbálja minél alaposabban megfigyelni, mi minden történik azon a kis szöveghelyen.

Lássunk akkor ezt-azt kedvcsinálónak és jellemzésül. Híven a rejtélyirodalom hagyományához és meg is haladva azt, az író folyamatosan elbizonytalanít, hogy a könyv végére… no, akkor se lehessünk teljesen megnyugodva. Az eseményekrõl szerzett információk áttételesek, a nevek hasonlóak vagy hamisak, a figurák közel egyidõsek, egykori osztálytársak vagy rokoni szövevénybe gubancoltak. Könynyen összetéveszthetõk, mint az ikrek. Az elbeszélõt (több van!) hol úgy hívják, mint az írót, hol sehogy, a narrációs szintek Joyce-i, calvinoi bravúrral szervezettek. Gerstey János kéziratokat küld Tédének az írónak, aki a feljegyzéseket felhasználja, mindeközben titokzatos ügyek nyomára bukkan. (Kéziratpakk, Tédé-Bébé s még egy sor utalás nevekben, sztoriban, problematikában! Kihalljuk az elõzõ irodalomtörténeti korszakot meghatározó Iskolának szóló tisztelgõ üzenetet, és többször említõdik is Ottlik!)

A fõszálat és a leleplezõ megoldást jelentõ haláleseteket nem mesélném el részletesen, lehet, nem is tudnám – inkább csak a mellékkörülményekbõl valamit. (Bár itt a „mellék” és a „fõ” gyakran cseréli helyét.) 1956-ban egy tank-repeszszilánk letépi s „vérfelhõben” átrepíti a másik szobába Ond Jancsi tõrt fogó karját, a sebesült a fájdalomtól õrjöngve kiveti magát a negyedik emeletrõl. Buffenbach Károly (wermacht-tiszt?), aki elveszítette imádott feleségét és kisfiát, a háború alatt egy lebombázott ház alól gyereksírást hall – megmenti-elrabolja az idegen gyereket, akit ukrán-lengyel felesége emlékére Buffenbach-Rybenko Szvetlárnak nevez el. Képzelheti az olvasó szegény kölyköt azután ezzel a névvel ama baljóslatú negyedik elemiben, ahová 1948–49-ben jár Budán, egy osztályba Tédével, Gerstey-vel, Töttely-vel… Gerstey bivalyerõs fiú, úgy megveri bátyját, Ivánt, aki az apjuk pénzét lopkodta, hogy a szerencsétlen egy életre rosszul fejlett nyomorék marad.

És ezek még csak a kollázsosan elõkerülõ elõzményei az „egyik” regénynek. A háború, az iskolai emlékek, az ötvenes-hatvanas évek fordulója – majd jön a jelen, a kilencvenes évek vége, a „megírás ideje”: 1999–2000. Ebben a jelenben keresi meg Tédét Gráf Ivánné, volt argentínai emigráns rejtélyes üzeneteivel és gnóm, törpeszerû, Quasimodo kinézetû küldönce, Kvázi (ha! ha!) közvetítésével.

Ez a hölgy a kulcsfigura a titokhoz. Hol azt hisszük, nemrég települtek haza férjével Magyarországra (emlékezzünk, õ a nyomorékká vert báty, a család eredeti neve Gráf), hol azt, hogy „szegény” ura már rég nem él. A nõ gyanúsan viselkedik, ellentmondásos kijelentéseket tesz. Tédé felkeresi a lakását, de végül is meggondolja magát, nem csönget be.

Gráfné utóbb telefonon zavarosan magyarázkodik, hogy hallotta, aztán meg, hogy nem hallotta a csengetést – valószínûleg kileste látogatóját. Elõadott történetei következetlennek tûnnek, sógorát mintha gyûlölné, mégis „magához vette”, majd állítólag villanyárammal megölte. Az elbeszélõnek küldött tájékoztatója a valóság és a kitaláció (írói?) összemosásának tûnik. Bizonytalan az is, hogy ki volt a valódi szerelme és ki kit ölt meg. (Az ecetfákra zuhant hullákról most tényleg nem mesélek…)

A „másik”, az író regénye az I-tõl VII-ig sorszámozott fejezetek közé írt Közbevetésekben fejlõdik. Persze, rosszul mondom, nincs két regény és lehet, hogy a figurák is alteregók, az 1., 2., 3. számú elbeszélõ- szereplõ is átjár a „két” történet között. Tehát: a kompozíció másik síkján egy rosszkedvû férfiú beszél mindennapjairól, környezetérõl, irodalomról… madarakról, lovakról, élõ és holt pályatársakról. (Õ némileg emlékeztet az Új Magyar Irodalmi Lexikon szócikkében megírt Tandori Dezsõre.) Ez a figura valódi narratológiai újítás: Nehéz röviden elmagyarázni: Író-önmagát szereplõként fogalmazza meg a mintaelbeszélõ. Olyan megoldást már sokat olvastunk, hogy az egyik szereplõ mondja el a történetet. Itt az a fikció valósul meg, hogy az esszéíróként is megjelenõ-beszélõ Én kifogástalan karakterfiguraként is belép a szövegvilágba. („Ennek a fajta lebegtetett, elbizonytalanított narrációs struktúrának Tandori korai drámáiban, hangjátékaiban látjuk az elõzményeit.”)

A lenyûgözõ nyelvi és cselekménybonyolító fantáziával, ádáz iróniával megírt könyvbõl tényleg alig hasonlítható, izgalmas válasz olvasható ki olyan nagyszabású, talán örök és nem csak posztmodern kérdésekre is, mint hogy mit hordoz, mit bír a nyelv, a szöveg; mennyiben világszerû az alkotás, merõben más-e az élet és a mû helye, terepe, illetve hol a kettõ közötti határ. És hogy miért ilyen salingeres, lovas-szelíd a címben a rosszhírû ragadozómadár, az is kiderül, tessék nyomozni!

Tandori Dezsõ: Zabkeselyû
PolgART Könyvkiadó
196 oldal, 2250 Ft

 
 
 

Doboss Gyula

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu