2020. október 22, csütörtök
Előd napja

Évfordulók:
1870: Ivan Alekszejevics Bunin születése (Voronyezs)
1882: Arany János halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Írói számvetés élettel és életművel


2003.06.11

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Méliusz József a romániai diktatúra utolsó éveiben önként vállalt írói szilenciummal hívta fel magára a figyelmet. Hallgatása hangos tiltakozás volt, a humánum szava. Bukaresti lakása a magyar irodalom és kultúra egyik kiemelkedõen fontos, mert távoli horizontokat láttató szigete volt az idegen nyelvi és kulturális környezetben. Neki, a kávéházi embernek tágas lakása falain belül kellett megtalálnia az irodalomnak azt az „intézményét”, amelyet diákévei alatt, az 1920–30-as évek fordulójának Kolozsvárán fedezett fel a maga számára, s hosszú élete folyamán mindig megtalált, fiatal íróként és újságíróként a két világháború közötti Erdély nagyobb, polgárosult városaiban, kisebb-nagyobb utazásai alkalmával pedig Budapesten, Pozsonyban, Párizsban a második világháború elõtt és után, illetve Bukarestben, ahol 1955-tõl negyven éven keresztül élt és alkotott. A kávéház Méliusz számára – Alfred Polgar értelmezésével egybehangzóan – életforma és világnézet volt valójában, még abban a formájában is, amelyet mint egyszemélyeset „mûködtetett”.

Méliusz világnézeti fordulatai radikálisak, és esetenként váratlanok voltak, életútja és karrierje pedig hol magasra emelkedett, hol mélyre zuhant, hol meg perifériára szorult. Az önértelmezés igénye és választása ezért is fokozottan indokoltnak tekinthetõ esetében. Ilyen igénnyel tekintett választott életformájára, világnézetére és írói munkásságára egyaránt. Az önértelmezést szolgálták számára az „egyszemélyes kávéházban” születõ „cédulák” és az élettel és életmûvel való kései írói számvetés, a Zsilava nem volt kávéház címû rendhagyó mû. A „cédulákat” 1989-tõl írta halála elõtti napjáig, a Zsilava nem volt kávéház 1991–92-ben íródott, és folyamatosan tárcanovellákként közölte hétrõl-hétre a Bukarestben megjelenõ A Hét – mintegy igazi jutalomjátékát a 82–83 éves alkotónak. Elõbbiek A napok hordaléka szerzõjét, Déry Tibort juttatják eszünkbe, utóbbi meg szintén az idõs Déryt, aki kisregényeiben kétellyel és iróniával viszonyult tragédiákkal szabdalt évszázadának eszméihez. A visszatekintõ és számvetõ Méliusz egyszersmind közvetlen jelenét, az 1989-es politikai fordulat utáni zavaros romániai idõszakot is értelmezi kisebbségi magyar íróként és az európai szabadságeszmék elkötelezettjeként.

Méliusz József kései, kiadatlan munkáinak megjelentetését a Pont Kiadó vállalta: 2002-ben Cédulák címmel adta ki az író halálával befejezetté vált rendhagyó naplót, a 2003. évi Könyvhétre pedig a Zsilava nem volt kávéház címû „emlékiratát”. Mindjárt hozzátenném: ez esetben nem oldható fel az idézõjel, hiszen erdélyi kortársainak vagy nemzedéktársainak emlékirataihoz viszonyítva – akik a közvetlen vallomást választva végeztek számvetést, azaz az emlékirat mûfaját hagyományosan mûvelték – Méliusz ezzel a mûvével is tulajdonképpen a regénymûfaj melletti választását demonstrálja, lévén hogy a megélt történelmet, a saját személyes drámáját epikai megközelítésbõl láttatja, az elbeszéltekhez distanciát teremtve beszél múltról és jelenrõl. Mindarról, ami az emberrel történt vagy történhetett meg a történelem leghosszabb századaként aposztrofált (Szilágyi Domokos) huszadik században.

Méliusz József: Zsilava nem volt kávéház
Pont Kiadó
112 oldal, 1280 Ft

 
 
 

Borcsa János

Pont Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu