buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 30, szerda
Jeromos napja

Évfordulók:
1452: Megjelent az első nyomtatott könyv: Johann Gutenberg Bibliája
1859: Benedek Elek születése (Kisbacon)
1928: Elie Wiesel születése (Máramarossziget)
1990: Patrick Victor Martindale White halála
2005: A Népmese Napja
2006: Sütő András halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A költõ számvetése


2003.04.13

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Lélekszámát tekintve a magyarság sok jó költõvel dicsekedhet. Vannak, akik örülnek ennek, vannak, akik sajnálkoznak. A legnehezebb helyzetben azért mégiscsak a költõk vannak. Néhány tucatnyi alkotót ugyanis még viszonylag könnyû számon tartani, ismerni és elismerni. Ám ha legalábbis százas nagyságrendû az érdemesek, a kiválasztottak száma, akkor már szerencse is kell a tehetség mellé, hogy ismertté válhasson valaki. Az elsõ kötetével 1968-ban jelentkezõ Gyõri László soha nem tartozott a hangoskodók, a tülekvõk közé. Verseskönyveinek sorában is csupán az ötödik a Bizonyos értelemben, amely válogatott és új verseit tartalmazza. S a ritka megszólalásokat, a nagy csöndeket nálunk nem szokás honorálni. Oktalanul és méltatlanul. Hiszen aki elõítéletek nélkül olvassa ezeket a szélárnyékban és félhomályban és mégis egyre gazdagabbá formálódó életmûveket, annak be kell látnia, hogy a jó költõk számát nem lehet korlátozni. Aminek az esztétikai megformáltsága érvényesnek bizonyul, annak a Parnasszuson a helye tisztelt elõdeink, az ókori görögök óta.

Gyõri László gyûjteményes könyvének már a címe is telitalálat. Nemcsak megengedi, hanem megköveteli a polifon értelmezést. Jelenti számomra mindjárt azt is, hogy bizonyos értelemben azért én is itt vagyok, költõ vagyok, bár errõl kevesen tudnak, a nagy névsorokban ritkán szereplek. Tágabban arra is utal ez a cím, hogy a költõi szerep, ez a foglalkozás manapság már régen nem olyan kiemelt jelentõségû, mint volt akár még ötven éve is: bizonyos értelemben még létezik azért ez a mesterség. Vonatkoztatható a személyiségre, amely soha nem lehet teljesen azonos a versekben megmutatkozó lírai énnel: a versekbe rejtett személyiség bizonyos értelemben létezik, s azonos is meg nem is a szerzõvel. A versek nemcsak személyiséget mutatnak meg, nemcsak világszemléletet, hanem valamennyire magát a világot is elénk tárják. Ez nem maga a világ, hanem a világ – bizonyos értelemben, bizonyos nézõpontból. S a létezés maga? Olyannyira összetett, hogy bármit is akarunk gondolni, mondani róla, az soha nem lehet a teljes igazság, mindig csak bizonyos nézõpontból, bizonyos értelemben nyilatkozhatunk meg.

Világszemléletet, hely- és helyzettudatot fejez tehát ki a gyûjtemény címe, pontos összegzése az 1964-2001 közötti majdnem négy évtized termésének. Gyõri László soha nem az idill költõje, bár a létezés bizonyos értelemben szépnek is gondolható. Leggyakrabban azonban groteszk vagy tragikus helyzetek túlélését, magát a megmaradást látjuk szépnek. E versek létértelmezésének fõ képzetkörei a természet, az idõ és az élet. Hol az egyik, hol a másik vonatkozás a hangsúlyosabb, de mindig ott sejlik körülötte az egész. Elõsegíti ezt a versek földközeli tárgyiassága, és mégis jelképi ereje. S mindez olyan filozofikus szemlélettel párosul, amely valós összefüggéseiben látja a személyiséget, amiként az a történelemben és önmagába zártan is létezik. Így mutatkozhat maga az élet – dacára az egyén pusztulásának – örök értéknek.

Gyõri László: Bizonyos értelemben
József Attila Megyei Könyvtár
242 oldal, 960 Ft

 
 
 

Vasy Géza

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu