buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 25, kedd
Géza napja

Évfordulók:
1842: Karl May születése (Hohenstein-Ernstthal)
1983: Tennessee Williams halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Mátyás és Bécs


2003.04.13

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Ha Mátyás király és Bécs kapcsolata felmerül valakiben – ha felmerül, mondom, s hát az átlagmagyarban alighanem elég ritkán merül fel, más történelmi kérdések sem foglalkoztatják, de nem is csak történelmiek nem, hanem szellemiek sem – szóval, ha mégiscsak felmerül valakiben, akkor alighanem azonnal rávágja a felmerülõ kérdésre Kölcsey sorát a Himnuszból: „nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára”. S ha felötlik benne ez a sor, akkor nemcsak azért ötlik fel, mert megtanulta, hanem azért is, mert az elmúlt majdnem két évszázadban is továbbélt a megkésettségében végképpen nehezen értelmezhetõ kuruc–labanc ellentét, az az ellentét, amelyik Mátyás korára vetítve teljességgel értelmezhetetlen. Továbbél ez az ellentét, mert a történészek szakmunkáinak eredményei nem ívódtak bele történelemfelfogásunkba, s mert Bécs Mátyással kapcsolatos emlékei nehezen mutatják meg magukat a látogatóknak, nem beszélve arról, hogy az elmúlt évtizedekben a magyarországi látogató általában nem is Mátyás nyomait kereste Bécsben.

Juhász László Mátyás király Bécsben címû könyve a maga roppant egyszerû és szimpatikus eszközeivel, a történeti források és feldolgozások adatainak egymás mellé állításával a legtöbbet teszi, amit ebben a tárgykörben valaki egyáltalán tehet: a történések kronologikus-idõrendi elhelyezése mellett tekintetünket az egyszervolt élet tényeire irányítja. Így képet kapunk a Mátyás korabeli Bécs városáról, nem volt ugyan ötvenezer lakosa, mint Aeneas Silvius Piccolomini, a késõbbi II. Pius pápa állította, „csak” huszonötezer lakosa volt, miközben Budának nyolcezer. Az a város a mai bécsi Belváros területével vethetõ össze, betöltötte a Duna-csatorna és a Ring közötti területet. A könyvben külön összeállítás jut Mátyás ausztriai háborúinak, a szerzõ pontosan tisztázza Mátyás bécsi tartózkodásainak idejét és helyét, eszerint Mátyás élete utolsó öt esztendejének a felét töltötte Bécsben, tehát két és fél esztendõt idõzött ott, négy szakaszban, nagyobbrészt Frigyes császár átépített palotájában. Ez a palota a mai Svájci Udvar helyén állt, a puritán épületet reneszánsz palotává formálták, kandallókkal, fürdõkkel, reneszánsz kerttel, kilátóterasszal. A palotában a reneszánsz pompa kifejezéssel jellemezhetõ élet zajlott. „A királyné Velencébõl és Firenzébõl hozatta ruháit, az udvari személyzet egy része követte az uralkodópárt Budáról Bécsbe és a magyar kereskedõknek is jelentõs szerep jutott az udvar ellátásában” – írja Juhász László. A rendelkezésre álló források szerint a király és a város kapcsolata kiegyensúlyozott volt, Mátyás idején visszatértek Bécsbe a korábban elmenekült diákok, 1488-ban pedig – példaként idézem, Mátyás megerõsítette az egyetem privilégiumait. Tichtel orvosprofesszort Mátyás két alkalommal is támogatta, de talán nemcsak ezért rögzítette naplójában a professzor a következõket: „Dicsértessék a királyunk, akinek hírneve fényeskedjék mind itt a földön, mind a mennyekben.”

Ismeretes, Mátyás Bécsben halt meg, a rövid bécsi tartózkodásaihoz kapcsolható épületek közül csak pár õrzõdött meg napjainkig, mégis számos ma múzeumban õrzött mûtárgy, könyv (közöttük Corvinák), õsnyomtatvány jelzi ott-létét. Juhász László könyvében pontos mûtárgy-listával szolgál, s azokat a múzeumokat is megjelöli, ahol ezeket a mûtárgyakat, történelmi emlékeket fellelhetjük. Legyen kedvünk megkeresni õket.

Juhász László: Mátyás király Bécsben
Új Horizont, Veszprém
156 oldal, 1800 Ft

 
 
 

Füzi László

Új Horizont Folyóirat és Könyvkiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu