buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 26, kedd
Fülöp és Evelin napja

Évfordulók:
1966: Tamási Áron halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Álmaiban Amerika


2003.04.13

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Dél-Vietnám, 1972. május 12. Alkony Nathrangban. A Ngyuen-villában az elsõszülött fiú, Kien ötödik születésnapját ünneplik. Izgatott sürgés-forgás, a konyhából szárnyasok riadt kárálása hallatszik, libériás pincérek mindenütt. Tengerzúgás s a lenyugvó Nap vörös sugarai – Kien Nguyen emlékezik. Gyermekkorának talán legboldogabb élménye ez, a béke ritka pillanatainak egyike. Az Amerika hazavár! nem bõvelkedik ilyen jelenetekben. Sokkal inkább szól nyomorról és megalázottságról, a túlélésért folytatott küzdelemrõl. Egyetlen örömteli nap nem kárpótolhatja azt a sokévnyi szenvedést, amit e könyv szerzõje átélt egykor. Inkább viszonyítási alapként szolgál a visszaemlékezõ számára, s csak még jobban kihangsúlyozza a különbséget múltja és jelenje között.

Dél-Vietnámban három évvel késõbb már teljes káosz uralkodott. Az ország fõvárosa, Saigon felé Ho Si Minh vietkong alakulatai közeledtek, a kegyetlenségükrõl, fanatizmusukról terjengõ hírek pedig mind a lakosságot, mind a hatalmon lévõ Amerika-barát politikai elitet pánikba ejtették. A kaotikus állapotokat jellemzi, hogy 1975 áprilisában egy hónap leforgása alatt három elnök is váltotta egymást az ország élén. Április 30-dikára Saigont elhagyták az utolsó amerikai helikopterek is. Az elõretörõ vietkong csapatok alig ütköztek ellenállásba s Dél-Vietnám hamarosan Ho Si Minh kezére került.

A kommunisták gyõzelmével – ahogy ilyenkor történni szokott – a társadalmi rend gyökeres változásokon ment keresztül. Egykor jómódban élõ családok ezrei lettek földönfutókká, kivetettekké – közöttük a Nguyen -família is. A kis Kiennek ebben a vészterhes közegben kellett nyolcéves korára felnõtté válnia és megértenie azt, ami sokszor az igazi felnõttek számára is felfoghatatlan. Hogy el kell hagyják hatalmas házukat és nyomortelepre költözzenek, hogy a valamikor köztiszteletben álló Nguyen-família most – „burzsoá” múltja miatt – Nathrang város-szerte közmegvetés tárgyát jelenti; hogy anyja, Khuon, aki azelõtt elismert üzletasszonynak tartottak, máról holnapra, csak egyszerû piaci kofaként tudja eltartani családját. Kien Nguyen kíméletlen részletességgel ír a mindennapos küzdelmekrõl. Lepusztult városnegyedekbe kalauzolja olvasóját, prostituáltak, koldusok, naplopók közé. Egy olyan világba, ahol az erõszak, bûnözés elfogadott és természetes, ahol jó napnak számít az, amikor két szem fõtt krumpli kerül az asztalra. A gyermek Kiennek azonban nem csak a nélkülözéssel kellett szembenéznie. Ahogy a könyv soraiból (eleinte csak elejtett célzások formájában) kiderül, rá és testvéreire nézve veszélyt jelentett félvér származásuk is. Apjuk ugyanis egy amerikai mérnök volt, aki korán elhagyta a családot. Kienre emlékek híján csak egy név maradt: „Mr. Russo”, és másságának tudata. Idegen volt saját szülõföldjén – „kis fattyú”, ahogy még távolabbi rokonsága is nevezte õt – mintegy ötvenezer, páriaként tengõdõ társával együtt. Mint amerikai-vietnámi állampolgárok, a félvér gyerekek csak terhet jelentettek az állam és társadalom számára. És ez volt a Nguyen-család egyetlen reménye a valódi életre. Amerika, érthetõ okokból nem zárkózott el a menekültek befogadásától. Hazavárta Kient és a hozzá hasonlókat, ám gyakran hiába.

Sokan nem tudtak emigrálni, pénz, kapcsolatok hiányában. A szerzõnek 18 éves korában, családjával együtt sikerült, sok éves küzdelem árán. A vietnámi álom testet öltött négy repülõgépjegy formájában és õk elhagyhatták az országot, hosszas várakozás után. Hogy hogyan alakult életük a késõbbiekben? Talán nem is lényeges. Fontosabb az, hogy Kien Nguyen könyvével emléket állított a vietnámi történelem egy bûnökkel terhes korszakának. Hogy saját, ugyanakkor milliók nevében mert beszélni a szenvedésrõl – távolságtartással, szenvtelenül. Úgy, ahogy egy igazi krónikáshoz illik.

Kien Nguyen: Amerika hazavár
Tiara Kiadó
299 oldal, 2500 Ft

 
 
 

Koncz Tamás

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu