buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 3, péntek
Buda és Richárd napja

Évfordulók:
1757: Verseghy Ferenc születése (Szolnok)
1918: Hubay Miklós születése (Nagyvárad)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Pedagógia, önéletrajzban elbeszélve


2003.04.13

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Valószínûleg a Mi a baj a pedagógiával? címû dialóguskötet volt az elsõ olyan Zsolnai-munka, amely a szûkebb szakma berkein kívül is erõs indulatokat váltott ki az olvasókból az ezerkilencszáznyolcvanas évek második felében. Pozitív és negatív indulatokat egyaránt. A két Zsolnai (Zsolnai József, a magyar pedagógia „fenegyereke” és fia, a közgazdász Zsolnai László) szövege egyenes beszéd volt. Ez már önmagában megrázta a szocialista pedagógia ideáitól, a szocialista pedagógia frázisaitól megcsömörlött, tanügyi reformokból kiábrándult, merev tantervektõl és mégis örökös változtatásoktól gyötört magyar tanítóságot és tanárságot – az iskola egész világát.

Ama könyv már akkor más nyelven beszélt, mint azt addig az ilyen jellegû munkáktól megszokhattuk. Egyáltalán: beszélt, beszélgetett és vitatkozott. Zsolnaiék „fantazmagóriájának” lényege az volt, hogy ezt a szakmát professzionalizálni kell, professzionalizálni lehetséges. Kevesen hittek nekik „odafönt”, ám egyre több hívük akadt „idelent”, a gyakorlatban, az iskolák mélyvizeiben.
Ez a mostani könyv – közben persze született még vagy tíz másik, olykor monografikus teljességû munka a pedagógiai innovátor alkotómûhelyében – önéletrajz, mely bevallottan a neveléstörténeti dokumentáció igényével (is) készült. A szerzõ nem az esettanulmány, hanem a jelenség szintjén fogalmazva mondja-meséli el küzdelmeit, sikereit és botrányait a magyar oktatásügy világában.

Zsolnai József nagyon mélyrõl jött, s nagyon tudatosan meneteli végig életét. Állomásai Ásotthalomtól Pápáig, a tanyasi gyerekségtõl és tanítóságtól a professzorságig minden lehetséges pedagógussorsot megéltté tettek számára. S õ elérte, amit akart: személyes sorsával bizonyította, hogy lehetséges nemcsak a szakma professzionalizálása, de szintúgy lehetséges az egyéni lét alárendelése valamely közösségi céloknak.

Ma a nyelvi-irodalmi kommunikációs program (NYIK) három évtizedre, a képességfejlesztõ és értékközvetítõ program (ÉKP) negyed évszázadra tekinthet vissza. E programok kidolgozója joggal mondhatja el (a könyvben egyébként alig is említi), hogy elvei és értékrendje szerint több száz magyar iskola dolgozott az elmúlt évtizedekben – a legnagyobb szabású magyar pedagógiai kísérlet résztvevõjeként. Ma is vannak NYIK-es, ÉKP-s iskolák – ám sokkal kevesebben.

Vagyis történhetett volna minden szerencsésebben? Lehetett volna minden másképpen? Ha a szerzõ címmé emelte a „vesszõfutás” szót, akkor aligha lehet elégedett mindazzal, amit elvégeznie adatott…

Ám ez csak a látszat. Zsolnai József ugyanis soha nem elégedett.

A könyv szövege – ezért is – tárgyilagos, semmit el nem kendõzõ, az egykori szereplõket kellõ tapintattal említõ, önmagát pedig mindvégig kemény kritikával illetõ beszéd a magyar XX. század példázattárából. Elõszava ugyan szomorkás még, befejezése azonban felemelõ, s bizonyság arra, mégsem történhetett volna semmi másként: „erõfeszítéseimet folytatom mindaddig, amíg egyetlen ember hisz mindabban, amit eddig csináltam, de lehet, hogy még akkor is, ha már csak magam hiszek önmagamban”.

Ez az életrajz méltó összegzése egy következetes kutatói-pedagógusi pályának. Ez a könyv – formátumban, epikumban, szellemi tettrekészségben és tartásban, alkotásvágyban – a magyar „pedagógiai hõsköltemény” (csakis a szó pozitív értelmében!). Mert ha van pedagógia, amely a hátrányos helyzet leküzdésérõl, amely az esélyegyenlõségek megteremtésének reményérõl (is) szól, akkor a Zsolnai-életmû alkotta rendszer ilyen pedagógia.

Zsolnai József: Vesszõfutásom a pedagógiáért
Nemzeti Tankönyvkiadó
376 oldal, 2800 Ft

 
 
 

Fűzfa Balázs

Nemzeti Tankönyvkiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu