buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 24, csütörtök
Gellért és Mercédesz napja

Évfordulók:
1896: Scott Fitzgerald születése
1910: Vas István születése (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Az el nem nyert Éden


2003.04.13

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Az elsõ történet idején Isten teremtményeivel megkötötte a szövetséget, a második történetben pedig megerõsítette azt. A harmadik történet azóta íródik, minden egyes ember külön romlástörténete, bûnnel, s olykor véletlen vétlenségekkel teli, de ha bûntelen is valaki, pusztán haladékot kapott egy majdani bûnre, mellyel majd késõbb terhelõdik meg lelkének bûnkamrapolca. A harmadik történet saját történetek tára, a sápadt csüggedés fegyenceinek története, a cseléd remény története, a bársonyos hiány története, az elapadt mesetej története.

Balla Zsófia verseskötetének, e harmadik történetnek különös íve van. Egy érzékeny, merengõ, magának mítoszokat teremtõ poézis egy ponton átváltozik. Kemény, feszes, megalkuvást nem ismerõ, a mese tejét elhagyó, riadt, kétségbeesett, de metszõ mondatokat kezd kibontani magából. Az a poézis, mely Angyalokkal ébredt, Istennel perlekedett, s két kezén próbálta újraszámolni az emberiség Krisztus-készletét, s tette ezt bizonyos fáradt számonkéréssel, egyszer csak megáll a Teremtõ elõtt, s egy ponton a bukást már nem büntetésnek, nem megbeszélhetõ, megmagyarázható ténynek fogadja el, hanem csapásnak. S a csapás miértjét már hiábavaló volna magyarázgatni, csak a csapás puszta ténye marad.

Balla Zsófia kötetének elején „szûrt fényben szúrt seb” sejlik át, s bár hamis minden remény, de mégis megjelenik, ha cselédként is, ha hamis gravitációnak nevezve is. Megjelenik új történetek alkotásával, s megjelenik költõi játékokban, hisz míg van játék, van remény, s költõelõdök mondatába bújva koppan elõ olykor a költemény. Hazádnak címzõdik az egyik vers, s szövegteste nem rendületlen, hanem javíthatatlan és gyógyíthatatlan hûségre hívja olvasóit. Golyó egy másik vers címe, s szövegében „talált/halál”-t lelünk, mely módosítja József Attila sorait, talált tárgyát, melyet egy életidõre megõrzünk, majd viszszaadjuk, hisz ebben a két sorban már eleve a vég találódik meg. Balla Zsófia kötetének elején az Angyalok „kiduzzadó morálbicepsszel” szálldogálnak, morálszárnyacskáik fennen lengnek, csak szeretethiányuk tölti be a leget. A kötet eleje magányról szól és beteljesületlenségrõl, Isten ígérgetéseirõl, melyek „hamis váltóknak” bizonyultak.

A kötet másik része, s Balla Zsófia szerintem eddig legmegrázóbb ciklusa egy ember elvesztésének fájdalmát önti versekbe. Ahogy Szabó Lõrinc Huszonhatodik évében lírai rekviemet írt százhúsz szonettben, hogy kedvesének elvesztését formába öntse, s ezzel kiáltó szenvedélyét mederbe terelte, úgy ír Balla Zsófia Csöndfoltok címmel izzó fájdalomba merített ciklust költõtársának és mesterének emlékére, akinek elvesztése Balla Zsófia költészetét eddig ismeretlen szenvedély-csúcsokra emeli. Balla Zsófia barátjának, Petri Györgynek állít emléket, az Irónia Varázslójának, a „girhes Don Juannak”, a metszõ elmének, az önmagát és másokat mindig gúnyolni kész poétának, annak az embernek, akit a saját morálja mentén ítélve meg akár a Makulátlanság Mártírjának nevezhetnénk, s akirõl tudjuk, ha más morálját alkalmazzuk rá, kihullana az Angyali Kar elsõ, csak az alapokat követelõ rostáján. Tíz felejthetetlen vers állít emléket a nagyszabású költõnek, a haldoklástól a temetésig szürcsöljük a „halál-aszút”. A megrendültség, a fájdalom, s az el-nem-hihetõ el-nem-fogadása váltakozik a versekben. A Tanítvány beszélget az Odaátról szóló, iróniáját megõrzõ Mesterrel, a Nagymama intése hallik vissza, miszerint minden csapás egy másik, annál sokkal nagyobb csapást hárít el, a törött cserép mondjuk a teljes elbukást, s ez az intés két kérdést hoz magával. Egyrészt, hogy ha értelmessé tehetõ egy ember halála, akkor vajon milyen nagyobb csapást hárított el a hû barát pusztulása. Másrészt pedig, hogy vajon milyen kisebb csapással lehetett volna elkerülni mégis, valahogy e halált. A ciklus tizedik, búcsúzó darabja a temetés zenéjét csendíti fel. „Állunk megpihenve / lomhán / Dunaalmás enyhe / dombján. / A gyász hamis. / Mert végakaratban is élsz, és / most minekünk jár a zenélés… / Élvezd te is.”

Balla Zsófia A harmadik történet végére bebizonyította, hogy költészete hatalmas változáson esett át. Ha nemcsak frázis, de valós esemény a költészet beérésének története, akkor Balla Zsófia harmadik történetében errõl ad hírt. Nem tíz, húsz vagy harminc év után, nem egy olthatatlan szerelem be nem teljesülésével, de mégis az Édenrõl való lemondással, arról az Édenrõl, mely Angyalokkal, rózsákkal, s átírt mítoszokkal teljes, s választva helyette azt az Édent, melyet elnyerni lehetetlen.

Balla Zsófia: A harmadik történet
Jelenkor Kiadó
124 oldal, 1200 Ft

 
 
 

Ambrus Judit

Jelenkor Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu