buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Petrovics Sándor utazásai


2003.03.13

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Tomkiss könyvébe bele lehet feledkezni. Olvasom Tomkiss könyvét a buszon, tovább megyek: írom magamban újra a sorait, belefeled-kezem, fele kézzel olvasok, tovább megyek egy megállóval a kelleténél. Van, hogy fél kézzel elbánnék vele, haragszom rá, elteri az útról a figyelmem. Matatok a lapjain. Minél többet buszozok, annál jobban haragszom a könyvre, amiért megjárat. Máskülönben is lenne okom a haragvásra. Kértem a szerzôtôl decemberben egy példányt, nem küldött. Azt mondta, a kiadó januárban küldi szét a recenziós példányokat, majd küld a kiadó nekem is. Kiadós várakozás elôzte meg ezt az olvasást, mert a könyv csak nem jött, csak nem akart jönni. Új mandátum: jött mástól, kézelôleg. A könyvet kézzel eszem, nem tudom az illemet, járok a kedvéért többet buszon, hogy olvashassam. Mikor fölnézek, ráébredek, mindig az elôzô megállónál kellett volna leszállnom. Talán nem kéne annyit fölnéznem.

Ott feledkezem bele a leginkább, ahol a pokol bugyrait tomkisozza az elején, meg ahol a „szinoptikos iratokat” a végén. Persze a kettô között történik leginkább a könyv, de ez a „közöttség” nem annyira utaztat, mint a maga a „keret”. (Szép a könyv, öröm, hogy volt rá keret. Elegáns, jó kézbe venni, azért is, mert Az Irodalom Visszavág címû – Tomkiss által fôszerkesztett – folyóirat igényes küllemét idézi.) A „keret”-eknél nem nézek föl, leginkább ott haladom túl a megállókat. Kedvencem A bolond posztmodern története. Petrovics Sándor tér- és idôutazó versíró kisiparos hétköznapjai kisebb-nagyobb darabokban, rövidebb-hosszabb távokban elevenednek meg elôttem. Hány megállónyi idô, hány megállónyi tér: így történnek bennem a részletek. Hulla jó, ha beletemetkezem, megelevenednek Petrovics életei és halálai: hôsünket Kármán József kíséri a pokolba, ahol felismeri pl. Rózsa Sándort és Sós Lajost, Báthory Erzsébetet és Kádár Jánost is; aztán a purgatóriumban – melynek ôre Jumurdzsák – találkozik Arany Jánossal, a paradicsomban Hamvas Bélával, aki a „tér és idô sötét távlataiba” veti Petrovicsot. „Saját világi bôrödön kell megtapasztalnod, mivel jár hôsökkel packázni”. Nos Petrovics nem panaszkodhat, utazásai során tapasztalatot bôven szerez: megtudjuk például, hogy miatta ferdült el a kereszt a koronán, ô rántotta le a várfalról Dugovics Tituszt, de ô írta a Gesta Hungarorumot is. Talán elfelejtett útköben jelezni? De Petrovics idôben átszáll, új jegyet soha nem lyukaszt: egy és egyenes út vezet egyik halálából a másikba.

A szerzô a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy „vélhetôleg a Március 14 nem pontosan illeszkedik a magyar történelmi regények vonulatába, s ezért nyilván sokaknak kinyílik majd a bicska a zsebében. Vagy éppen összecsukódik”. Nos, a Március 14 nemhogy nem pontosan, de egyáltalán nem illeszkedik ebbe a vonulatba – nyilván nem is akar illeszkedni. Akár lehetne ô maga a bicska. Ahány zseb, annyi szokás. Nyiladozó, éles eszû olvasók szerethetik társadalomkritikaként is, de akik tompulni akarnának rajt’, ne feledjék: Történelmi lektûrként is a jóbarátukká fogadhatják. Petrovics, mint a törtet törttel osztó, én-elmét recip rock-kal szorzó (van Megadeth-idézet a könyvben) utazó: az idegen vezetô. Barguzinban, ha van Hôsök tere, bizonyára az Andrássy utat zárja közvetlenül a Városliget bejáratában. A kötet, mint barguzini monumentális forma: elegáns fülek, behajtás balról, behajtás jobbról, minthacsak a Hôsök tere szoborcsoportjának eleganciáját, a tér ünnepélyességét fokozó múzeumépületek „jel-képei” lennének. Balról egy szép, mûvészeti, jobbról egy mû, csarnoki.

Balról egy kétmondatos életrajz, jobbról egy vonalkód, rajta az ár: 1680 Ft. Ebben a könyvben sem lehet semmi véletlen: 1680-ban Thökölyt fôvezérré választották. A Március 14 fôhôse ekkortájt „furfangos tervet kovácsol Thököly megmérgezésére, ám a dolgok rosszul alakulnak”. Hogy mennyire rosszul, azt tessék a megállók közt fölfejteni. Ha a kelleténél véletlenül továbbmennek, ne aggódjanak, nem árt egy kis séta. Vagy teszem azt, jelzések nélküli idôutazás. Hacsak nem „idôre mennek”. A lényeg az, ha gyorsjárattal mennek is, hogy a könyvet vigyék magukkal: akkor bizonyára nem maradnak le semmirôl.

Tomkiss Tamás: Március 14
Új Mandátum Könyvkiadó
150 oldal, 1680 Ft

 
 
 

Vass Tibor

Új Mandátum Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu