buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 27, hétfo
Angelika napja

Évfordulók:
1832: Lewis Carroll (er. Charles Lutwidge Dodgson) születése
1919: Ady Endre halála (Budapest)
1945: Szerb Antal halála (Balf)
2009: John Updike halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Rebellis költõ


2003.03.13

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Vári Fábián László az 1960-as évek végén, a Kárpátalján mindmáig meghatározó erejû kultúrateremtô próbálkozásban, a Forrás Stúdióban kezdte pályáját. Korai verseiben az elemi költészet szólalt meg, az ugocsai táj s az Avas hegység felôl érkezô szelek üzenete. Korántsem békés ez az üzenet. Mindanynyian tudjuk: Ugocsa non coronat. Ugocsa nemet mond a magyar törvényeknek ellentmondó király- illetve királynôválasztásra. A rebellis haza ez, a kurucok földje. Ahogy Vári Fábián László írja egyik legszebb versében: „Jó rebellisek hitükben élnek, sohasem / süvegelnek gyarló földi hatalmakat ôk.”

Manapság mind a nyomtatott, mind az elektronikus sajtóban többször találkozhattunk egy képtelen váddal: a kárpátaljai magyar irodalom túlságosan a múltba gyökerezett. Lehet, hogy ez most nem „korszerû”, de mit tehet a költô, amikor a szovjethatalom bíbor álruhájába öltözött (éppen aktuális) nagyhatalmi sovinizmus öt évszázad bevált gyakorlatával tükröt… de nem, nem is tükröt, mert az üvegnek és ezüstnek lelke van; krómbádog lemezt tart eléd, hogy lásd: nincs múltad s legfôképpen jövôd nincs; nincs hazád, csak nagylelkû népek alázatos szolgája lehetsz! – És a költô e torz tükörben mégis ott látja a történelmet, szûkebb és tágabb hazája pengével felvérzett sorsát s felel, megfelel. Akár saját életének árán is.

Ezért nem engedhetünk, ha napjainkban ki akarják lúgozni nemzeti tudatunkból a múltat, a földünk, szerelmeink iránti nem evilági szerelmet, a hûséget. Mert aki érti a szót, jól tudja, hogy Ugocsa, Bereg és a máramarosi koronavárosok nem az öncélú dac, a ’csakazértse’ indulata által vezérelve mondtak nemet mindarra, amit saját hitük ellenére akartak rájuk erôltetni. A kurucvilág, a kuruc tudat a megmentett, vesztett csatákon átmentett magyarság történelmi példázata. Ezért mondhatjuk bátran: Ugocsa a nem mellett az igen parancsszavát is tudta-tudja.

Ez a tiszamenti táj egy mindennél fontosabb és bölcsebb törvényt is adott a költônek: az életigenlés és életteremtés, az egyéni és közösségi megmaradás parancsát. Mert e rövid versválogatásban nem egy olyan verset találhatunk, amelyek a magyar szerelmi líra legszebb villanásait idézik fel (Széphistóriák, Hajnali virágének, Görög Szép Katáért, Báthori Anna, A balti szél balladái harmadik éneke). S ha kell, áldoz az életért (Szüreti ének) s az isteni kegyelembe ajánlja a jövôt, a gyermeket (Kisasszony napra).

Talán túlságosan egyszerûsítônek, már-már profánnak tûnhet, ha azt mondjuk: Vári Fábián László egész élete és költészete e két történelmi parancsot jelképezi. Hosszú ideig csak a „nemre” lehetett szava. A brezsnyevi diktatúra némasági parancsa után kötetei csak a gorbacsovi enyhülést is kihagyva mintegy másfél évtizede látnak napvilágot. Igaz, aki az elszórt publikációkra, néha kéziratokra is figyelt, azt nem lepte meg az érett hang és pontosan körülhatárolt költôi terrénum következetessége. Alig féltucat kötete és különösen most megjelent Harmichárom év c. válogatása azonban mindenkit meggyôzhet arról, hogy ez a következetes világ, ez a lírai mikrokozmosz egyáltalán nem egy rebellis magatartás rezervátuma. Vári Fábián László tudatosan vagy ösztönösen az egész világra nyitott s azt emeli ki a napok forgatagából, amely az ô versvilágában is föltündökölhet. Egy igaz, ezeréves ittlétünk parancsához hû költészetben.

Vári Fábián László: Harminchárom év
Felsõmagyarország Kiadó
80 oldal, 1500 Ft

 
 
 

S. Benedek András

Felsőmagyarország Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu