buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 25, szombat
Pál napja

Évfordulók:
1759: Robert Burns születése
1900: Fekete István születése (Gölle)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Zeneszázad


2003.03.13

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Felteszek egy kérdést. Ha úgy kezdem, hogy abban az évben született, mint dédapám, az még kevés. De ha úgy folytatom, hogy az osztrákok és magyarok legalább úgy vitatkoznak nemzeti hovatartozásáról, mint Liszt Ferencérôl, már kezd derengeni a kép. Bár a nagy zeneszerzô elôdöt mindkét nemzet sajátjának tartja, az épp’ százesztendôs Takács Jenô személyét fordítottan ítéli meg a közvélemény. Cinfalvi (ma Siegendorf) születése, valamint magyar felmenôi révén, illetve magyarországi tevékenysége miatt a Lajtán túl nem igazán számít osztráknak – holott a legmagasabb ausztriai kitüntetések birtokosa –, itthon pedig a nevét is alig ismerik, túl osztrák!

„Takács Jenô százéves. Minden idôk zeneszerzôinek korelnöke.” A jeles esemény kapcsán egy könyvecske jelent meg Radics Éva tollából. A centenáriumi ünnepség nem volt oly’ fényes, mint a kortárs brit anyakirálynôé. Takács Jenô nem él reflektorfényben. Végigélte az emberiség legviharosabb évszázadát, bejárta a világot (négy kontinensen tartózkodott huzamosabb ideig), korunk legjelesebb képviselôit tudhatja barátainak (egy lexikon is kevés lenne bemutatásukra), mégis, a máig fiatalos zeneszerzô megmaradt annak, aki. Szerény komponistának, és zenepedagógusnak. Igaz, alig másfélszáz opuszt szerzett, darabjai azonban hûen tükrözik életét. A gyûjtött népzenei hagyományoktól a második bécsi iskolán (Schönberg és követôi) át, az egzotikus arab, majd filippi motívumokig sokféle zenét használt fel. A klasszikus formáktól a huszadik századi szabad kompozíciókig változatos, fôleg instrumentális együttesekre írt darabok találhatók repertoárjában.

Szóval ki is Takács Jenô? Radics Éva (a Grazi Zenemûvészeti Egyetem tanára) bensôségesen mesélteti el közeli barátjával, az idôs mesterrel az életét. Hogy miként telt az idô Egyiptomban, a Távol-Keleten, Észak-Amerikában, a szülôföldön. Milyen kapcsolat fûzte a kortárs mûvészvilág nagyjaihoz, kiemelkedô alakjaihoz. Az emlékezésekbôl emberközeli képet kaphatunk a jó néhány díj és kitüntetés birtokosáról, a zene egyik nagy tudoráról. De természetesen a jeles jubileum alkalmából számos pályatárs, ismerôs meleg, köszöntô szavai is helyet kaptak a kötetben.

A hazánkban méltatlanul szerény publicitást kapó mester életét és munkásságát összefoglalni kívánó munka egyetlenként jelent meg a hazai piacon. Nem mehetünk el azonban szó nélkül a kötet számos hibája mellett. A számítógép világában már „megszoktam” többek között az elválasztási hibákat, de a nem szakember is tudja, hogy Beethoven nem nemes (von), hanem csak valahonnan származó (van). Érthetetlen továbbá a „függelékszerû” elemek rendezetlensége, szerkesztetlensége. Bízom benne, hogy a 110. évforduló alkalmával egy nagyobb szabású munkával, a fenti hibákat kijavítva köszönthetjük a mestert.

Radics Éva: Cinfalvától Cinfalváig
Masszi Kiadó
221 oldal, 1290 Ft

 
 
 

Cz. Tóth János

Masszi Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu