buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Könyökbôl


2003.03.13

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Tódor János kitûnô publicista. Stílusa könynyed, szarkasztikus és laza, írásait mégis precizitás jellemzi. A leképezés pontossága ez – érzékenység a pilllanatnyi valóság megragadására. A Szkander riportokból, krokikból és elbeszélésekbôl összegyúrt önéletrajz. Tudósítássorozat a hetvenes-nyolcvanas évekbôl, amin néha átvillannak a jelenkor képei is. A szerzô egyfolytában anekdotázik: szürkés hajnali piacterekrôl, – ahol még joghallgatóként zöldségesládákat pakolt –, piás sofôrõkrôl, a koszlott tejüzemrôl, kivénhedt hivatalnokokról. Mintha a peremkerületek krónikása lenne. A füstös késdobálók, harmadrangú felolvasóestek és megyei újságíróbálok hôse ô. Tódor tisztán látja és közvetíti ezt a közeget.Kellô távolságtartással és iróniával, néha álnév mögé bújva, de mindig résztvevôként. Karakterábrázolása találó, pár mondattal veti papírra a skizofrén költô, hatalmaskodó rendôrkapitány vagy a kertek alatt osonó hajléktalan alakját. Riportjai közvetlenek és életszerûek: a prágai bársonyos forradalomról (Brezsnyev-blues), a ‘89-es romániai harcokról ír elementáris megjelenítô erôvel (Foglyok voltunk Brassóban). Az olvasó szinte látja az együtt éneklô és érzô tömeget, vagy a géppiszolyukat szorongató, riadt román kiskatonákat; gyors közelképek – a kamera mindig suhan, újabb és újabb jelenetekre ugrik, nem engedi lankadni a figyelmet.

Viszont. A szerzô nem tudja átlépni az újságírás határait. Lezsersége, ösztönös eleganciája cserben hagyja, mihelyt az úgynevezett nagy és komoly témákhoz ér. Gyerekesen mond ki súlyos szavakat: bosszú, ôrület, bánat, halál. Mintha az alkotás ettôl hitelesebb lenne, halmoz és tobzódik a vad kifejezésekben, amelyek – mint ahogy az lenni szokott – egy idô után erejüket vesztik. Még az általam leginkább kedvelt elbeszélésben is felbukkanak zavaró „túlírások”. „Kislányt akartak, talán mert saját tökéletlenségüket, a megnevezhetetlen hiányt és a lelkükre koromként rakódó romlottságot a lánytermészethez jobban köthetô ártatlanságban remélték feloldani.” (Márciusi hó). A kötetet záró novella pedig jócskán lapos elmélkedés az emberszerû kaméleonokról avagy kaméleontermészetû emberekrôl. A helyesírási és stilisztikai hibák még tovább rontanak az összképen. Az egyik elbeszélésben például feltûnik egy mályvaszínû térdzokni, ami pár oldallal odébb már bordóban pompázik. Mindezek mellett és ellenére izgalmas, jó humorral és empátiával megírt könyv. Kor- és kórképet nyújt múltról, jelenrôl, öröknek hitt barátságokról és szerelmekrôl, meg a székesfehérvári kocsmákról úgy általában. És kell-e ennél több?

Tódor János: Szkander
Árgus Kiadó
238 oldal, 1700 Ft

 
 
 

Koncz Tamás

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu