buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 21, kedd
Ágnes napja

Évfordulók:
1823: Madách Imre születése (Alsósztregova)
1950: George Orwell (er. Eric Arthur Blair) halála (London)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Szenteste a pincében


2003.03.13

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A huszadik század száz karácsonya közül Magyarországon az 1944-es minden bizonnyal az egyik legborzalmasabb volt, rettegéssel és bizonytalansággal teli, ünnep nélküli ünnep. Dobos Marianne ezt a feszültséget ismerte fel, amikor belekezdett harminckét részbôl álló interjúsorozatának elkészítésébe. Interjúalanyainak többsége – ne feledjük, közel hatvan év telt el azóta – a háborút gyermekként élte át, és talán innen az a hallatlan érzékenység és szenvedély, mellyel felelevenítik az akkor történteket, a háború egy napban is pontosan tükrözôdô embertelenségét. Mert bár a történetek személyesek, a gondosan megszerkesztett kötet a korabeli Magyarország minden vidékét és minden társadalmi osztályát reprezentálja, hisz mindannyiunknak, mindannyiunk családjának megvan a saját háborús története, melyben, ha más-más hangsúlyokkal is, de ugyanazok a szavak, a menekülés és a félelem, a pincék mélye és a kegyetlenkedô, fosztogató katonák, a Don-kanyar vagy a marhavagon, a halott családtagok és az elhurcolt ismerôsök, barátok nevei szerepelnek.

Szimbólumértékû például a kötetet nyitó Szabó Magda-interjú, mely a karácsonyfa nélküli debreceni karácsonyról, az „elmaradt karácsonyról” mesél, a romok közötti ünneprôl, mely pont arra tanít, hogy amikor mindenki kiszolgáltatott, nehéz meghitten és örömmel telten karácsonyi dalokat énekelni és a gyertyák fényében megpihenni. Püski Sándorné szerencsésebb volt, nekik sikerült a hadszíntereket elkerülve Békésre utazniuk, és ott átvészelniük a telet. Még az Asszony a fronton ismeretében is megdöbbentô ugyanakkor Polcz Alaine vallomása, aki most is leplezetlenül és a részleteket sem elhallgatva beszél az orosz katonák heteken át tartó brutalitásáról, és az ezt kísérô undorral vegyes félelemrôl, illetve arról, hogyan vezette a halál megtapasztalása késôbb a haldoklókkal való foglakozásig. De nem kevésbé izgalmas a Schéner Mihállyal készült beszélgetés sem, hisz Schéner szökött katonaként a Bajza utcai Epreskertben bújkált, és egy esetleges csendôrrazzia esetére szinte gránáttal a kézben aludt. Karácsonyfáról és ajándékokról a legtöbb történetben szó sem eshet, hiszen 1944 vége valóban olyan idôszak volt, mikor mindenki örült, hogy egyáltalán életben van, és persze annak is, ha kevés pénzébôl legalább némi élelmet tudott vásárolni.

A halálközelséget és a fenyegetettséget azonban leginkább a zsidó származású, 1944 telének közepén menedéket már kizárólag Budapesten találó férfiak és nôk érezhették, akik családját ekkorra már talán deportálták és meg is gyilkolták, akiket az október óta tartó Szálasi-uralom alatt minden pillanatban elérhetett a nyilasterror, mely ekkor már valóban nem ismert kegyelmet. A kötetben megszólaló túlélôk jellemzôen mégsem az akkori halálfélelmükrôl beszélnek, hanem az éhségrôl és fázás okozta szenvedésekrôl, a tisztálkodás hiányáról és az ennek következtében megjelenô tetvek elviselhetetlenségérôl, azaz csupa olyan dologról, melyet ugyan a gettó zártsága jócskán felerôsített, de mely a város szabadabb részein lévô pincékben összezsúfolódott emberek számára is hasonló probléma volt. És a pontosan megfogalmazott kérdések, illetve az azokra érkezô válaszok újra szembesítenek azzal a ténnyel is, hogy a gettó falain belül igen sokan voltak olyanok, akik 1944 karácsonyát is keresztényként szerették volna megünnepelni, és olyanok, akik, sokszor gyerekként, a sárga csillag felvarrásakor szembesültek elôször azzal, hogy származásuk egyesek szemében bûn, krisztusi hitvallásuk üres szó csupán. És karácsony után még majd két hónapig, február közepéig álltak a gettó és a rettegés falai…

A könyv ráadásul filológia szempontból is érdeklôdésre tarthat számot, hiszen például Szabó Lôrinc, Illyés Gyula, Németh László vagy Kodolányi János ismerôseivel, illetve hozzátartozóival készült interjúk, illetve az interjúk mellett közölt korabeli naplóbejegyzések és levelek számos eddig ismeretlen életrajzi adatot is tartalmaznak, és még többet pontosítanak. Megtudhatjuk például, hogy a nácibarátsággal vádolt Szabó Lôrinc ’44 végén azzal a Carl Rothe-vel volt igen szoros kapcsolatban, aki a német írószövetség elnökeként részt vett egy nácik elleni összeesküvésben, Budapesten járva pedig az angol titkosszolgálat itt dolgozó munkatársával, John Dickinsonnal találkozgatott. Teleki Ella grófnô, Dickinson magyar özvegye a vele készült interjúban azt is elmondja, hogy az Orsó utcai védett házban lévô lakásukban Wallenberg is gyakran megfordult, hisz ott menekülésre alkalmas papírokat halmoztak föl, anyakönyvi kivonatokat hamisítottak, azaz, részben Szabó Lôrinc közvetítésével és segítségével, az ellenállást is szervezték.

Vagyis a könyv valóban sokaknak és sok szempontból ajánlható: megismerhetô belôle a háborús Magyarország, és megismerhetôk a háború okozta szenvedések, az egyes beszélgetésekben ugyanakkor olvasmányos és színes, a meghatározó pontokat körüljáró portrékat kapunk mûvészekrôl, tudósokról, orvosokról és az élet legkülönbözôbb területén alkotó emberekrôl, és ráadásként a közölt adatoknak nem egy esetben jelentôs irodalomtörténeti relevanciája is van. És ha a harminckét történetnek lehet közös tanulsága, az talán Anna Frank naplójának a kötetben többek által idézett utolsó sora lehetne, vagyis hogy a megaláztatások és üldöztetések ellenére hihetô, hogy az emberek a szívükben mégiscsak jók.

Dobos Marianne: Akkor is karácsony volt – 1944
Bíbor Kiadó
336 oldal, 2400 Ft

 
 
 

Bedecs László

Bíbor Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu